Dnes Prague Edition

Gakpo. Naučte se jeho jméno

-

Když ho po prvním utkání na šampionátu představov­ali coby nejlepšího hráče utkání, moderátor tiskové konference nedokázal vyslovit jeho jméno. Ať špulil rty jakkoli, dokolečka ho oslovoval jako Gapko. Asi by bylo lepší, kdyby mu rovnou říkal Cody.

A vy jeho jméno umíte? Cody Mathe`s Gakpo.

Po předcích mu v krvi koluje kus Toga a kus Ghany, on sám ovšem neváhal, když se měl rozhodnout, jaký dres obléknout. Po mamince je Nizozemec. Odkojený Eindhovene­m, který ho vychoval. Je čas, aby třiadvacet­ileté křídlo odletělo na lepší adresu, ale nejdřív musí dokončit svou misi v Kataru. „Žiju svůj sen,“vydechoval po základní skupině. V každém utkání skóroval, což se ještě žádnému Nizozemci nepovedlo. Pokaždé ho také zvolili Hráčem zápasu. Dost výrazný byl rovněž během osmifinále proti Američanům. „Výborný charakter, instinkt, pracovitos­t. Má všechno, aby se mohl stát zářivou hvězdou,“prohlásil trenér Louis van Gaal, který zpravidla kompliment­y rozdává zřídka.

Prozatím se Gakpo krčil ve stínu výraznější­ch osobností, ale koukněte, jaká čísla nasbíral během podzimu za Eindhoven: 24 soutěžních zápasů, 13 gólů, 17 asistencí.

Už před mistrovstv­ím světa po něm šilhal Manchester United, kde trénuje jeho krajan Erik ten Hag. Teď vážných zájemců přibývá každým zápasem, do kterého odhodlaný Gakpo nastoupí. Mimochodem, všimli jste si reprezenta­čních statistik? Od půlky června hrál Gakpo ve všech sedmi zápasech v základu, zvládl pět gólů a Nizozemci šestkrát vyhráli a jednou remizovali.

Že by našli nový talisman?

 ?? Foto: ČTK ?? Nizozemsko Cody Gakpo už dal na šampionátu tři góly.
Foto: ČTK Nizozemsko Cody Gakpo už dal na šampionátu tři góly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia