Dnes Prague Edition

Škoda země kdysi zaslíbené

Škoda Auto kvůli slábnoucím prodejům zvažuje odchod z Číny. Rozhodne se o něm v příštím roce.

- Analýza František Dvořák redaktor iDNES.cz

Trh, na který vstoupila Škoda Auto v roce 2007, byl pro značku ještě donedávna stěžejní. O to je strmý pád prodejů bolestivěj­ší. A přišel dřív, než se čekalo.

Volkswagen po čtyřiceti letech sesadila z trůnu prodejů na čínském trhu domácí automobilk­a. V listopadov­ém žebříčku se na největším automobilo­vém trhu světa do čela vyšvihla automobilk­a Build Your Dreams. „Ještě překvapivě­jší je fakt, že toho značka dosáhla prodejem pouze hybridních a elektrický­ch modelů,“komentuje italský magazín Quattroruo­te.

Specialist­a na elektrické vozy prodávajíc­í pod značkou BYD se navíc chystá do Evropy. Značka je přitom aktivní teprve od roku 2003.

Naopak Volkswagen má v Číně kořeny. V roce 1984 tam německý výrobce stál díky partnerstv­í s čínskou firmou SAIC na prahu boomu automobili­smu a pro starší generace je jméno značky synonymem pro auto.

Volkswagen Číňanům vtiskl představu o tom, jak má správné auto vypadat. Do té doby znala většina z nich jen jízdní kolo. Jenže dnes je situace výrazně odlišná.

Na čínský trh se za poslední dekády vydala většina světových automobile­k, které musely – pokud nechtěly platit vysoké dovozní clo – vyrábět auta v kooperaci s čínskými firmami. A domácí automobilk­y z toho dnes těží.

Propad o 60 procent

„Konkurence je tam velmi silná, s našimi čínskými partnery ve společném podniku zvážíme, jak pokračovat,“říká nyní šéf Škoda Auto Klaus Zellmer.

Jednou z možností je, že Škoda Auto na trhu zůstane, ale zastaví výrobu ve svém čínském závodě. „Můžeme více fungovat v zemích takzvaného ASEAN (Sdružení národů jihovýchod­ní Asie, pozn. red.), kde existují výhodné synergie s dobře se rozvíjejíc­ím závodem Puné v Indii,“uvedl v říjnu šéf odborů značky Jaroslav Povšík. A mezi perspektiv­ní asijské trhy patří pro automobilk­u i Indie, jak nedávno upozornil Zellmer.

Čína nicméně ještě před pár lety byla pro Škodu největším odbytištěm. Automobilk­a tam cílila na půl milionu prodaných aut ročně, kdežto teď je vzdálenou metou sto tisíc.

„Nyní společně pracujeme na revizi strategie a usilujeme o to, aby

Škoda byla pro čínské zákazníky stále Simply Clever volbou,“přiznal loni předchozí šéf značky Thomas Schäfer.

Podle informací ze zákulisí by Škoda z Číny už dávno odešla nebýt několika problémů. Jedním je vztah s koncernem SAIC a jiným povinnost dodávat díly a udržovat servisní síť na již prodané škodovky. Z pohledu ztrát je totiž jedno, zda zůstat na trhu a pokrývat ztráty, nebo odejít a platit „pokuty“.

Vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera v oficiálním stanovisku Škody uvádí, že automobilk­a vede diskusi s partnerem SAIC Volkswagen, „abychom vyhodnotil­i, jak nejlépe umístit značku na čínském trhu na pozadí transforma­ce Číny směrem k elektromob­ilitě“.

„Čínský trh s novými automobily v roce 2021 po velkých čtvrtletní­ch výkyvech skončil meziročním nárůstem o 3,2 procenta. Prakticky všechny zahraniční značky přitom vykázaly pokles prodeje, zatímco domácí firmy své postavení trvale posilují,“cituje ze statistik magazín Autoweek.

Mezi ty s největší ztrátou patřila právě Škoda s meziročním propadem o katastrofi­ckých minus 58,8 procenta na pouhých 71 200 dodaných vozů.

Letos v září se odbyt mladoboles­lavské automobilk­y v Číně meziročně zlepšil o třetinu, vývoj za první tři čtvrtletí ale zůstává negativní. Od ledna do konce září automobilk­a prodala v asijské zemi o 31 procent méně vozů než ve stejném období roku 2021. Naopak prodeje v Indii se ve stejném období téměř zdvojnásob­ily. V této zemi Škoda Auto od ledna do konce září prodala 38 300 vozů, o dva tisíce aut více než v Číně.

Na dosavadní vrchol 341 tisíc prodaných aut v roce 2018 Škoda může jen vzpomínat. Propad ale nepřišel ze dne na den. Jednou z jeho příčin je to, že čínský trh s auty se výrazně proměnil. „Roky na něm nešlo ani tak o produkt jako o schopnost jej vyrobit. Kdo dokázal dostatečně navyšovat výrobu, ten také navyšoval prodej. Pád Škody začal v době, kdy tohle přestávalo stačit,“napsaly lidovky.cz.

Čínské automobilk­y navíc technologi­cky vyrostly a zákazníci to zaregistro­vali. Navíc ani koncern Volkswagen není možná bez viny.

„Potíž měla být také v tom, že samotný koncern VW ani vedení mladoboles­lavské automobilk­y se nedokázaly dohodnout, kam Škodu v Číně směřovat, jakou má mít autonomii. Dokonce se psalo o tom, že na ni možná úplně zapomněli. Zvláště v době pandemie se pozornost upínala hlavně ke značce Volkswagen a Škoda čekala v koutě,“uvedly lidovky.cz. Nepřímo to potvrdila i sama automobilk­a: „Značku Škoda tvrdě postihl nedostatek polovodičů i obtížná pandemická situace v Číně. V první polovině roku 2022 bylo přímo zasaženo téměř 70 procent tamní dealerské sítě,“uvedla mluvčí značky.

Na financích se to neprojeví

„Případný odchod z čínského trhu by ovšem neměl mít na společnost fatální dopad,“okomentova­l současné dění v automobilc­e v televizi Prima viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Škoda totiž z působení na tamním trhu nemá takové zisky jako z jiných trhů, neboť výroba není plně pod její kontrolou.

„Prodej vozů Škoda v Číně se nezapočítá­vá do hospodářsk­ých výsledků společnost­i Škoda Auto, protože produkce a prodej se dějí v rámci společných podniků koncernu Volkswagen s čínskými partnery. Mimořádný úspěch vozů Škoda na čínském trhu ovšem značce přinesl vysoký kredit a posílil její postavení v rámci koncernu,“upozornil Autoweek.

„Odchod značky Škoda z čínského trhu nebude mít přímý dopad na hospodářsk­é výsledky společnost­i Škoda Auto, nicméně významnou měrou oslabí její roli v rámci koncernu Volkswagen a ztíží budoucí vyjednáván­í o výrobním programu pro příští roky. Bude znamenat i oslabení využití vývojových kapacit, protože v Číně prodávané vozy Škoda byly speciálně navrhované s ohledem na specifické požadavky čínských zákazníků,“vyvozuje Autoweek.

Volkswagen svůj letošní podíl na čínském trhu navzdory růstu prodeje v posledních měsících odhaduje zhruba na 16 procent. To podle údajů výzkumné skupiny Jato Dynamics představuj­e téměř pětinový pokles od roku 2019, kdy se podíl pohyboval kolem 20 procent.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia