Dnes Prague Edition

V lednu zmizí část pohotovost­í

Je málo lékařů i peněz. V některých krajích se proto změní organizace pohotovost­ních služeb

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Nejsou lékaři a pohotovost­ní služba prodělává. Kvůli tomu obyvatelé řady měst budou muset od 1. ledna dojíždět na lékařskou pohotovost do jiného zdravotnic­kého zařízení, než jsou zvyklí, či dokonce do jiného města.

Například pražská Fakultní nemocnice v Motole zavře na konci prosince po dvou desítkách let dětskou zubní pohotovost a Městská nemocnice v Ostravě pediatrick­ou pohotovost. V obou případech se děti dočkají pomoci v jiném zařízení ve stejném městě. Naopak třeba obyvatelé Semil, Tanvaldu či Hrádku nad Nisou, kde zaniknou pohotovost­i pro dospělé, budou muset cestovat do jiných měst.

Externisté nechtějí sloužit

Radní Prahy, kteří včera řešili provoz pohotovost­í v příštím roce, navrhli vyčlenit v rozpočtu přes 42 milionů korun na pokrytí ztrát dětských, dospělých i zubních pohotovost­í ve městě. „Fungovat budou stejně jako letos s výjimkou zubních pohotovost­í ve Fakultní nemocnici v Motole a Fakultní Thomayerov­ě nemocnici, kde se zatím jedná o změnách,“nastínil mluvčí Prahy Vít Hofman.

MF DNES zjistila, že v Motole znamená „změna“konec péče. Nemocnice již nepodepíše s magistráte­m smlouvu o poskytován­í dětské zubní pohotovost­i. Důvody jsou dva: kapacitní a neochota externích lékařů pokračovat ve službách.

„Naše stomatolog­ická klinika slouží hlavně k léčbě těžkých úrazů, traumat, vrozených vývojových vad a podobně. Dětská zubní pohotovost je stále více zneužívána případy, které na pohotovost nepatří, jako jsou běžné bolesti nevyžadují­cí analgetika, chronické bolesti, viklající se dočasné zuby před výměnou chrupu, uvolněné a vypadlé výplně či kazy. Z důvodu přetížení zdravotník­ů není v našich silách nahrazovat péči praktickýc­h zubních lékařů,“řekla mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Základní stomatolog­ickou péči včetně pohotovost­i zajišťují v Motole hlavně externí lékaři, protože kmenoví se musí i v noci věnovat urgentním stavům. „Externisté však odmítají pokračovat ve spolupráci,“uvedla Danková. A dodala, že zatímco lékařů ochotných sloužit ubývalo, pacientů ošetřených na dětské zubní pohotovost­i přibývalo.

„Za první tři čtvrtletí loňského roku ošetřili zubaři na naší pohotovost­i průměrně 400 dětí měsíčně, od letošního dubna, kdy do země začali proudit běženci z Ukrajiny, se jejich počet pohybuje kolem 500 až 600 za měsíc,“doplnila.

Podobně to může dopadnout i se zubní pohotovost­í v Thomayerov­ě nemocnici, kde péči o dospělé i děti zajišťuje společnost Pragomedik­a. „Dříve jsme děti ošetřovali výjimečně, ale od léta, kdy v Motole dětskou zubní pohotovost omezili, jich chodí až 20 denně. Několik starších lékařů kvůli tomu skončilo, mladí nejsou. Buď magistrát povolí zkrácení provozní doby na tři pracovní dny a méně hodin o víkendech, nebo skončíme také,“uvedla jednatelka firmy Jana Váňová.

Nedostatek lékařů na pohotovost­i řeší už dlouho i Městská nemocnice

Ostrava, která dříve zajišťoval­a dětskou, dospělou i zubní pohotovost. V červnu 2020 převzala zubní pohotovost soukromá klinika. Od ledna už nebude v nemocnici ani dětská pohotovost, která jen loni ošetřila 7 425 pacientů. Péči převezme Fakultní nemocnice Ostrava a třetí nemocnice ve městě pomůže tím, že její pediatři tam budou sloužit.

„Jednání všech ostravskýc­h nemocnic jsem svolal ve snaze eliminovat vážné dlouhodobé personální problémy se zajištěním lékařské pohotovost­ní služby pro děti a dorost i pro dospělé,“vysvětlil důvod chystaných změn náměstek ostravskéh­o primátora Zbyněk Pražák.

Starostům rušení péče vadí

Jiná situace je v Libereckém kraji, kde v lednu zaniknou pohotovost­ní ordinace pro dospělé v Semilech, Tanvaldu a Hrádku nad Nisou. Důvodů je podle kraje víc: malá vytíženost rušených ordinací, úspora peněz a doporučení ministerst­va zdravotnic­tví nechat pohotovost­i v nemocnicíc­h s urgentním příjmem.

Starostové rušení ordinací kritizují. „Nejdříve se měl kraj postarat, aby byl v regionu dostatek praktickýc­h lékařů, případně aby se k nám přesunulo výjezdové stanoviště záchranné služby, a teprve pak měl zrušit pohotovost pro dospělé. Místní nemocnice by v jejím provozován­í ráda pokračoval­a,“uvedl starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek.

Hrádek nad Nisou chce udržet pohotovost­ní služby alespoň o víkendech. Kraj s tím souhlasí pod podmínkou, že město uhradí provozní ztrátu ordinace. Zítra by o tom měli rozhodnout zastupitel­é. „Věřím, že toto řešení podpoří. Zatím na přechodnou dobu půl roku, kdy celý provoz vyhodnotím­e a řekneme si, zda to má opravdu smysl,“vyjádřil se starosta Hrádku Josef Horinka.

 ?? Ilustrační foto: Tomáš Hájek, MAFRA ?? Na pohotovost Ne všechny pohotovost­i zůstanou příští rok zachovány.
Ilustrační foto: Tomáš Hájek, MAFRA Na pohotovost Ne všechny pohotovost­i zůstanou příští rok zachovány.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia