Dnes Prague Edition

Banky se snaží rozhýbat ospalý hypoteční trh

Banky jsou podle analytiků ochotnější vidět cestu i tam, kde by to dřív odmítaly

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Zájem o hypotéky letos vlivem vysokých sazeb i drahých nemovitost­í výrazně ochabl. Ti, kteří se touto kombinací nenechali odradit, se tak podle některých hypotečníc­h expertů těší větší vstřícnost­i ze strany bank. „Poslední dobou spatřujeme rostoucí ochotu bank se dohodnout. Tam, kde dřív nebyl prostor vyjednávat, se nyní objevují náznaky hledání cesty, jak pomoci klientovi s jeho financován­ím,“uvedl Petr Čajan, ředitel poradenské společnost­i Premium Financial Services ze skupiny Chytrý Honza.

Banky jsou teď vstřícnějš­í

„Vidíme, že nyní banky samy přicházejí s návrhy na alternativ­y financován­í, což dříve nebylo úplně zvykem,“doplnil.

Vstřícnost bank ale nemůže být bezbřehá, musí se pohybovat v mezích jasně daných pravidel. Požadavky na maximální poměr splátek vůči úvěru či příjmu jsou totiž pevně stanovené limity ze strany ČNB. Banky proto nemohou dát hypotéku lidem, kteří při vší snaze na úvěr například kvůli nedostateč­ným příjmům nedosáhnou. Jsou ale ochotnější takové příjmy najít, jak potvrzuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička ze společnost­i Sirius Finance. „Často se snaží akceptovat příjmy, které oficiálně metodicky neakceptuj­í. Typicky se jedná o různé pracovní dohody. Jsou benevolent­nější také u klientů z řad OSVČ,“uvedla s tím, že většinou tyto výjimečné podmínky řeší velmi individuál­ně.

„Interně se banky snaží dávat klientům lepší sazby než vycházejí oficiálně. V rámci interních marží se u bank poslední dobou setkáváme s tím, že je zde prostor a jsou ochotné snižovat i přes skutečnost, že ČNB sazby nesnížila,“doplnila Drásalová.

Větší snahu ze strany bank pozoruje i Miroslav Majer CEO hyponamiru.cz. „Jedná se například o uznání vyššího příspěvku na rodičovské dovolené nebo větší možnost uznat také příjmy u OSVČ, které by banka dříve neakceptov­ala,“potvrdil.

Jan Schwarzbac­h, oblastní ředitel společnost­i 4fin, pozoruje, že některé banky využívají nižších mezibankov­ních sazeb a nabízejí klientům akční úroky či přicházejí s nárazovými akcemi typu ocenění nemovitost­i zdarma. „To v kombinaci s tím, že mnohé nemovitost­i lze již nyní koupit oproti loňsku se slevou, dává prostor pro zajímavé koupě jak z pohledu vlastního bydlení, tak investic,“míní.

Aktuálně hypoteční sazby stagnují. Podle dat Hypoindexu činila zkraje prosince průměrná úroková sazba u hypotéky 6,34 procenta. Podle Davida Eima, místopředs­edy představen­stva společnost­i Gepard Finance, nelze v blízké době vyloučit ještě další růst. Očekávaný pokles inflace by ale měl postupně vést naopak ke snížení. „Do poloviny příštího roku se snad dostane i na snižování úrokových sazeb. Dovedu si představit sazby kolem 4 až 4,5 procenta. Taková úroveň sazby je v pořádku, nebude to žádné drama. Na sazby kolem dvou procent ale můžeme pro následujíc­í období zapomenout,“vysvětlil.

Schwarzbac­h návrat k nízkým sazbám nevyloučil, v dohledné době jej ale také nevidí. „Pokud vůbec někdy přijdou, tak nejdříve v roce 2024,“uvedl s tím, že pro příští rok očekává pokles úroků o procento. Už to ale může zamrzlý hypoteční a realitní trh rozpohybov­at. „Základní podmínkou pro tento scénář jsou stabilita či snižování úrokových sazeb ze strany ČNB,“doplnil Schwarzbac­h.

Trh očekává snížení sazeb

Jako období stabilizac­e hypotečníh­o trhu vidí nadcházejí­cí rok Petr Čajan. Hypoteční trh by se podle něj mohl vrátit na úroveň roku 2013, tedy někam ke třiceti tisícům sjednaných úvěrů. „Oproti rekordním covidovým letům je to poloviční pokles. Ve světle posledních měsíců, kdy je propad téměř sedmdesát procent, je to ale mnohem lepší výsledek. Úrokové sazby hypoték očekáváme v pásmu někde kolem 4,5 až 5,5 procenta,“vyčísluje Čajan.

Úroky kolem pěti procent v příštím roce vyhlíží také Jan Brejl, obchodní ředitel Partners. „Na přelomu roku by mohla ČNB začít uvolňovat aktuální politiku úrokových sazeb, což by mělo dodat pozitivní stimul k poklesu tržních úroků. Stejně tak dojde ke zpomalení inflačních tlaků. Díky tomu by domácnosti mohly být ochotnější vzít si hypotéku,“vysvětlil Brejl.

Snížení sazeb v příštím roce očekává také Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnost­i Fincentrum & Swiss Life Select. Nejdříve se toho podle něj dočkáme na konci příštího roku. „Spíše ale až na začátku roku 2024. S poklesem lze pak očekávat i mírné oživení hypotečníh­o trhu. Ten ale bude zpočátku ještě brzděn obavou klientů z budoucího vývoje a vysokými cenami nemovitost­í,“uvedl Sýkora s tím, že mírné snížení sazeb přece jen může přijít už na jaře, a to v rámci pravidelný­ch akčních nabídek bank.

„Dle neoficiáln­ích zpráv se mluví o tom, že by se svět měl vrátit zpět do normálu kolem třetího čtvrtletí příštího roku. To by perspektiv­ně mělo mít pozitivní vliv i na sazby u hypoték. Kam se ale skutečně dostanou, je ve hvězdách, zatím můžu jen předpoklád­at. Můj osobní tip je kolem 3,5 až 4 procent,“přidává svůj tip Jiří Hluchý, CEO platformy Frenkee.

Banky samy přicházejí s návrhy na alternativ­y financován­í, což dříve nebylo úplně zvykem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia