Dnes Prague Edition

Univerzita koupila vzácnou listinu. Jenže je kradená

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Devětadvac­átý červen roku 2018 byl pro Univerzitu Karlovu, největší a nejstarší tuzemskou vysokou školu, velmi významný den. Po třiasedmde­sáti letech získala zpět svou zakládací listinu z roku 1347, jednu z nejzásadně­jších písemností českých dějin. Ten den ji vedení univerzity poprvé ukázalo novinářům. Do budovy Karolina ji přinesl v dřevěné truhličce tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima.

„Jsem šťasten, že v roce 670. výročí vzniku univerzity a stého výročí vzniku Českoslove­nska se podařila věc, v niž nikdo nedoufal. Je to historický okamžik nejen pro univerzitu a Českou republiku, ale i pro evropskou vzdělanost,“řekl tehdy před novináři Zima a dokument v bílých rukavičkác­h hrdě nastavoval před blesky fotografů.

Teď – v prosinci 2022 – už univerzita listinu ve svém majetku nemá. Je v Národním archivu a visí na ní policejní plomba. Vyšlo totiž najevo, že onen objev tisíciletí, jak o nálezu dokumentu mluvil rektor Zima, má nečekanou kriminální zápletku.

Když se novináři v létě před čtyřmi lety ptali vedení univerzity na to, jak se dokument, o jehož existenci do té doby nikdo netušil, dostal do Česka, odpověď nikdo neznal. Zakládací listiny Univerzity Karlovy byly původně dvě – originál, který měla sama škola a který se ztratil na konci druhé světové války, když Němci opouštěli Prahu. Druhá listina – ta, která se nečekaně objevila – byla údajně kdysi v arcibiskup­ském archivu.

„Ale zmizela. Nevíme, jestli před sto nebo sto padesáti lety, protože pak už nebyla v inventáři. Neexistova­la ani žádná její fotografie,“řekl MF DNES historik Jan Royt, když redakce pátrala po osudu dokumentu.

Tajemství však bylo více. Univerzita nezveřejni­la, kolik za listinu zaplatila, ani to, od koho ji koupila. Prodejce chtěl zůstat v anonymitě, a tak dokument koupila nejprve J&T Banka a teprve od ní jej získala škola.

„Bude to určitě hezká detektivní práce. Uvidíme, kam se dopátráme,“řekl tehdy Zima.

Jenže netušil, že detektivní práci paralelně spolu s historiky univerzity budou vést policisté z pražské hospodářsk­é kriminálky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia