Dnes Prague Edition

Krádež „objevu tisíciletí“

Dramatický osud buly z roku 1347

- Pokračován­í ze str. 1

Obchod se starožitno­stmi je často hledáním jedné hodnotné věci v bednách plných haraburdí. Někdy jde o cennou poštovní známku mezi výstřižky pohledů z dovolené, jindy o vzácný obraz, na který někdo zapomněl. A taky často o procházení pozůstalos­tí.

K té se v dubnu 2018 vypravil antikvář Aleš L. do bytu v pražských Holešovicí­ch. Byla to cesta, jakých absolvoval za dvacet let, co pracuje se starožitno­stmi, možná stovky. Zatímco si procházel sbírku známek a další starožitno­sti, jako třeba divadelní kukátko nebo tabatěrku, muž, který se chtěl cenností zbavit – Milan Dvorský – mu vyprávěl o historii své rodiny. Sbírka patřila jeho pradědečko­vi Františku Dvorskému, jenž byl v časech Rakouska-Uherska ředitelem Zemského archivu a spolupraco­val s řadou významných osobností, jako byli Tomáš G. Masaryk, Jan Otto nebo František Palacký. František Dvorský byl nadto zapáleným sběratelem archiválií. A jak vyšlo najevo více než sto let po jeho smrti, do své sbírky si zařazoval i věci, které mu nepatřily.

Milan Dvorský Aleši L. vyprávěl, že si s některými dokumenty hrál jako dítě a odstříháva­l z nich pečetě. Nyní sbírka archiválií po Dvorského pradědovi ležela úhledně vyskládaná ve skříni. Aleš L. napočítal patnáct balíků a pomyslel si, že vypadají jako nachystané do sběru. Bylo vidět, že s nimi dlouho nikdo nehýbal.

V historický­ch listinách se Aleš L. nevyznal. Čtyři balíky otevřel a zběžně prolétl. Že má v rukou listiny v hodnotě mnoha desítek milionů korun, ho ani nenapadlo. Zvažoval, jestli má vůbec cenu je od Dvorského koupit. Nakonec se rozhodl to risknout. Za

sbírku známek a patnáct balíků archiválií dal Dvorskému sto tisíc. Bedny naložil do auta, a protože neměl kam je uložit, požádal kolegu z branže, známého pražského antikváře Josefa Salmona, zda by si je u něj nemohl složit. Zároveň jej požádal, zda nezná někoho, kdo by mu pomohl odhadnout hodnotu přivezenýc­h listin. Jednou z nich byla i dlouho zmizelá zakládací listina Univerzity Karlovy.

Tajemný nálezce

Josef Salmon pochází ze staré pražské rodiny. Jeho dědeček, rovněž Josef, byl spoluzakla­datelem slavného prvorepubl­ikového nakladatel­ství Sfinx. Právě jeho obliba knih a starožitno­stí později vnuka přivedla k profesi starožitní­ka. Salmon vystudoval starožitni­ckou školu a pracoval v pražských starožitni­ctvích jako praktikant. Vypracoval se a založil si vlastní obchod u Obecního domu, kde nyní nakupují i celebrity a další vlivní lidé. Tak třeba, když v roce 2006 slavila herečka Jiřina Bohdalová pětasedmde­sátiny, jeden z gratulantů, hudební producent František Janeček, ji obdaroval briliantov­ou broží, kterou koupil právě u Salmona.

Bedny s dokumenty od Aleše L. Salmon uložil do jedné z místností starožitni­ctví a začal shánět znalce, který by jejich obsah ocenil. Přes několik lidí nakonec získal kontakt na Vladimíra Růžka, muže s více než třicetilet­ou praxí v oboru archivnict­ví.

Růžek navštívil Salmonův antik na konci dubna 2018 celkem čtyřikrát a vypracoval pro něj znalecký posudek. Jeho závěr Salmona příliš nepotěšil. Stálo v něm, že listiny pocházejí z legendární sbírky Františka Dvorského, který si je přisvojil v Zemském archivu.

Růžek Salmona upozornil, že jde o historické skvosty, které však měla rodina Dvorských po smrti Františka Dvorského vrátit. A že je tedy nyní musí nabídnout Národnímu archivu. Salmon mu na to řekl, že listiny nejsou jeho a že je má jen v komisi.

Růžek však nespoléhal jen na Salmonovu dobrou vůli a v květnu 2018 upozornil Národní archiv na existenci Dvorského sbírky. Konkrétně se o svém „bádání“v Salmonově antiku zmínil šéfce jednoho z oddělení archivu Jitce K. V tu chvíli události nabraly zcela nečekaný spád.

Skrytý za bankou

Že byla součástí Dvorského sbírky i zakládací listina Univerzity Karlovy, Růžek nezjistil. Ani nemohl. Několik dokumentů totiž z balíků, které Aleš

L. přivezl, mezitím zmizelo.

Salmon už v té době věděl, že se mu do ruky dostalo exkluzivní zboží. A tak nečekal na Růžkovy závěry a podle pozdějšího soudního verdiktu využil svých konexí. Oslovil manželku ředitele J&T Banky Karlu A., která byla jeho zákaznicí. Věděl, že paní A. má hodně kontaktů a mohla by znát někoho, kdo bude mít o historický skvost zájem. Řekl jí, že listinu koupil v Rakousku.

Jenže Karla A. místo toho Salmona požádala, aby jí dovolil nejdřív oslovit univerzitu – byla přesvědčen­a, že jestli má někdo unikát vlastnit, je to právě škola. Salmon jí to nakonec dovolil. Zanedlouho se mail s nabídkou odkupu, u kterého byla přiložena fotka vzácného pergamenu, dostal do schránky rektora Zimy, který byl v té době na Kubě. Zima neváhal a zalarmoval historiky. Ti si dokument v kanceláři Karly A. prohlédli, a když zjistili, že jde o papežský souhlas se založením univerzity, začala škola jednat o koupi.

Cena byla pevně stanovena – dvacet milionů korun. A Salmon s prodejem spěchal. Jenže univerzita nestačila peníze sehnat tak rychle. Karla A., která měla podle svých slov strach, aby dokument neskončil jinde, proto požádala svého muže, zda by listinu od starožitní­ka odkoupila banka (za své zásluhy při získání listiny dostala později historicko­u medaili Univerzity Karlovy). J&T Banka listinu koupila a obratem přeprodala univerzitě. Salmon tak zůstal v transakci skrytý.

Zarputilá badatelka

Na odhalení skutečného prodejce však v té době začala pracovat badatelka Národního archivu Jitka K. Právě jí Růžek o Dvorského sbírce, kterou procházel v Salmonově starožitni­ctví U Obecního domu, řekl.

Jitka K., která pracuje v archivu už od roku 1985, má na starosti právě oddělení církevních institucí. Proto ji zpráva o nálezu zakládací listiny univerzity, kterou zaznamenal­a v médiích, zaujala. A pojala podezření, že časový souběh mezi nalezením Dvorského sbírky a prodejem listiny univerzitě nebude náhodný. Začala pátrat: obrátila se na univerzitu, znalce, a dokonce navštívila i Dvorského pravnuka, aby řekl, co všechno v pozůstalos­ti bylo.

Salmona navštívila v říjnu 2018. V té době bylo již na starožitní­kově účtu 20 milionů z prodeje zakládací listiny. Salmon jí údajně tvrdil, že majitelem pozůstalos­ti po Dvorském je jeho spolupraco­vník. Ten jí po delším vyjednáván­í nakonec bedny s archiválie­mi dovezl. Bylo patrné, že už je někdo procházel.

Mezi dokumenty se našla i prázdná obálka s nápisem „Constituti­o Clementis VI“, což je zkratka označení, které se užívalo pro zakládací listinu univerzity. Vyšetřován­í Jitky K. bylo u konce.

Dokument číslo 461

V únoru 2019 policie Salmona obvinila z praní špinavých peněz, neboť podle ní získal peníze z prodeje kradené věci. Před rokem Obvodní soud pro Prahu 1 uznal antikváře vinného z podílnictv­í (tím, že měl prospěch z prodeje věci, o níž věděl, že je kradená) a uložil mu tříletý podmíněný trest. Nadto musí zaplatit pětimilion­ovou pokutu a 20 milionů za zakládací listinu vrátit Univerzitě Karlově.

Nemusíte být expert na právo, aby vás napadlo, jak je vůbec možné někoho soudit za podílnictv­í na krádeži, ke které došlo za Rakouska-Uherska. Vždyť Dvorského zločin musí být už promlčený. Jenže podle právnickýc­h es, která oslovil soud, to tak není. Experti analyzoval­i všechny historické právní úpravy a došli k závěru, že chování Františka Dvorského a později jeho dědiců naplňovalo znaky trestného činu.

Salmon před soudem odmítl, že by zakládací listina pocházela z Dvorského sbírky. Pořídil ji prý půl roku předtím, než se u něj bedny s listinami od Dvorského nejmladšíh­o objevily. Koupil ji prý za 12 tisíc eur (necelých 300 tisíc korun) od antikváře ve Vídni.

Soud mu neuvěřil. Klíčovou roli v tom sehrály dva faktory: pečlivost, s jakou Dvorští organizova­li svou sbírku, a lehkovážno­st, s jakou se – podle soudu – Salmon pokusil zamést stopy.

Syn Františka Dvorského si dokumenty a listiny uspořádáva­l do obálek a samotné archiválie rukou čísloval na lístečky, které na ně lepil. Zatímco na fotografii, kterou manželka ředitele J&T Banky poslala univerzitě, ještě razítko a číselné označení 461 je, pergamen, který v létě 2018 před novináře hrdě předloží rektor Zima, už Dvorského označení nemá.

Salmon neskrýval své rozhořčení. Mohl prý starožitno­st prodat v cizině a dráž. „Jedinou chybou, co jsem udělal, bylo, že jsem to neprodal v Londýně o nulu víc někomu jinému,“prohlásil. Proti rozsudku se odvolal. Městský soud zatím případ neprojedna­l.

MF DNES se pokoušela Salmona několikrát kontaktova­t, ať už přímo, nebo prostředni­ctvím jeho advokáta, avšak neúspěšně. Jitka K. se k případu nechce do jeho ukončení vyjadřovat. J&T Banka uvedla, že je ve věci vázána bankovním tajemstvím. Zakládací listina je zatím v Národním archivu a visí na ní policejní plomba.

 ?? ??
 ?? Ilustrace: Vojtech Berka ?? Starožitní­k a ředitel Josef Salmon (vlevo) byl za prodej cenné listiny z roku 1347 nepravomoc­ně odsouzen. František Dvorský (vpravo) si ji přisvojil v zemském archivu.
Ilustrace: Vojtech Berka Starožitní­k a ředitel Josef Salmon (vlevo) byl za prodej cenné listiny z roku 1347 nepravomoc­ně odsouzen. František Dvorský (vpravo) si ji přisvojil v zemském archivu.
 ?? ?? Opět na světle Zakládací listina Univerzity Karlovy v Praze byla vystavena po dlouhých letech v roce 2018. Foto: Univerzita Karlova v Praze
Opět na světle Zakládací listina Univerzity Karlovy v Praze byla vystavena po dlouhých letech v roce 2018. Foto: Univerzita Karlova v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia