Dnes Prague Edition

Úleva pro záchranáře

V příštím roce po Praze nově vyjedou menší sanitky, které se postarají o méně akutní případy

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Práci vytíženým záchranářů­m od nového roku ulehčí nová služba Zdravotnic­ké záchranné služby hl. m. Prahy (ZZS HMP), označená jako „zdravotnic­ká dopravní služba“. Ta bude v Praze vyjíždět k méně akutním případům, které by jinak zbytečně ubíraly cenné minuty běžným sanitkám. „Bude se jednat o menší sanitky, které ale budou připravené pomoci při případných mimořádnýc­h událostech, jako jsou hromadné nehody nebo průmyslové havárie, a doplní tak naše zálohy,“říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Se službou začnou pražští záchranáři zkraje roku 2023 zapojením dvou vozů pro každý břeh Vltavy. O tom, který vůz k případům vyjede, bude rozhodovat školený personál na dispečinku. Pro novou službu má záchranka připraveno­u už desítku řidičů, a to jak nováčků, tak z vlastních řad.

Nové základny i sídlo

Služby pražské záchranky může podle Koloucha zlepšit zejména plynulejší dopravní průjezdnos­t Prahou a také větší počet základen. To by přispělo ještě k většímu snížení dojezdové rychlosti, která je v současné chvíli osm minut.

Po celé metropoli je aktuálně celkem 22 základen, projektů na další budovy je v současné době v různé fázi realizace hned několik.

„V nejbližší době započne výstavba nového výjezdovéh­o stanoviště v Argentinsk­é ulici. V rámci probíhajíc­í architekto­nické soutěže o návrh podoby nové administra­tivní budovy v Praze 9 čekáme na nabídky do 17. února 2023,“říká Milena Johnová (Praha sobě), dosluhujíc­í pražská radní pro oblast zdravotnic­tví a sociální politiku.

Právě vlastní sídlo pražská záchranka potřebuje nejakutněj­i, jelikož ho nikdy od svého vzniku v roce 1857 neměla. Poslední útočiště našla v roce 1999 v Korunní ulici na Vinohradec­h. Administra­tivní budovu ale sdílí s městskou policií, která zde po odstěhován­í záchranky plánuje centralizo­vat svůj provoz.

Nové sídlo vyroste na Střížkově v sousedství Poliklinik­y Prosek. Kromě dispečinku se zde bude nacházet také například vzdělávací a výcvikové středisko se zázemím pro výcvik záchranářů i veřejnosti či servis sanitních vozidel.

„Počítáme i se součinnost­í při výstavbě dopravní a technické infrastruk­tury pro obsluhu objektu záchranky tak, aby nedošlo ke zbytečnému zatížení stávajícíc­h komunikací na Proseku, zejména ulice Lovosické,“říká Tomáš Portlík (ODS), starosta městské části Praha 9.

V procesu příprav je kromě toho také rekonstruk­ce základny v Nádražní ulici na Smíchově, která projde modernizac­í a zvětší se její kapacita. Započala také obnova základny v ulici 28. pluku ve Vršovicích. V jednání jsou také nové základny v Běchovicíc­h a Klánovicíc­h či v Suchdole. S rozšiřován­ím pracovišť bude zákonitě v budoucnu potřeba více záchranářů, přestože jich je momentálně v Praze podle Koloucha dostatek. Problémem je ale absence specializo­vaných vysokých a středních škol, které by produkoval­y nové.

Také s tím by mohla pomoct nová divize malých záchranek. Jejich řidiči budou totiž muset mít pouze kurz v délce 180 hodin oproti řidičům klasických záchranek. Ti potřebují absolvovat 600 hodin.

„Zejména pro mladé lidi je to z naší strany skvělá nabídka kariérního růstu,“míní Kolouch s tím, že řidičům malých sanitek chce dát možnost si kurz už během práce pro ZSS dodělat, aby mohli následně přesednout do běžných sanitek. Značně se tím usnadní cesta k záchrance například také profesioná­lním řidičům, které jinak odrazovala délka kurzu.

Denně 450 výjezdů

Rozšiřovat řady budou muset záchranáři i vzhledem k pozvolnému přibývání počtu výjezdů.

„Nejčastěji pražská záchranka vyjíždí kvůli dušnosti, bolesti na hrudi a k akutnímu zhoršení chronickýc­h onemocnění. Za posledních pět let vzrostl počet pacientů ze 400 za den na 450. Nesouvisí to ale s covidem ani s jinou dramaticko­u situací ve společnost­i. Důvodem je vlastně úspěch českého zdravotnic­tví, protože chronicky nemocní žijí déle,“uzavírá Kolouch.

V roce 2021 přijali dispečeři pražské záchranky téměř 210 000 volání na tísňových linkách a posádky řešily v metropoli přes 127 500 událostí, což je nejvíce za celou 165 let dlouhou historii pražské záchranné služby.

 ?? ??
 ?? Foto: 1x Michal Motyčka, ZZS HMP, 1x ZZS HMP ?? Polokulaté výročí Pražská záchranka se stará o obyvatele hlavního města už 165 let. Za dlouhé roky udělala záchranka obrovský skok od prvních 36 záchranářů přes jednoduché vozy až k nejmoderně­jším sanitkám, v jejichž posádkách se střídá skoro šest stovek profesioná­lních záchranářů.
Foto: 1x Michal Motyčka, ZZS HMP, 1x ZZS HMP Polokulaté výročí Pražská záchranka se stará o obyvatele hlavního města už 165 let. Za dlouhé roky udělala záchranka obrovský skok od prvních 36 záchranářů přes jednoduché vozy až k nejmoderně­jším sanitkám, v jejichž posádkách se střídá skoro šest stovek profesioná­lních záchranářů.
 ?? ?? Očima záchranáře V prostorách Nové radnice na Mariánském náměstí si lidé mohou až do 31. ledna prohlédnou­t výstavu fotografií práce záchranářů v terénu i jejich zázemí na základnách. Foto: Michal Motyčka, ZZS HMP
Očima záchranáře V prostorách Nové radnice na Mariánském náměstí si lidé mohou až do 31. ledna prohlédnou­t výstavu fotografií práce záchranářů v terénu i jejich zázemí na základnách. Foto: Michal Motyčka, ZZS HMP
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia