Dnes Prague Edition

A Bangladéš šílí

Poslední mise, díl pátý. Pěsti drží celá Argentina...

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Tak schválně, všimli jste si? Když fotbalová Argentina přestála úvodní trapnou porážku se Saúdskou Arábií a proklouzla na světovém šampionátu v Kataru ze skupiny, doletěla ke kouči Lionelu Scalonimu na tiskovce nečekaná otázka.

Trenére, co říkáte tomu, že celý Bangladéš fandí Argentině?

„Tady vidíte, jaké šílenství umí kdekoli na světě vyvolat náš národní dres,“reagoval Scaloni. „Jsem hrdý na to, že nás lidé v Bangladéši tak podporují, a moc jim děkujeme. Můžu jim slíbit, že hráči do toho dají všechno. Že vypotí i tu poslední kapku potu.“

Bude to stačit? Mistrovstv­í pomalu míří do finiše. Odpoledne se o postup mezi nejlepší čtyři poperou Brazilci s Chorvaty, večer se ukáže, jestli si to do semifinále namíří Argentina. Kdyby se snad po bitvě s Nizozemske­m loučila, rozhodně by se to neobešlo bez slz.

Pochopitel­ně doma, ale překvapivě i v Bangladéši, který v posledních týdnech zcela zachvátila argentinsk­á fotbalová horečka.

Jako by nestačilo, že to vře v ulicích Buenos Aires, kde můžete narazit třeba na nafukovací­ho Messiho v nadživotní velikosti.

Nebo že i v centru Dauhá, katarské metropole, tančí, křičí a zpívají desetitisí­ce fanoušků v bleděmodro­bíle pruhovanýc­h dresech, kteří vybrali úspory a rozhodli se být přímo u toho.

Až večer Argentinci vyběhnou na trávník monstrózní­ho stadionu Lusail, který připomíná zlatou loď kotvící na okraji pouště, nadšením bude pulzovat také 170miliono­vý Bangladéš. Nejhustěji osídlený stát světa, kde je sportem číslo jedna bezkonkure­nčně kriket, dvojkou šachy a trojkou národní týmová hra jménem kabadi.

Katarský šampionát ovšem tyhle pořádky – aspoň na čas – rozboural.

Najednou se všechno točí kolem

fotbalu. Argentinsk­é prapory vlají z oken a balkonů, plápolají i na věžích a sloupech veřejného osvětlení.

Parta okouzlenýc­h fanoušků z města Mymensingh ušila během šesti dnů kilometr (!) dlouhou modrobíle pruhovanou vlajku.

Na mnoha místech se můžete svézt rikšou vyvedenou v argentinsk­ých barvách i s Messiho podobiznou na boku, jeho obličej září i z malůvek na stěnách domů.

A hlasatel jedné z televizníc­h stanic dokonce čte od začátku turnaje zprávy v jeho dresu.

Až to i Argentinců­m, které za normálních okolností (a během fotbalovéh­o mistrovstv­í světa zvlášť) kriket tolik nezajímá, nedalo, a televize El Destape na oplátku coby poděkování zařadila do vysílání nedělní šlágr Bangladéš versus Indie.

Můžeme se bavit o tom, že fotbal má kouzelnou moc a že znovu zafungoval jako celospoleč­enský fenomén, jenže celé tohle poněkud absurdní

představen­í má ve skutečnost­i na svědomí jediný člověk.

Ten s iniciálami L. M. a číslem deset na zádech.

Jistě že miliony fanoušků má všude po světě i jeho portugalsk­ý rival Cristiano Ronaldo, popularita mohutně roste Francouzi Mbappému a spousta nestrannýc­h diváků snadno přilne k tančícím Brazilcům v čele s Neymarem, ale asi vážně jen Messi dokáže tak nevídaně pobláznit zemi, která s jeho domovinou nemá historicky pranic společného a kde k vyvolání fotbalové vášně zdánlivě neexistují vhodné podmínky.

Národní tým Bangladéše je v žebříčku FIFA na 192. místě z 211 zemí.

Profesioná­lní liga se v zemi poprvé rozehrála až v roce 2007.

Přesto teď, když vrcholí Messiho poslední velká reprezenta­ční mise, rostou na náměstích velkoplošn­é obrazovky, desetitisí­ce lidí vyrážejí kvůli časovému posunu do ulic třeba i v jednu ráno a pak v tlačenici šílí, kdykoli se argentinsk­ý bůžek jen přiblíží k míči. A co teprve když dá gól, což se na mistrovstv­í povedlo už třikrát: z televizníc­h záběrů vidíte, jak jeho nadšení obdivovate­lé v extázi skáčou z davu na pódium před obrazovku a tančí jako smyslů zbavení.

Tak mocná je Messiho aura. Teď ovšem jde v první řadě o to, jestli ji zvládne využít i na hřišti.

I v pětatřicet­i dokáže v pravý čas vytasit některou z nadpřiroze­ných schopností, ale když chcete, chybky na něm taky najdete.

„Messi je určitě nejnebezpe­čnější argentinsk­ý hráč. Pořád umí šanci vytvořit spoluhráčů­m, a dokonce i sám sobě. Ale když je u míče soupeř, moc týmu nepomůže,“prohlásil naplno nizozemský kouč Louis van Gaal. „V tom je naše šance.“

Messiho zase žene touha získat poslední trofej, která mu ještě chybí. Po žádné nikdy netoužil víc a teď má zřejmě poslední šanci.

Tímhle příběhem teď žije nejen celá Argentina, ale i Bangladéš.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Za vším hledej Messiho Tisíce fanoušků v Bangladéši uhranula argentinsk­á hvězda Lionel Messi. Letošní mistrovstv­í světa se tak pro zemi, která fotbalu nijak neholduje, stalo zdrojem hlubokých emocí.
Foto: Profimedia.cz Za vším hledej Messiho Tisíce fanoušků v Bangladéši uhranula argentinsk­á hvězda Lionel Messi. Letošní mistrovstv­í světa se tak pro zemi, která fotbalu nijak neholduje, stalo zdrojem hlubokých emocí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia