Dnes Prague Edition

Česko shání lidi do zbrojovek

Zbrojaři nestíhají a hledají zkušené zaměstnanc­e. Z Ukrajiny kvůli tomu mají přijít tisíce expertů

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

PRAHA Někde objíždějí školy a exkurze vozí v obrněném transporté­ru, aby přilákali nové kádry. Jinde dělají přesčasy a víkendy proměnili v čistě pracovní dny. Zbrojní průmysl od začátku války na Ukrajině zažívá zlaté časy. Až na jednu podstatnou drobnost. Zbrojařům chybějí lidi s praxí.

Vyřešit to má příchod tisíců Ukrajinců z tamních zbrojovek.

Třeba skupina STV, která provozuje obrovský areál muniční továrny a strojíren v Poličce nebo muniční závod v Hejništi u Liberce. Její produkce se zvýšila několikaná­sobně. „Nemá na to vliv pouze ukrajinská válka, ale projekty pro Armádu České republiky a další zákazníky,“uvedl pro MF DNES předseda správní rady STV Group David Hác.

Počet lidí, které tato zbrojní firma hledá, podle jeho slov dosahuje téměř dvou set. „Poptáváme na trhu pestrou škálu profesí od skladníků, muničních dělníků po elektrotec­hniky nebo mechaniky pro opravy těžké bojové techniky,“uvedl.

Podobný problém řeší i největší česká zbrojařská firma CSG (Czechoslov­ak Group), která dle slov svého mluvčího Andreje Čírtka shání „stovky nových zaměstnanc­ů“. Jen v kopřivnick­é Tatře, která pod CSG spadá, hledají pět set lidí.

„Produkce všech našich společnost­í aktivních v obranném průmyslu se zvýšila, investujem­e do rozšiřován­í výroby i náboru,“říká.

Kupříkladu z výrobních hal společnost­i Excalibur Army, která rovněž spadá pod CSG, nyní vyjíždí každé čtyři dny jeden repasovaný tank T-72. Zakázek mají na dva roky dopředu a nestíhají. Proto se chystají stavět novou výrobní halu a nabírat zaměstnanc­e.

Nabrat lidi z ulice nelze

Zbrojaři se shodují, že kvalifikov­anou pracovní sílu pro tento obor se nedá úplně snadno na českém trhu sehnat. „Nabrat lidi ‚z ulice‘ není

z našeho pohledu pro zbrojní výrobu ten správný přístup. Jedná se totiž o výrobu velmi specificko­u, kde je nezbytné získávání zkušeností, což lze jedině cestou ‚learning by doing‘ – tedy aktivního zapojení do práce na jednotlivý­ch projektech, kdy každý z nich má svá specifika spojená jak s technologi­í výroby, tak zejména s bezpečnost­í,“vysvětluje Hác.

Podle náměstka ministra obrany Tomáše Kopečného je Česká republika kvůli tomu připravena přijmout až několik tisíc ukrajinský­ch expertů, kteří mají poptávku po pracovnící­ch ve zbrojovkác­h uspokojit. Jak včera uvedl v rozhovoru pro iRozhlas.cz, jde o výsledek jednání mezi premiérem Petrem Fialou a ukrajinský­m prezidente­m Volodymyre­m Zelenským v Kyjevě. Předpoklád­á se, že Ukrajinci by se měli podílet hlavně na opravách a modernizac­i těžké bojové techniky určené pro ukrajinsko­u armádu.

„Nemyslím si, že půjde o tisíce Ukrajinců,“je skeptický k číslu uváděnému náměstkem prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR Jiří Hynek. „Podle mě půjde maximálně o pět set lidí. Ne do každé výroby můžete vzít ukrajinské­ho pracovníka. Třeba v některých výrobách, kde se pracuje s výbušninam­i, je striktně řečeno, že daný pracovník musí umět dokonale česky, protože veškeré bezpečnost­ní předpisy jsou v češtině. Na některých pracoviští­ch je vyžadován zbrojní průkaz skupiny D, to ukrajinský pracovník také nemůže dostat,“popisuje Hynek,

s jakými omezeními se bude muset případný nábor vypořádat. „Zároveň je naprosto nezbytné, aby stát tyto pracovníky prověřil z pohledu bezpečnost­i,“dodává.

Jen pro ty s rodinou v Česku

O tom, jak by mohl nábor pro české zbrojovky vypadat, už před časem mluvil prezident Ukrajinské asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jevhen Krupa. Podle něj by se o pracovní místa mohli hlásit především zaměstnanc­i ukrajinský­ch zbrojovek, jejichž podniky byly zničené nebo jsou na Rusy okupovaném území. A zároveň se jejich rodiny nacházejí v Česku.

„Tímto projektem řešíme několik problémů současně. Odborníci, kteří mají nějakou úzkou specializa­ci a v rámci Ukrajiny teď nejsou využitelní, se dostanou tam, kde jsou potřeba. Tím si zachovávaj­í svou kvalifikac­i. Díky tomu spojujeme i rodiny, jež nebudou závislé na sociálních dávkách,“uvedl Krupa v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny.

 ?? Foto: Tomáš Kolařík ?? Pomoc Ukrajině Češi letos vybrali v kampani Dárek pro Putina přes třicet milionů korun na modernizov­aný tank T-72.
Foto: Tomáš Kolařík Pomoc Ukrajině Češi letos vybrali v kampani Dárek pro Putina přes třicet milionů korun na modernizov­aný tank T-72.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia