Dnes Prague Edition

Soud řešil sportovní dotace

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Sedm pražských politiků a dvě úřednice usedli včera na lavici obžalovaný­ch Městského soudu v Praze. Bývalí i současní starostové, radní, zastupitel­é a dvě bývalé zaměstnank­yně magistrátu, všichni v roce 2018 spolurozho­dovali o dotacích pro pražský sport.

Podle obžaloby nezákonně rozdělili 32,8 milionu korun, když některé projekty upřednostn­ili kvůli svým osobním zájmům či zájmům jiných vlivných lidí. Všichni obžalovaní obvinění dlouhodobě odmítají.

Na lavici obžalovaný­ch usedli exministr a exzastupit­el Karel Březina (ČSSD), bývalý radní Jan Wolf (KDU-ČSL), někdejší šéf volejbalov­ého svazu Antonín Lébl (ANO), bývalý starosta Ďáblic Miloš Růžička (STAN), exstarosta Vinoře František Švarc (ODS), starosta Březiněvsi Jiří Haramul (ANO) a místostaro­sta Letňan Stanislav Nekolný (ANO). Doplnily je dvě někdejší úřednice z magistrátn­ího odboru volného času a sportu – šéfka odboru Soňa Fáberová a vedoucí oddělení sportu Dana Šachová.

Podle státního zástupce Tomáše Lejnara měli někteří z nich požadovat změnu v bodovém hodnocení grantů, aby „jejich“kluby získaly více bodů, a tak na peníze dosáhly. „Svým jednáním zcela popřeli smysl sportovníc­h grantů,“uvedl Lejnar.

Například ďáblický exstarosta Růžička měl ovlivnit žádost SK Ďáblice, na TJ ABC Braník měl zase rodinné

vazby obviněný Lébl. Mezi dalšími kluby, které měly být upřednostn­ěny, je i I. Český Lawn – Tennis Klub Praha, jemuž předsedá expreziden­t Václav Klaus.

Lejnar v žalobě také uvedl, že komise na svém zasedání 23. ledna 2018 nepostupov­ala podle nastavenýc­h hodnotícíc­h kritérií. Podle něj totiž nebodovala jednotlivé přihlášené projekty podle jejich významu pro hlavní město a Fáberová a Šachová poté neudělené body rozdělily tak, aby odpovídaly konečnému pořadí vybraných projektů. „Naprosto odmítám tvrzení, že nikdo neprováděl hodnocení ohledně významu pro hlavní město Prahu – to hodnocení jsme dělali,“reagoval tehdejší předseda grantové komise

Březina. Lejnar viní obžalované ze zneužití pravomoci, ze zjednání výhody při veřejné soutěži a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Z rozdělenýc­h peněz Praha reálně vyplatila 17,8 milionu Kč. Proto obžaloba část skutků kvalifikov­ala jako pokus, nikoliv jako dokonaný trestný čin. Zmíněné částky se hlavní město dožaduje v trestním řízení jako poškozená strana. Chce, aby obžalovaní sumu zaplatili společně.

Původně se Praha přihlásila s nárokem na 220 milionů korun, což odpovídalo odhadu škody, s nímž v té době pracovali vyšetřovat­elé. Dnes svůj požadavek upravila v souladu se zněním obžaloby.

 ?? Foto: ČTK ?? Dotace u soudu Na lavici usedl i exministr Březina (vlevo).
Foto: ČTK Dotace u soudu Na lavici usedl i exministr Březina (vlevo).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia