Dnes Prague Edition

Rijkaard, Matthäus a Godzilla

-

Mohl to vzdát a smířit se s tím, že prostě osmifinále bude muset vynechat. Leckdo by to udělal, aby sám sebe nezničil. Sufján Amrabat, marocký fachman ze středu zálohy, se však kousl.

„Zůstal jsem vzhůru do tří hodin ráno a celou dobu jsem dřel s fyzioterap­eutem. Bolelo to dál, tak jsem si nechal před zápasem píchnout injekci a šel hrát,“vyprávěl se slzami štěstí (a možná i bolesti) v očích poté, co jeho tým senzačně vyřadil Španělsko. „Přece bych v tom kluky a svou zemi nemohl nechat.“

To je šestadvace­tiletý Amrabat v kostce. Vlastně ne, ještě se sluší dodat, že ve středu večer předvedl excelentní výkon a ukázal vše, co ho zdobí. Kromě obětavosti, často i na hraně sebezničen­í, umí nabídnout i fotbalový nadstandar­d. Nepotřebuj­e být rychlý, když umí z pozice šestky geniálně číst hru, rozdělovat přihrávky a bez panikaření se s míčem přilepeným na noze vymotat ze složitých situací.

„Vypadá jako kombinace Rijkaarda, Matthäuse a Godzilly,“psal o něm už v červnu před dvěma lety server ESPN. Možná jste v té době ještě víc vnímali jeho bratra Nordina, který za Maroko odkopal přes šedesát zápasů. Je o devět let starší, přesto vypadají jako dvojčata.

Mladší sourozenec má nakročeno, aby jeho solidní kariéru trumfnul. Už před turnajem se o něj začaly přetahovat Liverpool a Tottenham, dobře se vědělo, že na mistrovstv­í jeho cena může strmě vyletět. Daniele Prade, sportovní ředitel Fiorentiny, které Amrabat patří, ovšem zatím vyslal jasný vzkaz: „Nemáme zájem prodávat. Se Sofym jsme hodně spokojení.“

 ?? Foto: ČTK ?? Maroko Cena Sufjána Ambramata strmě stoupá.
Foto: ČTK Maroko Cena Sufjána Ambramata strmě stoupá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia