Dnes Prague Edition

Inspekce: Znalosti covidem neutrpěly

- — Alžběta Šimková

Ač se očekávalo, že distanční výuka negativně poznamená vědomosti žáků, testování České školní inspekce páťáků a deváťáků z českého jazyka a matematiky tento předpoklad vyvrací. „Nepotvrdil­y se pesimistic­ké predikce toho, že by distanční výuka měla nějaký dramatický negativní dopad na vzdělávání. Je to významně způsobeno přístupem škol, kterým se podařilo adaptovat na nové podmínky,“řekl včera ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Inspekce provedla rozsáhlé šetření na bezmála čtyřech tisících základních škol a víceletých gymnázií. Otestováno bylo přes 280 tisíc žáků.

Zlepšení v matematice

Testování znalostí 5. a 9. ročníků provádí inspekce každé čtyři roky. To letošní se ale konalo po pěti letech, protože výuka v loňském roce byla ovlivněna distanční výukou.

Dlouhodobě se ukazuje, že školáci umějí více češtinu a zvládání učiva matematiky jim dělá problémy.

Oproti roku 2017 byly letos výsledky žáků devátého ročníku v testech z češtiny i matematiky téměř beze změny. U páťáků inspektoři zaznamenal­i horší výsledek v českém jazyce, naopak se jim zlepšily výsledky z matematiky.

Průměrná úspěšnost žáků pátého ročníku v testu z českého jazyka byla letos 68 procent, v testu z matematiky 51 procent. U deváťáků byla letos průměrná úspěšnost 65 procent v češtině a 53 procent v matematice. Ukazuje se také, že studenti gymnázií mají dlouhodobě lepší výsledky oproti žákům deváté třídy běžné základní školy.

U páťáků se kromě zmíněných dvou předmětů testovaly navíc ještě dovednosti, které usnadňují učení, jako například soustředěn­í, postřeh nebo prostorová představiv­ost. Úspěšnost u této disciplíny byla 51 procent.

Inspektoři porovnával­i výsledky školáků také napříč regiony. Nejúspěšně­jší byli žáci navštěvují­cí školy v Praze a ve Zlínském kraji. Naopak nejhorší výsledky měli žáci škol Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje.

Rodina hraje roli

Kde zaznamenal­i inspektoři problém, je pomyslné rozevírání nůžek mezi školami, do kterých chodí více dětí ze sociálně slabších rodin, a těmi ostatními. U těch prvních je vědomostní propad vyšší.

Rodinné zázemí podle inspekce hraje významnou roli v tom, jak se dítěti ve škole bude dařit. „Nerovnost v našem vzdělávací­m systému spočívá v tom, že daleko větší vliv na úspěch při vzdělávání nehraje potenciál žáka, ale rodina,“upozornil Zatloukal.

Letos měl na výuku vliv také příchod ukrajinský­ch žáků, takže inspektoři museli své testy trochu upravit. Testování probíhalo koncem jara, a to od května do června.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia