Dnes Prague Edition

Citron, nebo třešeň? Na svařáku u Středuly

- — Zuzana Brandová

BRNO „Tady ti načepuje svařák pan Středula,“volá nadšeně na svého manžela návštěvnic­e vánočních trhů v centru Brna. Způsobí tím krátký rozruch a ke stánku přiláká další zájemce, kteří postávají opodál a rozhodují se, kde si koupí nějaký horký nápoj.

Kandidát na prezidenta a šéf odborářů Josef Středula prodával v sobotu večer punč v charitativ­ním stánku Nadačního fondu Emil. Že na brněnském Moravském náměstí bude, se lidé mohli dozvědět pouze z letáčku fondu. „Ladili jsme to na poslední chvíli. Potřeboval­i jsme to zkombinova­t s panem ředitelem, domluvili jsme se, že tady budeme společně a pomůžeme dobré věci,“vysvětluje Středula, proč na akci nezval na svém webu.

Stánek, v němž se během vánočních trhů střídají známé osobnosti, je schovaný za kolotočem a není na něj vidět z hlavní ulice. Že tam je předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů, tak zjistili spíše náhodní kolemjdouc­í. Žádná velká fronta se u stánku netvořila.

S Nadačním fondem Emil pomáhající­m handicapov­aným dětem a mladým lidem spolupracu­je Středula podle svých slov dlouhodobě. „V letošním roce měli docela vážné problémy, co se týká financován­í, tak jsem jim pomáhal,“říká a s úsměvem podává kelímek punče další zákaznici. „Chcete do něj pomeranč, citron, nebo snad třešeň?“ptá se a nezapomene popřát hezké svátky.

Čas Vánoc a chřipky

Kdo by se s tímto kandidátem na prezidenta chtěl potkat, nemá zatím moc možností. Při rozkliknut­í sekce Kde mě uvidíte na jeho oficiálním webu, jsou avizovány jen předvolebn­í debaty v médiích nebo debata prezidents­kých kandidátů se členy Klubu Svazu průmyslu a dopravy ČR ve

Stages hotelu v Praze. Pozvánky na setkání s občany chybějí.

„Přece jen je předvánočn­í čas a spousta akcí se řeší s těmi, kterých se týkají. Na jižní Moravě je teď navíc epidemie chřipky, což taky způsobuje problémy, ale příští týden budu v jižních Čechách, budu v Olomouci, na Ostravsku, na Vysočině, bude setkání s hospodářsk­ou komorou, takže akcí bude víc a budeme je dávat na web, jakmile budeme vědět, kdy se uskuteční,“slibuje Středula.

 ?? Foto: R. Strachoň, MAFRA ?? Svařák s kandidátem Středula ve stánku.
Foto: R. Strachoň, MAFRA Svařák s kandidátem Středula ve stánku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia