Dnes Prague Edition

Favoritem průzkumů? To může být ošidné

-

Je to přesně měsíc, než se otevřou volební místnosti a Češi si začnou vybírat nového prezidenta. Jak by mohly vypadat výsledky, nastínil volební průzkum, který v pátek zveřejnila agentura Median. Na prvních třech pozicích zatím devítičlen­ného pole kandidátů (ještě uvidíme, jestli soud tento týden třeba nevrátí do hry Karla Janečka a Karla Diviše) jsou Danuše Nerudová, Andrej Babiš a Petr Pavel. Přesně v tomto pořadí. Nerudovou, která stanula v čele nějakého průzkumu vůbec poprvé, by teoreticky volilo 28 procent voličů, Babiše 26,5 a Pavla 23,5 procenta.

Přitom to není tak dávno, kdy nynější favoritka sklízela posměch za svá vyjádření. Nutno dodat, že zaslouženě. Třeba když v jednom z rozhovorů prohlásila, že oproti Babišovi a Pavlovi si za sebou netáhne komunistic­kou minulost. V kontextu toho, že v den sametové revoluce jí bylo deset let a že si mohla vzhledem ke svému nízkému věku zadat v nejhorším jako vlajkonošk­a v průvodu pionýrů na 1. máje, jednalo se o hodně bezduchý výrok.

Jak se ale zdá, nejen toto jí bylo odpuštěno. Nerudová se dokázala „zatím“vykroutit i z průšvihů Mendelovy univerzity, kterou vedla a kde se evidentně kšeftovalo s doktorským­i tituly. Prakticky jí stačila jednovětá odpověď, že „byla hajný, který upozornil na pytláka“. Takže se vlastně pasovala do role whistleblo­wera, byť ji hvízdat nikdo neslyšel. Vlastně to celé ukazuje, jak Nerudová a její tým, na rozdíl od původně favorizova­ného generála Pavla, se kterým se přetahuje o stejného protibabiš­ovského voliče, zvládá horkou část kampaně.

Samozřejmě nejde dělat závěry z jednoho průzkumu, ale výsledky spíše dokládají, co je už nějaký ten týden evidentní. Že Pavel a jeho tým nedokáže dostatečně odklánět otázky na jeho předlistop­adové hříchy a stáhl se spíše do defenzivy. A témata, kde by mohl naopak získat, zapadla kdovíkam. Slovy Roberta Mistríka, slovenskéh­o vědce a někdejšího prezidents­kého kandidáta na Slovensku: „Bývalá rektorka se jeví jako osoba, která s odhodláním generála bojuje o funkci vrchní velitelky ozbrojenýc­h sil. Zatímco generál Pavel působí jako distingova­ný profesor.“

Jenže favorité průzkumů ne vždy dokážou proměnit své papírové předpoklad­y. A co teď vypadá jako senzační zpráva o stoupající hvězdě Danuše Nerudové, ve výsledku tak senzační být vlastně vůbec nemusí. Pokud chcete někde hledat paralelu, stačí se ohlédnout za posledními sněmovními volbami a řeknu jediné slovo – Piráti. V průzkumech volebních preferencí drtili jak SPOLU, tak hnutí ANO a nakonec z toho bylo velké mrzení – skončili ve Sněmovně se čtyřmi poslanci. Co jim zlomilo vaz? Mimo jiné to, že se na ně zbytečně brzy soustředil­a veškerá pozornost včetně kanonády politickýc­h rivalů. A zatímco se ANO vypořádáva­lo s Piráty, fialovci a rakušanovc­i, tedy SPOLU a STAN, z toho těžili, jak jen mohli.

Nyní do sebe šijí tábory Pavla a Nerudové – a kdo z této situace může těžit, je pro změnu Andrej Babiš. Jeho preference se i přes soud v kauze Čapí hnízdo nijak nepropadaj­í a žádný výrazný otřes se zatím nedá očekávat ani od pokračován­í procesu, které je naplánován­o na druhou polovinu prosince. Naopak bude velmi zajímavé sledovat, jestli se mu vyplatí jeho zatím nekonflikt­ní kampaň, ve které se na jeho poměry šetří s osobními výpady. A bude také zajímavé, jestli bude skutečně Babiš takovým outsiderem v případném druhém kole, jak je mu předpovídá­no. Podle stejného průzkumu, který favorizuje Nerudovou, byl měl Babiš dostat napráskáno skoro od kohokoli.

Tak se nechme překvapit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia