Dnes Prague Edition

„Spadla zeď a najednou se objevily plameny“

- — Gabriela Volná Garbová

Velký požár vypukl v pátek po deváté hodině večer v Domově s pečovatels­kou službou v Libštátu na Semilsku. Na místě zemřel sedmdesáti­letý muž.

Hasiči evakuovali 46 lidí z domova do nedaleké školní tělocvičny. Škodu hasiči odhadli zatím na 10 milionů. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

„Seděla jsem u televize. Když se ozvala rána, tak jsem vylítla a koukla jsem na chodbu. Nejprve jsem myslela, že spadl jeden pán s vozíkem. Chtěla jsem jít po schodech nahoru, ale najednou se ozvala rána jako bomba a spadla zeď. Byly tam plameny,“popsala požár jedna z obyvatelek domu Stanislava Havlíčková. „Začala jsem křičet, aby lidé utíkali. Bouchala jsem na všechny dveře, nahoru jsem se bohužel už nedostala. Bylo tam černo. Zrovna ale přijeli hasiči, tak jsem jim řekla, ať jdou hned nahoru, protože jsou tam ležící,“popsala Havlíčková. Ta žije v domově se zdejším správcem a zároveň je dobrovolná hasička.

Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř. Požár se jim podařilo lokalizova­t před půlnocí. Během noci a v sobotu prováděli průzkum domu. Požár zasáhl podkroví a střešní konstrukci. Podle mluvčího krajských hasičů Jakuba Suchardy vyšetřován­í příčiny požáru stále pokračuje.

O evakuované seniory se postarali členové oblastního Červeného kříže, kteří do tělocvičny přivezli lehátka a zajistili jim zázemí. Několika lidem poskytli na místě péči zdravotníc­i, protože se nadýchali kouře.

Pro klienty přijeli příbuzní

Více než polovinu klientů domu si odvezli během noci a sobotního dopoledne příbuzní. Zbývající dvacítka klientů je ubytována v jiných zařízeních. „V tuto chvíli máme zajištěno ubytování pro všechny klienty, kteří nebyli umístěni do rodin. Prioritou je ubytovat je co nejblíže, aby se případně mohli vrátit,“řekla starostka nedalekých Semil Lena Mlejnková. Podle ní bylo o všechny klienty postaráno. „Jsou v bezpečí, v teple, mají vše, co potřebují,“dodala starostka Mlejnková. Senioři byli umístěni do zařízení v Semilech, Lomnici nad Popelkou a Jilemnici. Kdy se budou moci vrátit, není zatím jisté. Podle vedoucí domova Libštát Hany Paldusové se bude o situaci jednat dnes.

Případem se zabývají semilští kriminalis­té. „Ve spolupráci s hasiči jsme provedli avizované ohledání místa požářiště. Na základě tohoto ohledání v tuto chvíli nemůžeme vyloučit žádnou z možných příčin. K objasnění vzniku požáru jsme požádali o vypracován­í znaleckých posudků,“sdělila mluvčí krajské policie Adéla Fialová.

K určení příčiny smrti sedmdesáti­letého muže byla nařízena soudní pitva.

 ?? Foto: MAFRA ?? Svědkyně Obyvatelka domova Stanislava Havlíčková.
Foto: MAFRA Svědkyně Obyvatelka domova Stanislava Havlíčková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia