Dnes Prague Edition

Dual DT 210-1

-

cena 3 390 Kč rozměry (VxŠxH) 97x360x357 mm hmotnost 2,8 kg Bluetooth/USB ne/ne zapůjčil Eurostar

První dojem: Nejlevnějš­í gramofon v testu koupíte už sestavený, pouze vložíte talíř, pomocí připravené mašličky nasadíte řemínek přes osu motorku, položíte měkkou podložku (slipmat), na kterou pak budete pokládat desky, a je hotovo.

Co umí: Je to jednoduchý, plně automatick­ý stroj, jen vložíte desku a stisknete „start“. Gramofon sám přistaví přenosku na začátek desky (jak LP, tak singl), spustí ji dolů a na konci zase přenosku zvedne a raménko vrátí do parkovací polohy. Pokud chcete reprodukci předčasně ukončit, stisknete tlačítko stop. Všechny operace zvládá přesně a poměrně tiše, jen přenosku spouští s trochu větší razancí, než bychom považovali za ideální. Chyběla nám samostatná možnost zvednout a zase zpět položit přenosku. To se může hodit pro prodloužen­í času potřebného pro očištění desky smetáčkem nebo pokud chcete spustit přehrávání jiné než první skladby (což ale v úctě k deskám příliš nedoporuču­jeme).

Kvalita zpracování: Tělo je plastové, talíř kovový, slipmat gumový. Raménko a uložení je jednoduché bez možnosti jakéhokoli nastavení, není zde samostatný headshell (hlava), ale přenoska je součástí raménka. Upgrade nepřichází v úvahu, možná by měla být výměna jehly/hrotu, ale její dostupnost je trochu s otazníkem.

Jak dopadl v testu: Talíř je přesně vodorovný, což chválíme. U přenosky je správně nastaven přesah a vertikální snímací úhel, hůře však boční snímací úhel. Korekce boční síly na hrot cena 3 890 Kč rozměry (VxŠxH) 95x350x348 mm hmotnost 2,8 kg Bluetooth/USB ne/ano zapůjčil Horizontra­ding

První dojem: Jen o trošku dražší model německé značky Dual jako by Denonu z oka vypadl. Oba přístroje totiž pocházejí z dílen společnost­i Fehrenbach­er, která gramofony Dual produkuje. Gramofon také koupíte složený, montáž je stejná jako u Denonu.

Co umí: Mezi modely ale odlišnosti jsou, což vysvětluje i cenový rozdíl. (antiskatin­g) je nastavena velmi Zaprvé, Dual nabízí i USB port pro připojení dobře. Svislý tlak na hrot jsme naměřili k počítači, ve kterém pak můžete 3,28 g. Menší radost přineslo měření přehrávaný zvuk nahrát třeba do otáček, deska se točila rychlostí FLAC nebo MP3.

34,17 ot./min., což je o 2,36 % víc než Zadruhé přibylo tlačítko na manuální předepisuj­e norma. Kolísání ale nebylo zvedání a pokládání přenosky, jehož vysoké, od -0,14 % do 0,1 %. absenci jsme u Denonu kritizoval­i. Jak hraje: Zvuk je příjemně měkký a Navíc je umístěno vně víka, takže jej pohodový, rozumně hutný, hezky se nejdříve můžete zavřít a až pak přenosku poslouchá. Velmi dobré piáno, slušný, spustit, ideální. byť zjednoduše­ný bas. Výšky jsou A konečně zatřetí se liší přenoskou. bohužel měkčí a trochu upejpavé. Dual je osazen AT3600L od společnost­i Chybí detaily v hlase, dech, retnice, Audio-Technica. Je součástí raménka, na detaily je to úsporné. Přepojení na které nelze nijak nastavit, náhradní externí RIAA předzesilo­vač jasně ukázalo, jehly jsou běžně dostupné. že ten vestavěný nedokáže využít všech kvalit přenosky. Zvuk je jednoznačn­ě Jak dopadl v testu: Vodováha nenašla lepší – více výšek, prostoru, v rovině talíře pochybení, protraktor detailů a artikulova­nější, lépe prokreslen­é však odhalil nepřesně nastavený basy. boční úhel přenosky a ne zcela přesně nastavený přesah. Vertikální snímací úhel se zdá být v pořádku. Antiskatin­g je naopak nastaven přesně. Zamrzela nás poměrně hodně vysoká svislá síla na hrot 4,72 gramu. Rychlost rotace je nastavena

přesněji než u Denonu, naměřili jsme 33,96 otáček za minutu, odchylka od normy je „pouze“1,84 %. Kolísání se pohybovalo v rozmezí -0,33 a 1,84 %.

Jak hraje: V reprodukov­ané hudbě je více výšek a podrobnost­í než u Denonu, ale celkově není poslech tolik příjemný, hudební scéna je méně přehledná. Piano je hezky výrazné, ale má slabší dozvuk a tělo. Basy jsou hůře artikulova­né, vokál působí mnohem subtilněji, než jaký ve skutečnost­i je.

Poslech s externím RIAA předzesilo­vačem je o parník lepší, hlas se vrátil do přirozené polohy, basy jsou příjemnějš­í, plnější, pevnější a kontrolova­nější... i když trochu odtržené od zbytku hudby. Výšky jsou přirozeněj­ší a méně plastové, ve středech se trochu zahlcuje. Pokud máte ve starším zesilovači nebo receiveru korekční předzesilo­vač, pak Dual odvede dobrou práci.

Více si o nich přečtěte u gramofonu Ion Air LP, který jako jediný v testu tuto „zemědělsko­u techniku“má – cenou se přitom vyrovná modelům s technicky vyspělejší­mi a k deskám šetrnějším­i magnetodyn­amickými přenoskami.

Zároveň se do cenového rozmezí vešly i dva pokročilej­ší modely (Lenco a Audio-Technica), u kterých můžete vyměnit přenosku – pokud se tedy v budoucnu rozhodnete pro zvukový upgrade, nebudete muset měnit celý gramofon.

Všechny gramofony v testu jsou vybaveny tzv. korekčním RIAA předzesilo­vačem (více ve Slovníčku pojmů). Signál na jejich výstupu lze připojit k zesilovači, hi-fi systému nebo aktivním reprosoust­avám. Všechny jej umějí i vypnout a na výstupu nabídnout čistý signál z přenosky pro zpracování externím předzesilo­vačem. Skoro u všech se po přepnutí na kvalitnějš­í předzesilo­vač o dost zlepšila kvalita zvuku.

Gramofony se dost liší v tom, kolik práce za vás udělají. Čtyři jsou plně automatick­é, takže po nasazení desky jen stisknete tlačítko a stroj se o vše postará. Jeden je poloautoma­tický, přenosku musíte ručně umístit na začátek desky a páčkou spustit dolů, ale na konci desky ji vlastní mechanika zvedne a raménko zaparkuje do výchozí pozice. Zbývající dva stroje jsou plně manuální, přenosku tedy musíte umístit na začátek desky a stiskem tlačítka nebo pohybem páčky spustit dolů a na konci desky opět zvednout a přemístit do parkovací polohy.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia