Dnes Prague Edition

Gvardiol za Guardiolou? Chorvatský talent roste

-

Nemůže za to, že ještě dřív než se pořádně blýskl na hřišti, mluvilo se o něm kvůli jménu. Když máte v občance napsáno Joško Gvardiol a hrajete fotbal, srovnání se španělským skorojmeno­vcem se zkrátka nevyhnete.

Tak tedy, bude z Gvardiola nový Guardiola? Spíš ne, protože zatímco Pep, nyní špičkový trenér, býval tvořivým záložníkem, Joško se profiluje jako stoper. Ovšem pozor, stoper v nejmoderně­jším možném pojetí, žádný odkopávač. Kdykoli to jde, startuje dopředu, s balonem to umí parádně, navíc je levák, vzácné zboží. Rozehrávka za jedna, rychlost na velkou pochvalu, čtení hry příkladné. Tak co dál?

Šampionát v Kataru pro chorvatský talent může být průlomem, po něm už třeba může z kategorie nenápadnýc­h přešaltova­t mezi hvězdy. Zatím je z pochopitel­ných důvodů víc živo kolem Modriče, Kovačiče nebo Perišiče, ale z dvacetilet­ého svalovce s poctivým plnovousem mezitím roste jeden z nejlepších obránců planety.

Už teď patří mezi nejžádaněj­ší a klidně si vsaďte, že v Lipsku, kam se před rokem a půl přesunul z Dinama Záhřeb, dlouho nevydrží. Zájem mají snad všichni evropští obři, včetně Manchester­u City, který vede právě Guardiola.

„Uvidíme, co se stane v zimě,“odrážel Gvardiol otázky novinářů, když jeho zaměstnava­tel v létě smetl ze stolu nabídku Chelsea.

Pokud půjdou Chorvaté ještě o něco dál, netřeba spekulovat o tom, co se stane v zimě: přestup za lepším bude na spadnutí.

Mimochodem, víte, co vlastně jméno Gvardiol v chorvatšti­ně znamená? Přece strážce! Pro obránce tedy ta nejlepší možná vizitka.

 ?? Foto: ČTK ?? Chorvatsko Joško Gvardiol, to je přece pevný Strážce!
Foto: ČTK Chorvatsko Joško Gvardiol, to je přece pevný Strážce!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia