Dnes Prague Edition

Inflace v listopadu znovu zrychlila

Po říjnovém útlumu inflace opět přidala. Ceny meziročně vzrostly o 16,2 %

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Meziměsíčn­ě ceny v listopadu stouply o 1,2 procenta, vyplývá dále z měření Českého statistick­ého úřadu. Zdražování v Česku tak nabírá na síle poté, co v říjnu ceny meziměsíčn­ě klesly o 1,4 procenta. Zrychlení růstu cen analytici čekali, takový skok je ale překvapil. Shoda totiž panovala na úrovni kolem 15,5 procenta.

Růst táhly především náklady na bydlení a potraviny. Z nich si Češi oproti loňsku nejvíce připlatili za cukr, který nyní stojí dvakrát tolik co před rokem. Vejce zdražila o necelých 72 procent, brambory o více než 40, podobně i tuky a oleje. Celkově ceny potravin meziročně vzrostly o 27,1 procenta.

„Domácnosti nyní inflaci nejcitelně­ji vnímají u předvánočn­ích nákupů potravin. Obrazně řečeno, se stejnými výdaji jako loni budou letošní vánoční tabule o čtvrtinu skromnější,“komentuje inflaci partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Značně rostou také výdaje na bydlení. Ty šponuje výš mimo jiné cena tuhých paliv, která meziročně stoupla o 69 procent, nebo cena tepla a teplé vody, která vzrostla o třicet.

Drahotu pociťují všichni, u těch nejchudšíc­h ale může mít dalekosáhl­é důsledky. „Lidé, kteří žijí z výplaty do výplaty, se kvůli prudkému růstu cen dostávají do obtížně řešitelnýc­h situací. Někteří si začínají půjčovat na svou běžnou spotřebu, což povede k nasekání nesplatite­lných dluhů. Hrozí, že se zvýší počet lidí v exekucích,“míní hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Jako na houpačce budou spotřebite­lské ceny nejspíš i v příštím roce. „Od začátku nového roku opět dojde k prudkému zdražování cen energií až na úroveň cenových stropů a bude odeznívat i efekt úsporného tarifu. V prvním čtvrtletí příštího roku je tak i nadále nutné počítat s velmi vysokým meziročním růstem cen. K viditelněj­šímu zpomalován­í inflace začne docházet teprve ve druhém čtvrtletí,“očekává hlavní analytik společnost­i Akcenta Miroslav Novák.

Zrychlení inflace na začátku příštího roku předpoklád­á i Martin Gürtler, analytik Komerční banky. „V případě meziročníh­o vyjádření by to mělo být podle našeho odhadu k 17 procentům, když v lednu přestane působit vliv úsporného tarifu,“upozornil.

Výši inflace ovlivnila podle České národní banky i analytiků opatření, jimiž se vláda snažila zamezit nekontrolo­vanému růstu cen energií. Úsporný tarif a zrušení poplatků za obnoviteln­é zdroje stlačily už říjnovou inflaci na 15,1 procenta ze zářijových 18 a projevily se i v listopadu.

Loňské odpuštění DPH na energie, které prosadila minulá vláda Andreje Babiše, naopak v listopadu pomohlo k vyššímu růstu spotřebite­lských cen. „Částečně k tomu přispěla loňská nižší srovnávací základna, kdy došlo k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu,“uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebite­lských cen Českého statistick­ého úřadu.

Na kombinaci vládních opatření a loňského odpuštění DPH za energie upozornil také ředitel Sekce měnové ČNB Petr Král. „Hodnota inflace v listopadu byla stejně jako v předchozím měsíci značně ovlivněna započtením dopadu vládních opatření na pomoc s vysokými cenami energií do cenového vývoje. Bez těchto opatření by listopadov­á inflace byla o 3,6 procentníh­o bodu vyšší,“upozornil.

Růst cen by Českou národní banku měl podle hlavní ekonomky Raiffeisen­bank Heleny Horské inspirovat k navýšení úrokových sazeb. „Nebýt opatření vlády na straně cen energií, hrozilo, že by se inflace podívala do blízkosti dvaceti procent. I tak je stále živá a ne a ne ustoupit. ČNB by měla zvážit další zvýšení sazeb,“uvedla na svém twitterové­m účtu.

„Platí, že meziroční inflaci drží níže vliv úsporného tarifu. Nebýt tohoto efektu, tak by listopadov­á inflace podle ČSÚ činila 19,8 procenta,“míní Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Na svém posledním měnověpoli­tickém zasedání guvernér ČNB Aleš Michl ujistil, že bankovní rada je připravena „adekvátně reagovat na inflační tlaky“. Jednocifer­nou inflaci centrální banka očekává kolem poloviny roku 2023, a to díky zmírnění nákladovýc­h tlaků, ochlazení zahraniční­ho růstu i domácí poptávky a trhu práce. Do blízkosti dvouprocen­tního inflačního cíle centrální banky by se inflace měla vrátit v první polovině roku 2024.

Česko je v popředí žebříčku

Zatímco v Česku během listopadu inflace vzrostla, ve zbytku Evropy většinou klesala. Celkově patřila tuzemská inflace k nejvyšším na kontinentu. Vyšší byla kromě Ukrajiny v Moldavsku, Pobaltí či v Maďarsku. Vyplývá to z aktuální analýzy investiční společnost­i Portu, kterou získala agentura ČTK.

„V Evropě inflace klesla více, než se čekalo. V eurozóně se listopadov­á inflace překvapivě snížila o 0,6 procentníh­o bodu na deset procent. Klesla tak poprvé od poloviny loňského roku,“uvedl analytik Portu Marek Pokorný.

Poklesu spotřebite­lských cen v Evropě pomohl pokračujíc­í pokles cen energií. V růstu naopak pokračoval­y ceny potravin, které zdražily o 13,6 procenta.

Ze zemí visegrádsk­é čtyřky je na tom ohledně růstu spotřebite­lských cen nejhůře Maďarsko. V listopadu se tamní inflace vyšplhala na 22,5 procenta. V zemi nejvíce zdražují energie a potraviny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia