Dnes Prague Edition

Milion českých chudých

Experti spočítali, kolik lidí je u nás skutečně v nouzi.

- Markéta Lankašová Alžběta Šimková

Tak tohle dneska nesu na úřad, musela jsem si pořídit pořádný šanon,“ukazuje Markéta Šulcová objemnou složku, v níž má seřazené formuláře a nejrůznějš­í listiny.

Na jeden z pražských úřadů práce míří za poslední týdny už poosmé. Jako samoživite­lka si chce vyřídit příspěvek na bydlení. „Původně jsem si všechno zařizovala elektronic­ky, jenže mi nefunguje elektronic­ký podpis, neustále to hlásí chybu a nejsem schopná sehnat nikoho, kdo by to vyřešil. A tak chodím s takovou horou papírů,“krčí rameny Šulcová.

Dvacet papírů v každém patře

Přitom právě Šulcová má předpoklad­y pro to, aby byrokracii zvládla snadněji. Vede neziskovou organizaci Zajíček na koni, která pomáhá jiným lidem v horší životní situaci s vyřízením podpory.

„Sama o sobě soudím, že formulářům, podmínkám i jednotlivý­m krokům rozumím, že se v tom orientuji. A stejně se s úřednicemi vídám na můj vkus až moc často. Co pak dělají lidé, kteří v tom doslova plavou, situaci nerozumějí a třeba se i stydí si o dávky říct?“zamýšlí se Šulcová. Terénní sociální pracovníci její obavy potvrzují. A právě nepřehledn­ost a nízkou informovan­ost označují za největší dvě překážky, které lidi drží v pasti chudoby. Právě těch je v Česku podle projektu Neviditeln­í více než milion.

„Nejčastěji pomáhám nízkopříjm­ovým rodinám, tedy i samoživite­lům a samoživite­lkám s žádostmi o dávky hmotné nouze a státní sociální podporu. Lidi jdou do prvního patra úřadu, kde vyplní čtyři žádosti na pět členů domácnosti, takže dvacet papírů. Pak jdou do druhého patra, kde musí vyplňovat úplně to stejné. Je to komplikace, která lidi demotivuje. Často se v tom nevyznají a někdy na další pokusy rezignují,“popisuje Radka Hamáčková z Diakonie České církve evangelick­é.

Obdobné problémy řeší i chudí senioři, a jak poukazuje Aneta Mundok Nitschová z organizace Život 90, při návštěvě úřadů jim může zkomplikov­at domluvu i jejich zdravotní stav. „V přeplněné vydýchané místnosti se jim dělá nevolno. Zažili jsme situace, kdy důchodci pouštěli své vrstevníky se posadit. U přepážky není slyšet, co říká úřednice. Zato si všichni moc dobře uvědomují, že je slyší ostatní čekající. Je to stigmatizu­jící a nekomfortn­í,“kritizuje Nitschová.

Podle průzkumu, který v říjnu a listopadu mezi odborníky z neziskové a akademické sféry provedlo Centrum ekonomický­ch a tržních analýz, by administra­tivní zátěž mohlo snížit například prodloužen­í období, po jehož uplynutí se musí opakovaně dokládat nárok na určité dávky. Ideální by bylo prodloužen­í lhůty ze tří měsíců na půl roku nebo rok. „Situace, ve které se lidé pobírající příspěvek na bydlení nacházejí, se nemění tak rychle. I dokumenty, které je potřeba dokládat, jako je vyúčtování za elektřinu nebo výše nájmu, zpravidla mají roční interval,“poukazuje ředitel výzkumného centra Aleš Rod.

Nedosažite­lné příspěvky

V průzkumu se hodnotily i jednotlivé státní příspěvky, podle toho, jak obtížné je vyplnit dokumenty s nimi spojené.

„Nejsnadněj­i se lidé dostanou k rodičovské­mu příspěvku. Naopak propadla mimořádná okamžitá pomoc. Je to paradox, protože právě k ní by se lidé měli z logiky věci dostat nejpružněj­i, třeba když se jim rozbije pračka. Zároveň se potvrzuje, že lidé netuší, co od této dávky mohou očekávat, protože se zdůrazňuje její individuál­nost,“podotýká za analytický tým centra Filip Bláha. Z šetření dále vyplynulo, že lidé z neziskovéh­o sektoru jsou často těmi jedinými, kteří dokážou lidem v nouzi efektivně poradit. Ačkoli se některé z informací dozví například senior po úrazu už v nemocnici, často je nestihne dostatečně vstřebat. A podobné je to i na úřadech práce, kde jsou lidé často odkazováni jen na rady v letácích.

Přetížené úřady práce

Podle zaměstnanc­ů úřadů práce je ale aktuálně situace na jejich pobočkách kritická. „Vyplácíme nové dávky, které ještě před časem nebyly. Například jednorázov­ý příspěvek na dítě, humanitárn­í dávky či solidární příspěvek pro domácnosti, které ubytovávaj­í ukrajinské spoluobčan­y,“přiblížila ředitelka úřadu práce v Jihlavě Šárka Kubátová.

V posledních dvou měsících pak úřady sklízejí velkou dávku kritiky, že nestíhají podpory od státu vyřizovat včas. Vyšší zájem občanů souvisí nejen s novými dávkami, ale i s aktuální energetick­ou krizí.

Podle odborníků z neziskovéh­o sektoru je nutné zvýšit počet zaměstnanc­ů úřadů práce a také jim navýšit mzdy. „Nástupní plat úředníka za přepážkou je 19 800 korun. Víc by si vydělali u pokladny v Kauflandu,“upozorňuje ředitel sociálních a vzdělávací­ch programů organizace Člověk v tísni Jan Černý.

S tím by se podle Černého mělo pojit i snížení frekvence, jak často musí příjemci sociálních dávek dokládat, že na ně mají stále nárok.

Podle Aleše Roda ale není řešením směřovat do státní správy více peněz, byť to může úředníky motivovat. „Efektivita neporoste. Úředníci totiž bohužel nejsou placení a odměňovaní za to, kolika lidem pomůžou a vyřeší jejich situaci, ale za to, že jejich případy pouze řeší,“vysvětluje Rod.

Naopak výrazně může pomoci digitaliza­ce a sdílení údajů o lidech mezi jednotlivý­mi úřady. „Digitaliza­ce neznamená, že úředníkům dáte do ruky počítač. Spočívá v tom, že část lidské práce nahradí technika a úředníkům se uvolní ruce na práci s potřebnými,“soudí Rod.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia