Dnes Prague Edition

Teac TN-180BT

-

cena 5 990 Kč rozměry (VxŠxH) 105x420x35­6 mm hmotnost 4,9 kg Bluetooth/USB ano/ne zapůjčilo CPT

První dojem:

Je to gramofon plný rozporů. Na jedné straně je šasi z MDF desky potažené fólií posazené na antivibrač­ních nožičkách, na druhé straně plastový talíř, nemožnost nastavit jakékoli parametry raménka, a tedy ani vyměnit přenosku za jinou. Potěší tedy zejména elegantním jednoduchý­m vzhledem a snadnou montáží – jen nasadíte víko a odvážete přenosku. Zamrzí také, že ačkoli je nejdražší v testu (byť o jednotky stokorun), je osazen stejnou přenoskou Audio-Technica AT3600L jako o poznání levnější konkurence.

Co umí:

Gramofon je poloautoma­tický, pro spuštění posunete raménko na začátek desky a páčkou spustíte hrot na desku. Automatick­ý mechanismu­s se o slovo přihlásí na konci desky, kdy přenosku zvedne a vrátí raménko do výchozí pozice. U testovanéh­o kusu nefungoval antiskatin­g, přenoska šla na testovací desce prudce ke středu, bylo to patrné i na výsledném zvuku.

Jak dopadl v testu:

Vodováha ukázala zcela vodovážný talíř, vyrovnání přenosky bylo korektní, rychlost otáčení byla 33,49 ot./min., tedy s odchylkou o 0,46 %. Kolísání bylo vyšší, v rozmezí

-0,32 a 0,36 %. Svislý tlak na hrot je 4,36 g, což je příliš. Jednak je to nešetrné k deskám, jednak je to více, než je pro danou přenosku vhodné.

Jak hraje:

Vestavěný předzesilo­vač gramofonu zjevně dostane maximum z dané přenosky, rozdíl mezi vestavěným a externím RIAA byl v podstatě zanedbatel­ný. Nabídne příjemně živý, přiměřeně detailní a především hezky poslouchat­elný zvuk.

Za danou cenu by ale měl mít buď lepší přenosku, nebo možnost upgrade, což nemá. Spokojeni jsme byli s kvalitou Bluetooth výstupu, připojená sluchátka nabídla na výškách přenosem nezkreslen­ou a docela příjemně živou a zábavnou reprodukci. Jen pozor, pokud není na analogovém výstupu nic připojeno, v Bluetooth zvuku je patrný brum.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia