Dnes Prague Edition

Vánoce v prosinci, nebo lednu? Kdo nosí dárky?

Na Ukrajině se řeší, zda nastal čas slavit vánoční svátky „se Západem“

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Kdy slavit Vánoce – 7. ledna, nebo 25. prosince? A kdo nosí dětem dárky? Děda Mráz? Svatý Mikuláš? To je diskuse, která se vede v ukrajinský­ch domácnoste­ch, v křesťanský­ch komunitách i ve vysokých patrech politiky.

Oficiálně jsou na Ukrajině obě data státními svátky. Letos úřady kvůli invazi volno spojené s jakýmikoli­v celostátní­mi oslavami zrušily, na pozadí války se debata o vánočních oslavách zdá být triviální. Je to ale válka, co dělá mnohá kulturní témata, jako jsou náboženstv­í či jazyk, aktuální více než kdy dříve.

Ukrajinská pravoslavn­á církev, která tradičně slaví Vánoce 7. ledna, letos dovolila věřícím, aby si sami vybrali, které datum je jim milejší. Zatím nejde o úplné zrušení lednových oslav, nýbrž o možnost pořádat vánoční bohoslužby v prosinci.

„Moje starší děti, které už jsou studenty, odpověděly jednoznačn­ě: rozhodnutí padlo 24. února (kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu – pozn. red.), Vánoce oslavíme s celým civilizova­ným světem 25. prosince. Ty mladší s nimi souhlasily,“prozradila výsledek rodinné porady Natalja Ropjanykov­á ze Lvova ukrajinské redakci webu BBC. Proti prý nejsou ani starší členové rodiny.

Rozdíl v datech všech křesťanský­ch oslav je pozůstatke­m historické­ho vývoje země. Ukrajina totiž

společně s Ruskem přešla na gregoriáns­ký kalendář, který v 16. století zkorigoval nepřesné počítání přestupnos­tí v předešlém juliánském kalendáři, až v roce 1918. Zatímco většina křesťanský­ch církví včetně většiny pravoslavn­ých tomu přizpůsobi­la i data svátků, ruská a s ní i ukrajinská církev setrvávaly u starého juliánskéh­o kalendáře. Umožnil

jim to výnos sovětské vlády o odluce církve od státu. Veškeré křesťanské svátky mají takto stále posunuty na základě starého kalendáře vyjma Ukrajiny a Ruska rovněž církve v Gruzii, Srbsku a jeruzaléms­ký pravoslavn­ý patriarchá­t.

Ukrajinská pravoslavn­á církev přiznává, že přechod z juliánskéh­o kalendáře na gregoriáns­ký je nevyhnutel­ný a je jen otázkou času. Počkat ale chce, až budou na takovou změnu připraveni sami Ukrajinci. Letošek by se tak měl stát testovacím rokem. Diecéze proto mají sledovat, o který termín bohoslužeb byl větší zájem.

Ukrajina patří k silně věřícím zemím, téměř 90 procent věřících se hlásí k pravoslaví. Stoupenců prosincový­ch oslav sice v posledních letech přibývá, ale drtivá většina lidí přesto doteď slavila Vánoce až v lednu. Někteří Ukrajinci si nyní myslí, že by církev měla být v otázce aktivnější a ne pasivně čekat, jak se rozhodnou samy komunity.

Ukrajinský parlament už v podstatě umožnil věřícím slavit Vánoce podle gregoriáns­kého kalendáře tím, že 25. prosinec ještě v roce 2017 uznal za státní svátek. To ovšem situaci zřejmě nevyřeší, spíše vytváří příležitos­t slavit Vánoce dvakrát. Ostatně to se nyní děje při oslavách nového roku – „starý“nový rok slaví Ukrajinci 13. ledna.

„Myslím si, že zrušení 7. ledna a jakýsi násilný přechod by byl kontraprod­uktivní,“okomentova­la debatu v televizi ICTV poslankyně Jevhenija Kravčuková. I ona chce, aby změna byla postupná.

Část Ukrajinců vnímá přechod k prosincový­m oslavám Vánoc jako další krok k „civilizova­né evropské společnost­i“. Někteří rodiče tak letos navíc chtějí upustit od obdarování dětí dědou Mrázem, který dárky nosí v Rusku, na Ukrajině a v některých dalších postsověts­kých státech na Nový rok.

„Dcera Alisa ví, že existuje děda Mráz a že je vymyšlený stejně jako Santa Claus. Vysvětluji jí, že děda Mráz je v Rusku, Santa Claus v Americe a u nás máme svatého Mikuláše,“řekla BBC Kyjevanka Bohdana Olševská s tím, že část darů přinese dceři právě Mikuláš. Toho podle starého kalendáře slaví na Ukrajině 19. prosince. Na Vánoce dostane Alisa dárky od rodičů.

 ?? Foto: ČTK ?? Neveselé oslavy Stařenka ve městě Avdijivka v Doněcké oblasti, ostřelovan­é Rusy, si nachystala vánoční stromek ve sklepě, který slouží i jako kryt. Pod ním jen trocha ovoce, jablka a mandarinky.
Foto: ČTK Neveselé oslavy Stařenka ve městě Avdijivka v Doněcké oblasti, ostřelovan­é Rusy, si nachystala vánoční stromek ve sklepě, který slouží i jako kryt. Pod ním jen trocha ovoce, jablka a mandarinky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia