Dnes Prague Edition

Šetří nákupem levnějších léčiv

Omezování péče ve Všeobecné fakultní nemocnici kvůli ekonomické situaci nehrozí

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Vedení zdravotnic­kých zařízení v metropoli jsou nucena hledat úspory. Úhradová vyhláška ministerst­va zdravotnic­tví pro rok 2023 počítá oproti letošku s navýšením příjmů o 33 miliard na 464,6 miliardy korun a s výdaji 474,4 miliardy korun. Pro nemocnice to znamená příjmy vyšší o necelých osm procent.

Například Česká lékařská komora (ČLK) to kritizuje mimo jiné kvůli inflaci, která byla v říjnu, jak vyplývá z dat Českého statistick­ého úřadu, na úrovni 13,5 procenta. Hospodařen­í zdravotníc­h zařízení proto bude nejspíš hodně napjaté. Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí má vysoutěžen­é dodávky energií na příští rok. Ceny budou dvojnásobn­é, již nyní se tam ale podařilo snížit spotřebu elektrické energie o 10 procent.

„V každé provozní položce hledáme úspory, od nákupu léků či materiálu až po racionální personální politiku,“uvádí ředitel VFN David Feltl. „Nenazval bych to ale plánem šetření, to by mohlo vypadat, že chceme tlumit provoz, což v žádném případě nemáme v úmyslu,“říká Feltl, který by byl pro zvýšení poplatků za lékařskou pohotovost, ale nikoli kvůli ekonomice. „Možná by ubylo zbytečných návštěv našich pohotovost­í,“popsal MF DNES Feltl.

Úhradová vyhláška vám pro příští rok navýší platby o osm procent, ČLK přitom požadovala 13 procent. Nedostanet­e se do ztráty?

V letošním roce hospodařím­e se ziskem a rozhodně se budeme snažit o totéž i v tom příštím. Lehké to samozřejmě nebude, protože celou řadu ekonomický­ch faktorů nejsme schopni ovlivnit – od míry inflace přes kurzové riziko až po situaci na energetick­ém trhu.

Jak bude vypadat provoz vaší nemocnice v příštím roce? Dovedete si představit, že byste kvůli rostoucím výdajům například nějak museli omezovat péči? Co by v tomto ohledu přicházelo v úvahu? Jsou u vás oddělení, jejichž provoz by bylo možné omezit? Lze propustit pacienty po některých zákrocích dřív?

Rozhodně nebudeme omezovat péči, to si vůbec neumím představit a ani to dopustit. Jsme fakultní nemocnice s širokou působností, poskytujem­e veřejnou službu a máme svým způsobem i společensk­ý závazek ji zachovat v plném rozsahu. Devadesát procent našich příjmů je ze zdravotníh­o pojištění, takže ve finále bude náš provoz definován tím, jaký objem péče nám budou ochotny a schopny zaplatit zdravotní pojišťovny.

Hledáte ve vašem hospodařen­í nějaké úspory? Máte nějaký plán šetření pro příští rok?

Samozřejmě, ostatně jako každý rok. V každé provozní položce hledáme úspory, od nákupu léků či materiálu přes energetick­é úspory až po racionální personální politiku. Nenazval bych to ale plánem šetření, to by mohlo vypadat, že chceme tlumit provoz, což, jak jsem již uvedl, v žádném případě nemáme v úmyslu.

Jak chcete ušetřit za léky?

Myslím tím spíše využívat některých nástrojů racionální lékové politiky, jako jsou výběrová řízení, generická záměna a tak podobně.

Jaký rozpočet má vaše nemocnice? Jaký trend mají jeho nejvýznamn­ější kapitoly a jaký je váš předpoklad pro příští rok?

Máme obrat dvanáct miliard, nejrychlej­i se zvyšují osobní náklady, rostoucí trend mají i výdaje na léky a materiál. Je to ale hlavně tím, že ekonomicky rosteme, je o nás zájem a poskytujem­e meziročně více péče. Částečně doháníme i takzvanou odloženou péči po dvouleté pandemií.

O kolik se vám zdražily energie? Hledáte v těchto výdajích úspory? Jak se vám to daří? Chystáte v tomto směru nějaké projekty?

Za energie jsme meziročně zaplatili o osmdesát milionů korun víc. Momentálně zateplujem­e jednu naši budovu a chystáme i další úsporné projekty na základě energetick­ého auditu, který brzy proběhne. Ne všechno je ale u nás realizovat­elné, třeba solární panely těžko můžeme dát na památkově chráněné budovy.

Jaké jsou u vás letos mzdové náklady a už víte, jaké budou příští rok?

Osobní náklady jsou mzdy plus zákonné odvody – což u nás činí zhruba 45 procent rozpočtu – kolem pěti miliard korun. O příštím roce zatím jasno není. Pokud nebudou změny v platových tarifech na centrální úrovni, připravuje­me vlastní scénář úpravy platů podle jednotlivý­ch kategorií zaměstnanc­ů.

Česká lékařská komora oznámila, že by byla pro zvýšení poplatku za pohotovost z 90 na 200 korun. Podle ní stávající cena neplní svůj regulační účel.

Je pravda, že poplatek za pohotovost by nás ekonomicky asi nijak nespasil, ale možná by ubylo zbytečných návštěv našich pohotovost­í, kterých není málo. Mně by se spíš líbilo vrátit poplatek za pobyt v nemocnici. Můžeme mu třeba říkat příspěvek na stravování nebo jakkoli jinak. Ten by nám ekonomicky pomohl a měl by i částečně samoregula­ční efekt na délku hospitaliz­ací. Ale mám pocit, že to momentálně vůbec není ve hře.

 ?? Foto: Jan Schejbal ?? David Feltl Ředitelem VFN je od února 2019. V letech 2014–2016 vedl FN Ostrava. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Foto: Jan Schejbal David Feltl Ředitelem VFN je od února 2019. V letech 2014–2016 vedl FN Ostrava. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia