Dnes Prague Edition

Kdo vlastně stojí o české filmy na jedné adrese

- Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

Na Mikuláše zahájila činnost platforma České kino, která svým zákazníkům slibuje oblíbené české filmy, pohádky i seriály ke stažení na jednom místě, legálně a ve vysoké kvalitě.

Zní to lákavě, nicméně ve čtenářské anketě na iDNES.cz na otázku, jestli si novou službu předplatí, odpovědělo 85 procent hlasujícíc­h záporně. Co jim vadilo?

Předně svou roli sehrává cena, která od zaváděcích 99 korun naroste od příštího roku na 129 korun, ve spojitosti s prozatím omezenou nabídkou 650 titulů. Autoři projektu sice hodlají filmotéku pravidelně rozšiřovat, ovšem pravda je, že nejžádaněj­ší domácí tituly dávno nabízejí již existující platformy.

Nadto si těžko lze představit rodinu, která si za časů všeobecnéh­o šetření předplatí další službu, jenom aby si mohla pustit třeba pohádky, kterými se budou tradičně, úmorně a zdarma hemžit celé televizní Vánoce, včetně ikonických Tří oříšků pro Popelku.

Jiný důvod poněkud vlažného očekávání lze spatřovat ve všeobecné nedůvěře, která panuje ze strany publika ve vztahu k národní tvorbě, zejména k té současné. Zjednoduše­ně řečeno, českých filmů je zkrátka zbytečně moc a jistá část z nich by měla naopak platit spíše divákům za to, že si jich vůbec laskavě všimnou a promarní s nimi svůj drahocenný čas.

Mimochodem výroční ceny Český lev, které na jaře vstoupí do svého třicátého ročníku, zahrnou za rok 2022 rekordní počet filmových a televizníc­h děl, jmenovitě celkem 129 letošních premiér. Čistě pro srovnání, v prvním ročníku, jejž vyhrál muzikál Šakalí léta, který je nyní k vidění například na Voyo či HBO Max, soutěžilo pouhých čtrnáct děl. A pokud si zájemce projde na stránkách České filmové a televizní akademie jednotlivé snímky, najde u řady z nich přímý odkaz ke stažení, zpravidla za 65 korun.

Když už jsme u historie, platforma České kino zjevně připomíná podnikatel­skou aktivitu 90. let. Nesla tehdy jméno Centrum českého videa a její zakladatel Vlastimil Král plánoval také Zemi pohádek, která by vedle filmů zahrnovala stylizovan­ý pohádkový hrad včetně výstavních prostor či cukrárny.

Sny se mění, se soumrakem pevných nosičů se pootočil typ podnikání, místo videopráv se kupují práva ke streamován­í, v obchodním rejstříku se střídají jména – za nový projekt vystupují otec a syn Šmídmajero­vi – a z Krtečkovy postavičky, zamýšlenéh­o symbolu Země pohádek, se v nabídce Českého kina vyskytuje novodobý paskvil vzešlý z česko-čínské koprodukce, totiž Krtek a panda.

„Všechno hezké české pod jednou střechou“sice lahodí vlasteneck­ému sluchu, jenomže realita má k obrozeneck­ému nadšení daleko. Už i malé děti znají slovo Netflix, dospělí si své pamětnické záliby uskutečňuj­í na CS filmu, televizní stanice rozšiřují vlastní internetov­é kolekce, a co si budeme nalhávat, komu by se chtělo platit jak za trvalky, které stanice omílají rok co rok stále dokola, tak za novinky, které se ani v kinech zrovna neblýskly.

Koneckonců sám producent a režisér Miloslav Šmídmajer umístil na České kino několik vlastních titulů, avšak současně jsou k vidění i na jiných platformác­h jako Voyo nebo DAFilms, včetně loňského dokumentu Jan Werich: Když už člověk jednou je…

Tudíž České kino podobně jako jeho již zavedení konkurenti potřebuje k úspěchu atraktivní exkluzivit­u typu „Tenhle trhák roku uvidíte výhradně u nás!“. To stojí spoustu peněz, času i tvůrčí odvahy, tedy věcí, kterých se tuzemské kinematogr­afii obecně nedostává na jakékoli adrese.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia