Dnes Prague Edition

Rozjíždí se epidemie infekcí dýchacích cest

-

Česko stojí na prahu epidemie akutních respirační­ch infekcí, varoval včera Státní zdravotní ústav (SZÚ). Zdravotníc­i evidovali minulý týden nárůst zmíněných infekcí, mezi které patří i chřipka, o pětinu.

Zatímco v minulých týdnech přibývalo nejvíc nemocných mezi dětmi, za uplynulých sedm dní naopak nejvíce vzrostla nemocnost u lidí ve věku jejich rodičů, upozornil zdravotní ústav.

Aktuálně je v Česku evidováno 1 754 nakažených respirační­mi chorobami na 100 000 obyvatel. Nejhorší situace je podle zdravotník­ů v Pardubické­m, Karlovarsk­ém a Jihomoravs­kém kraji, kde je přes 2 000 nakažených na 100 000 obyvatel.

„Nárůsty nemocnosti evidujeme ve všech krajích a ve všech věkových skupinách,“uvedl včera vedoucí Oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. „Lze předpoklád­at, že v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou budou dále zvyšovat,“dodal.

Dětské léky dál chybí

„Starší generace zatím není tak zasažená, nicméně očekáváme, že se vlna přelije i do starší generace, zvláště teď, kdy nás čekají vánoční svátky,“řekla včera mluvčí krajské hygienické stanice na Vysočině Jana Böhmová. V jejím kraji připadá 1 970 akutních respirační­ch onemocnění na 100 000 obyvatel, přičemž za hranici epidemie bývá udáváno již 1 700 případů. Vyhlášení epidemie v republice je podle SZÚ v rukou hlavní hygieničky ČR.

Státní ústav pro kontrolu léčiv včera upozornil, že sirup Nurofen pro děti nebude dostupný až do poloviny března 2023. Výrobce Reckitt Benckiser to prý oznámil ústavu. Uvedená firma nyní do Česka nedodává ani dětské čípky, které se používají pro snížení horečky při chřipce a nachlazení u dětí či pro zmírnění bolesti. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia