Dnes Prague Edition

Radě OSN pro lidská práva bude předsedat Čech

-

PRAHA, NEW YORK Stálý představit­el České republiky při Organizaci spojených národů v Ženevě Václav Bálek se od 1. ledna ujme funkce předsedy Rady OSN pro lidská práva.

Poprvé jí tak bude předsedat Čech, jak včera uvedlo v tiskové zprávě ministerst­vo zahraničí. Česká republika v radě v květnu nahradila Rusko, jemuž bylo členství pozastaven­o kvůli invazi na Ukrajinu.

Moskva pak sedmačtyři­cetičlenno­u radu opustila.

Předseda se volí na rok

Předsedu volí členové rady ze svých řad vždy na období jednoho roku. Bálek vystřídá Argentince Federica Villegase.

O tom, že Česko usiluje o pozici předsedy rady, informoval­a česká diplomacie už na konci června. „Zvolení pana velvyslanc­e Bálka je vyústěním dlouhodobé­ho zájmu Česka o lidská práva, našeho aktivního angažmá v Radě pro lidská práva i důrazu, který na ochranu a podporu lidských práv klade současná vláda,“uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Bálek poznamenal, že se bude snažit o to, aby rada plnila svoji preventivn­í roli a aby skrze dialog a spolupráci předcházel­a porušování lidských práv. „Budeme klást důraz na to, aby rada fungovala efektivně a aby se jejího fungování mohli zúčastnit všichni relevantní aktéři včetně zástupců malých zemí a občanské společnost­i,“podotkl velvyslane­c.

Role předsedy je podle ministerst­va zahraničí z velké části organizačn­í a koordinačn­í. Svolává a řídí zasedání rady, navrhuje ke jmenování zvláštní zpravodaje, členy vyšetřovac­ích komisí a další držitele mandátů vytvořenýc­h radou k lidskopráv­ním tématům.

Součástí jeho práce je také zastupován­í rady vůči systému Organizace spojených národů včetně generálníh­o tajemníka, médiím i veřejnosti. Cílem rady je posilování a podpora lidských práv a základních svobod po celém světě.

Skládá se ze 47 členů, členských států OSN, volených na tříleté funkční období. (ČTK)

 ?? Foto: Archiv ?? Diplomat Zástupce České republiky u OSN Václav Bálek.
Foto: Archiv Diplomat Zástupce České republiky u OSN Václav Bálek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia