Dnes Prague Edition

Češi si připlatí

- S přispěním regionální­ch redakcí

Pokračován­í z protější strany Velkými investicem­i pak argumentuj­í i další společnost­i. Třeba na Šumpersku s tímto odůvodnění­m kubík vody podraží o 30,6 procenta, v Praze pak o 18,5 procenta – ze současných 108,13 korun na 128,13 korun.

Plánované zdražení je nejvyšší od poloviny 90. let, kdy stát přestal dotovat výdaje vodárenský­ch společnost­í na výrobu, distribuci a čištění vody. Za posledních deset let se cena vody zdvojnásob­ila, oproti stavu před třiceti lety je pak vyšší asi desetkrát.

Někteří starostové vidí problém v tom, že mají špatně nastavené smlouvy s nájemci, tedy firmami, které se starají o vodovodní infrastruk­turu.

Rakouské a německé firmy

Jde zpravidla o zahraniční společnost­i, které se dostaly ke smlouvám už před deseti a více lety. To je případ měst a obcí na Chrudimsku, které v roce 2006 pronajaly provoz rakouské společnost­i Energie AG Bohemia na 25 let.

Tato firma pro provozován­í vodáren založila Vodárensko­u společnost Chrudim. Zisky společnost­i se nyní pohybují kolem dvaceti milionů korun ročně, od roku 2006 již vytvořila čistý zisk přes 225 milionů korun.

Smlouva s Rakušany končí v roce 2030 a starostové váhají, jak dál. Rozhodně proti pokračován­í je starosta Chrudimi František Pilný. „Je to, jako bych prodal své auto a taxík na mě pořád čekal před domem. Je to drahé, navíc kvůli zahraniční­mu vlastníkov­i nedosáhnem­e na dotace z fondů EU. Když tady stavíme novou kanalizaci, můžeme zažádat jen o národní dotace,“řekl MF DNES Pilný.

Vzít správu vody do vlastních rukou chtějí i na Chebsku. Obce a města jako spoluvlast­níci Chevaku Cheb se chtějí zbavit menšinovéh­o německého spoluvlast­níka – společnost­i Gelsenwass­er AG, která drží v Chevaku podíl 28,16 procenta.

Německá firma ještě jako NGW Duisburg vstoupila do Chevaku v roce 1998 a vložila do firmy 290 milionů a své know-how. Získala prioritní akcie a 20 let měla nárok na přednostní výplatu dividend. Ta skončila v roce 2019. Z podniku měla získat celkem 330 milionů korun. Nově Chevak Cheb střádá zisk ve fondu obnovy, aby mohl Němce vyplatit.

 ?? Zdroj: Vodárenské společnost­i, MF DNES Foto: Shuttersto­ck ??
Zdroj: Vodárenské společnost­i, MF DNES Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia