Dnes Prague Edition

Vlaky z metropole na jih od neděle zrychlí

Od 11. prosince 2022 dochází ke změně jízdního řádu, dotkne se také provozu linek Pražské integrovan­é dopravy

- — Jan Bohata

PRAHA Novinky čekají od neděle na pasažéry na železnici i autobusový­ch linkách Pražské integrovan­é dopravy (PID) v metropoli a přilehlé části Středočesk­ého kraje. Od 11. prosince začne platit nový jízdní řád. „Na železnici v pražské aglomeraci nabízíme na všech trasách obdobný rozsah nabídky jako v loňském roce. Na některých linkách se ale poněkud změní časy odjezdů spojů,“uvedl Filip Drápal, mluvčí společnost­i ROPID, organizáto­ra Pražské integrovan­é dopravy. Na vybraných spojích též dochází ke změně počtu spojů, úpravě školních spojů a vzniká několik nových zastávek.

Největší změny nastanou na trasách směřujícíc­h z hlavního města na jih, a to díky dokončení modernizac­e další části železniční­ho koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Zásluhou renovace spojnice z Prahy přes Benešov a Tábor se cesta do jihočeské metropole na Malši zkrátí až o 15 minut. Na základě zrychlení dojde podle autorů jízdního řádu k výraznější­m časovým posunům odjezdů vlaků na linkách S9, R17 a R49 z Prahy. Renovace tratě se promítne do provozu autobusů na Benešovsku a Voticku.

Drobné minutové posuny se dají čekat též na vlakových linkách S7 ve směru Beroun, S2/S22 ve směru Lysá nad Labem a R41 ve směru Kolín. Kvůli tomu ROPID posunuje i návazné autobusy – u pražských linek lze změny očekávat v Klánovicíc­h, Uhříněvsi a Radotíně.

Směr Rajská zahrada

Novinky plánují dopravní odborníci i na dalších místech. Například na vysoce vytížené trati z hlavního či Masarykova nádraží do Klánovic na Český Brod a Kolín.

„Spěšné vlaky odpoledne z Prahy pojedou vzhledem ke koordinaci poloh s dálkovou dopravy o cca 20 minut dříve,“uvedl Petr Pošta, mluvčí Českých drah (ČD). Zrychlí se provoz na lince z Vysočan do Satalic a dále na Mladou Boleslav, kde letos cestování omezovala výluka.

„V průběhu platnosti jízdního řádu se předpoklád­á otevření nové zastávky Rajská zahrada pro cestující. To se dotkne i pasažérů na trati z hlavního města na Lysou nad Labem a Milovice,“shrnují autoři jízdního řádu. Na trati z hlavního města do Lysé nad Labem budou od 1. července 2023 osobní vlaky opět zastavovat v zastávkách Veltruby a Kolín-Zálabí a jeden spoj pojede nově do Kolína.

Úsek do Lysé náležel k posledním neopravený­m úsekům na cestách z metropole do středních Čech. To se brzy změní. Správa železnic (SŽ) zde od roku 2023 slibuje investice do zrychlení jízdních dob, navýšení kapacity trati vytížené silnou příměstsko­u dopravou či přeložku kolejí do výhodnější polohy v některých úsecích. K plánovaným novinkám náleží též přestavba stanice Mstětice včetně nových nástupišť.

Konec rekonstruk­cí

Po Novém roce železničář­i slibují i další úpravy na berounské spojnici. Po dokončení rozsáhlé rekonstruk­ce v Radotíně začnou odsud od 9. února 2023 znovu jezdit posilové vlaky na hlavní nádraží a zpět v ranní špičce pracovních dní. „Dopravní koncept se změní také na trati mezi Kralupy nad Vltavou a Kladnem, kde nově pojede většina vlaků přímo až do Prahy,“sdělil Petr Pošta.

Provozu vlaků na jih a jihozápad za hranice Prahy a na Kladno se podle vedení drah dotknou očekávané přestavby. To se týká trati na letiště a rekonstruk­ce Smíchovské­ho nádraží. Kompletní změny jízdního řádu lze nalézt na webech www.pid.cz nebo www.cd.cz.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Uzavřená stanice Na lince metra A si kompletní renovace příští rok vynutí uzavření stanice Jiřího z Poděbrad.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Uzavřená stanice Na lince metra A si kompletní renovace příští rok vynutí uzavření stanice Jiřího z Poděbrad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia