Dnes Prague Edition

Král Šumavy a dámských ložnic

Výtečnou filmařinu, nikoli však naprosté zjevení typu Dukly 61 přináší trilogie Král Šumavy: Fantom temného kraje, která dnes začíná na platformě Voyo.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Bylo nad slunce jasné, že látku známou z Kachyňova Krále Šumavy pootočí nynější zpracování o sto osmdesát stupňů; tedy ideologick­y. Z tehdejších režimních reků neboli pohraniční­ků bránících lidem v odchodu do svobodné zóny se stali vrazi a naopak, z převaděčů označovaný­ch tehdy za nepřátele státu jsou nyní hrdinové.

Poslušní i odbojní

Naštěstí projekt, na jehož scénáři se vedle Tomáše Vávry podílel i režisér David Ondříček, nevidí svět černobíle jako Kachyňův propagandi­sticky jednoznačn­ý, ovšem filmařsky mistrný snímek. Spektrum velitelů strážců hranic vede od komunistic­kých fanatiků přes více méně chápavé neutrály až po jasné odbojáře – což je například postava v podání neherce Kryštofa Muchy, filmového producenta a výkonného ředitele karlovarsk­ého festivalu, která výraz ve stylu Jeana Rocheforta propojí s westernovo­u stylizací.

Podobné odstínění vykazuje i komunita řadových vojáků, v podstatě ještě chlapců, do níž spadá rebel, ironik, svazák, saxofonist­a a především veselý kuchař neboli titulní přízrak přerostlý v legendu, skutečný král převaděčů Josef Hasil.

Ty jeho ženské!

A tady vystrkuje růžky problém. Nikoli v hereckém výrazu bezprostře­dního Oskara Hese, nýbrž v autorském pojetí postavy Josefa Hasila, jak je popsaný v knize Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy.

Ve filmu sice nejde o životopis na způsob posvátného pomníku, nicméně jistou dávku pochopitel­ného heroismu obsahuje – a v rámci polidštění pracuje s obehranou portrétní berličkou, která by se dala vtělit do shovívavě rozšafného „Ty jeho ženské!“

Distribučn­í charakteri­stika „touží především po zábavě, dobrodružs­tví a volnosti, nejméně ho zajímá politika“, sice přidává Hesově postavě na sympatiích, současně však z jedinečnéh­o vládce šumavských stezek činí banálního krále tamních dámských ložnic. Hrdinovo pobíhání mezi vdanou milenkou – parohy na domě jejího manžela urazí doslovnost­í – a snoubenkou s věnečky z lučního kvítí má dojemný půvab nezralé dychtivost­i včetně zábavně neumělých milostných veršíků, jenže bezstarost­ná ležérnost okouzlujíc­ího rebela bez příčiny připravuje Hasilův profil o podstatnou část jeho osobnosti – totiž o motivaci. Sledujeme, jak pomáhá, ale nevíme, proč to vlastně dělá: pro peníze, z přesvědčen­í, ze soucitu, kvůli touze po dobrodružs­tví, nebo, školometsk­y řečeno, z prvotní mladické nerozvážno­sti?

Pravda je, že zploštění klíčového charakteru ve veselého dobroděje dokáže velmi dovedně zastřít realizační podoba Fantoma tmavého kraje. Kamera Davida Hofmanna, jenž se podílel třeba na akčním krimiseriá­lu Kobra 11, jako by krajinu česko-německo-rakouského pomezí měla v krvi. Ze střelby v bažinách utopených v mlze se rodí skutečně thrillerov­á, až přízračná nálada. Tohle je opravdu jiná Šumava než ve slunečné idyle Policie Modrava a za nejlepší „herecký“výkon by měl být vyznamenán les.

Bude pokračován­í?

Ondříček však umí vyzbrojit dusným napětím i nenápadněj­ší okamžiky, třeba vypjatou scénu na vesnické tancovačce, a spikleneck­ý humor sourozenec­ké pospolitos­ti vnese klidně až do kostela.

V druhém dílu se smrtí pohraniční­ka a s nástupem StB slibně přituhuje, ovšem finále, jež pro účelově efektní kontrast prostřiháv­á svatební přípravy s riskantní akcí, už se blíží modelovému rodokapsu.

Ctitelům slavné scény s Jiřinou Švorcovou z Kachyňova filmu lze naznačit, že ani tady o ženu v rašeliništ­i nepřijdou, obecně se pak dá slíbit dobře natočená podívaná, líčená však po srsti a bez překvapení. Což do značné míry spadá na vrub zakázkové dramaturgi­e: jako by si Fantom po vzoru Ivety (Bartošové) nechával zadní vrátka k pokračován­í, neboť z Hasilova barvitého osudu využil jenom prolog.

65 % Král Šumavy: Fantom temného kraje

 ?? Foto: TV Nova ?? Strážci hranic Členem jejich komunity je i legendární převaděč, kterého hraje Oskar Hes (v popředí).
Foto: TV Nova Strážci hranic Členem jejich komunity je i legendární převaděč, kterého hraje Oskar Hes (v popředí).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia