Dnes Prague Edition

ODS brání svůj partajní totem

Fialova strana versus zbytek vlády – tak je dnes rozehrána politická bitva o zvýšení daní. Proč se ODS tak tvrdě brání úpravě, kterou by přitom zalepila část obří díry v rozpočtu?

- Petr Holec politický komentátor

Nikdy ve vládě nepodceňuj­te, když vás bratr lidovec píchne na zkoušku kudlou do zad, protože se vám to vždycky vrátí! A stejně tak se teď ODS vrací píchnutí šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky se zvýšením daní z příjmu. Strana premiéra Petra Fialy je totiž najednou ve vládě sama, kdo je proti. K lidovcům se kvůli děravému státnímu rozpočtu nakonec přidaly i zbylé vládní strany.

ODS tak začíná platit za Antibabiše – a vlastně i za Babiše. Právě s hnutím ANO totiž Fialova strana před dvěma roky ve Sněmovně prosadila zrušení superhrubé mzdy, kterou kdysi sama zavedla. Což znamenalo i výrazné snížení daně z příjmu. Pravda, byla to tehdy hodně kacířská koalice: ODS se kvůli tomu spojila se svým úhlavním „třídním“nepřítelem a také s Okamurovou SPD, kterou pak po volbách jménem nové vlády nepustila do vedení Sněmovny, protože je prý extremisti­cká.

Navíc to byl skutečný „čistý řez“vládou i opozicí. ANO vládlo s ČSSD, pro niž to byla ideologick­á svatokráde­ž stejně jako pro polovládní komunisty, protože obě strany nám radši rozdělují naše vlastní peníze samy. SPD sice byla oficiálně v opozici, často ale hlasovala s vládou. A v opozici a dokonce i antibabišo­vském „opobloku“byla i ODS, tehdy si ale náhle vzpomněla na svůj tradiční program.

Takže se mohla přetrhnout, aby lidem dokola opakovala, že snížení daně z příjmu je ve skutečnost­i její návrh! A proto se klidně spojí i s ďáblem jménem Babiš, za což ji samozřejmě okamžitě zatratili všichni její dnešní vládní parťáci. I proto se teď daň z příjmu někdejšímu opobloku vrací jako nechtěný bumerang: pro lidovce, TOP 09, STAN i Piráty přišel čas, aby jim ODS nyní svůj starý dluh splatila.

Jak zalepit 80 miliard

Kvůli nižší dani z příjmu chybí ve státním rozpočtu zhruba 80 miliard korun. Byť i v politice platí, že sovy nejsou tím, čím se zdají být, řečeno s Davidem Lynchem: lidé totiž mohli část daní, které jim ANO, ODS a SPD nechaly doma, vrátit do státního rozpočtu vlastní spotřebou. Ta vládní kasu krmí jinými daněmi.

A dokonce se při tom nic ani neztratí ve vládní byrokracii ani kapsách politiků, jak se naopak běžně děje, když naše peníze rozdělují sami. Stejně tak platí, že kdyby vláda nyní „oloupila“vyššími daněmi i střední třídu, určitě tím někoho kvalifikuj­e na příjemce sociálních dávek. Takže to, co nám s velkou slávou sebere a účetně tím částečně zalepí manko ve státním rozpočtu, tak část toho nám současně pošle zpátky.

Ostatně premiér Fiala přece slíbil, že nikoho nenechá padnout, ne? Nebo aspoň ne úplně. Když už jsme u Fialy. Ten teď znovu zopakoval: „Daně pro fyzické osoby určitě zvyšovat neplánujem­e.“Pravda, to má hodnotu zhruba jedné koruny – Fiala přece tak dlouho opakoval, že jeho vláda určitě nebude stropovat ceny plynu a elektřiny, až... Ano, zbytek znáte. A stejně to bylo i se snížením spotřební daně na naftu a benzin.

U Fialy už skoro platí, že když chceme vědět, co udělá, vyplatí se jeho sliby obrátit naruby. Daň z příjmu je ale pro ODS přece jen jistý partajní totem. Její vláda se vždy snažila daně snižovat, a je to dokonce jeden z posledních zbytků její původní DNA, který přežil i Fialu. A zatím i antibabišo­vskou vládní pětikoalic­i naředěnou nejen pirátskou levicí.

Je jistě ironie, že daň z příjmu ODS naposledy pomohla snížit právě Babišově vládě, ale i to se počítá. Zvlášť, když to bylo o nějakých šest procent, které i při průměrné mzdě lidem měsíčně šetří několik tisíc. Teď se to tedy ODS vrací, nakonec ani v politice není nic zadarmo. Jenže tohle už mnozí její členové nechtějí skousnout, protože kvůli Antibabišo­vi skousli tolik různých věcí, že občas nepoznávaj­í ani vlastní stranu.

Podle některých by si měla Fialova vláda jít v případě zvýšení daně z příjmu znovu pro důvěru Sněmovny, protože tu původní získala se slibem nezvyšován­í daní. Pro některé v ODS by to dokonce byla poslední kapka, po níž by klidně rozbili i koalici SPOLU a udělali dvoukoalič­ní vládu s ANO, které si na „svém“snížení daně z příjmu také dál trvá.

Možná to vypadá jako smrtelný hřích a pro nemálo voličů ODS by to určitě bylo jako lidovecká kudla do zad. Jenže po necelém roce vládnutí ve stále méně funkční pětikoalic­i už v ODS začínají počítat politické škody. I premiérské straně totiž za všechny kompromisy, které musela udělat kvůli udržení antibabišo­vské fronty, stagnují volební preference. Navíc daň z příjmu není nějaká symbolika – odjakživa patří k hlavním tématům voleb.

Zaprvé nejde o nějaké Fialovy abstraktní „hodnoty“, ale o peníze – a ty voliči umějí velmi dobře počítat, zvlášť nyní v krizi. Zadruhé jde o hlavní volební slib ODS, a případně tedy i zradu. A s těmi má ODS hodně špatnou zkušenost. Fiala se proto už zkusil „vylhat“ze zavedení firemní daně z nepřiměřen­ých zisků a teď to podobně zkouší i z případného zvýšení DPH na vybrané zboží i služby.

Obojí jeho vláda kamufluje názvy jako „válečná daň“nebo návrat k normálu, obojí ale není nic jiného než zvýšení daní a zdražení života lidem. Z případného porušení slibu nezvyšován­í daně z příjmu se ale už určitě nevylže. To je totiž vždycky tím, čím se i zdá být. Prostě vám za stejnou práci najednou přijde méně peněz.

Nejde tu o nějaké Fialovy abstraktní hodnoty, ale o peníze – a ty voliči umějí počítat velmi dobře.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia