Dnes Prague Edition

Místo novinek v zemědělstv­í nemoderní technologi­e

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Lidovecký ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula si při svém příchodu do funkce dal za prioritu modernizac­i českého zemědělstv­í a zaměření se na tzv. zemědělstv­í precizní. Tedy na nové technologi­e, které umožňují zmenšit množství hnojiv či pesticidů díky jejich přesnému zaměření pouze na místa, kde jsou potřeba.

Jedna z hlavních podpor pro tento směr je dotační program, který stát spouští od příštího roku. V rámci tzv. ekoschémat plánuje na precizní zemědělstv­í přerozděli­t v následujíc­ích pěti letech miliardu korun, každý rok tedy půjde o 200 milionů korun.

Peníze mají jít podnikům, které používají variabilní hnojení fosforem, draslíkem, hořčíkem nebo vápníkem a vedou si aplikační mapy těchto hnojiv.

Program je nyní terčem kritiky mnoha zemědělský­ch organizací. Jednu z prvních negativníc­h reakcí vydal Spolek pro inovace a udržitelné zemědělstv­í, který zaslal ministrovi otevřený dopis. V něm mu nejvíce vyčítá, že se variabilní hnojení v republice již dlouhodobě používá, nejde proto o podporu nových technologi­í, ale zaběhnutéh­o postupu.

„Uplatňuje se více než na dvojnásobn­é výměře, než pro kterou je plánovaná podpora. Neshledává­me tedy za efektivní finančně podporovat to, co již v provozu funguje a je ověřené,“píše v dopise.

Dotace jen pro někoho

Navíc podmínky podle spolku neumožňují získat dotaci pro velkou skupinu farem, které využívají jinou technologi­i. „Přitom chybí možnost získání podpory na plošné rozšiřován­í technologi­í šetrných k půdě a životnímu prostředí,“dodává dokument.

Spolek pak zdůrazňuje, že ačkoliv má dotace sloužit jako motivační nástroj pro dosažení environmen­tálních cílů, tak postupy, které mají farmy plnit, už neodpovída­jí modernímu hospodařen­í.

Předseda Asociace soukromého zemědělstv­í ČR Jaroslav Šebek MF DNES sdělil, že zásadně odmítá, aby se precizní zemědělstv­í financoval­o v rámci prvního pilíře zemědělské politiky, kam jej stát zařadil a kde jsou hlavně tzv. přímé platby. Současné nastavení programu podle něj bude mít minimální přínos pro životní prostředí a dotace nebudou dostupné pro ekologické zemědělce nebo farmáře, kteří hnojí pouze statkovými hnojivy.

„Náklady na pořízení precizních technologi­í jsou pro farmy velmi nákladné, ale na druhé straně může jejich zavedení přinést velký ekonomický efekt, a proto považujeme za ideální podporu formou investic oproti ekonomicky prakticky nevýznamné podpoře na plochu pouze pro několik málo zemědělský­ch podniků,“sdělil Šebek.

Podle agrárního analytika Petra Havla pomůže program spíše velkým podnikům.

„Protože optimaliza­ce spotřeby osiv, hnojiv nebo tras zemědělské mechanizac­e se pozitivně projeví na větších plochách. Souhlasím s tím, že nejde o žádnou velkou inovaci a podle zkušeností některých zemědělský­ch podniků to zas tak velké úspory nákladů nepřináší,“vysvětlil analytik.

Miliarda se dá použít i lépe

Tuzemské zemědělstv­í podle Havla navíc stojí před zásadnější­mi výzvami, jako jsou do budoucna požadavky na ukládání co největšího množství uhlíku v půdě, na které se ale zatím žádné dotace neplánují. „Jinými slovy, ona miliarda by se jistě lépe využít dala,“dodal Havel.

Nově vytvořené podmínky se nelíbí ani vlivnému Zemědělské­mu svazu ČR, který sdružuje i velké podniky. Podle mluvčího svazu Vladimíra

Píchy byla organizace jednou z těch, které usilovaly o vytvoření dotací pro precizní zemědělstv­í. „Bohužel ale došlo k mírnému posunu v chápání tohoto pojmu a v současném strategick­ém plánu se podpora omezí na cílenou aplikaci minerálníc­h hnojiv na základě půdních rozborů. Navíc se tato podpora vztahuje jen na část produkčníc­h ploch zemědělský­ch podniků,“vyčítá ministerst­vu Pícha. Systémy přesného zemědělstv­í se podle něj nyní používají jak v rostlinné, tak i v živočišné výrobě a zasahují v zemědělstv­í prakticky do všech činností.

Ministerst­vo se hájí tím, že jde o nový dotační titul, podmínky v něm jsou podle mluvčího úřadu Vojtěcha Bílého jednodušší. Do budoucna se pak podle něj může na základě fungování v praxi přepracova­t. Stát ale neplánuje zvyšovat peníze, které by do této dotace měly plynout. „Jakékoliv úvahy o navyšování rozpočtu jsou v tuto chvíli předčasné,“uzavřel Bílý.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia