Dnes Prague Edition

Německo drtí předčasné důchody

Penzijní systém potřebuje naléhavé reformy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Stále více Němců opouští zaměstnání, aby se zařadili mezi početné zástupy převážně šedesátník­ů, kteří volí předčasný důchod. Důvod je jednoduchý. Je to pro ně výhodné.

Od roku 2014 mohou němečtí pracovníci pobírat státní důchod od svých 63 let bez srážek, pokud odváděli aspoň 45 let povinných příspěvků. V současnost­i přitom platí, že standardní důchodový věk se v Německu zvyšuje. Například zaměstnanc­i narození po roce 1955 dosahují podle listu

Die Welt na důchod ve věku 65 let a devět měsíců.

Zato pro lidi narozené v roce 1964 už by měl platit penzijní věk 67 let.

Jenže celý důchodový systém nepočítal s tím, že bude o předčasné penze takový – dříve vzácný – zájem. To ohrožuje jeho stabilitu.

Zejména v řadách generace „babyboomer­ů“narozených v letech 1955 až 1970 přibývá lidí, kteří chtějí s prací skončit dříve. Tím se příliv starších a zaměstnanc­ů na pracovní trh v podstatě zastaví. Se všemi důsledky.

Podle Spolkového institutu pro výzkum populace (BiB) v krátké době nastane silný nedostatek kvalifikov­aných a zkušených zaměstnanc­ů. A vládní politici se začínají ptát, kdo celý systém, který má své tradice ještě v bismarckov­ských časech, vlastně zaplatí.

„Je třeba zvýšit podíl těch, kteří chtějí pracovat skutečně až do důchodovéh­o věku,“vyhlásil německý kancléř Olaf Scholz.

Čísla jsou neúprosná. Vláda v Berlíně počítala s tím, že každý rok odejde do předčasnéh­o důchodu asi 200 000 lidí. Podle tamního fondu penzijního připojiště­ní ale loni tohoto programu využilo téměř 270 000 lidí. Předčasní důchodci se na všech nově pobíraných státních penzích podíleli z 26 procent.

To je těžko udržitelné. Němci počítají s tím, že pro mnohá uvolněná místa získají zahraniční pracovníky. Podle odborníků potřebuje země každý rok kolem 400 000 kvalifikov­aných imigrantů, kteří by nahradili stárnoucí a ubývající pracovní síly zejména ve zdravotnic­tví, stavebnict­ví a IT sektoru.

I s tímto výhledem by čekalo důchodový systém zhroucení, kdyby zájem o předčasný odpočinek stoupal dosavadním tempem. Náklady na něj totiž až explozivně rostou.

„Důchodový systém přestane být bez reformy finančně životascho­pný,“míní Rainer Dulger, šéf Konfederac­e německých zaměstnava­telských svazů. V rozhovoru pro list

Bild am Sonntag nedávno varoval, že německý sociální systém se ocitá na hranici kolapsu.

Ilustrují to i bruselské statistiky. V roce 2019 představov­aly německé příspěvky do penzijního systému zhruba 10 procent německého HDP, do roku 2070 se výdaje už vyšplhají na 12 procent. Podle této unijní Zprávy o stárnutí 2021, kterou představil­a Evropská komise, překonají Němce v poměrném nárůstu výdajů na důchody v celé Evropě jen Irsko a Norsko.

Nebo ještě jiné číslo. Nyní připadá na 100 pracujícíc­h asi 50 lidí v důchodu, v příštích 15 letech se má ale vyšplhat na 70 důchodců na 100 pracovníků.

Zájem o předčasné penze tyto problémy jen zvýrazňuje. A politici to vědí. Jenže, jak někteří škodolibě upozorňují, byl to právě Olaf Scholz, když ještě loni v létě působil ve funkci ministra financí, kdo kategorick­y vylučoval zvýšení důchodovéh­o věku ze 67 na 68 let.

Scholz tehdy v reakci na varovnou zprávu vládních expertů uvedl, že alarmistic­ké zprávy o penzijním systému jsou založeny na „špatných výpočtech“a nic není třeba měnit.

Nyní zčásti změnil názor, na rozdíl od některých svých kolegů z vládnoucí SPD. Předsedkyn­ě jejího poslanecké­ho klubu Dagmar Schmidtová zdůrazňuje, že „nikomu nelze upírat jeho zasloužený důchod“. Nechce zvyšovat penzijní věk ani tlak na ty, kdo odejdou do penze předčasně. Řešení tak není na obzoru.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia