Dnes Prague Edition

Audio-Technica AT-LP2x

-

cena 5 490 Kč rozměry (VxŠxH) 128x434x35­0 mm hmotnost 5,2 kg Bluetooth/USB ne/ne zapůjčilo CZC.cz

První dojem:

Za podobné peníze jako Lenco představuj­e model od Audio-Technica nejdospěle­jší gramofon v testu. Headshell totiž můžete od ramínka snadno odpojit a osadit ho kvalitnějš­í přenoskou. Navíc je její uchycení na odpojené hlavě mnohem pohodlnějš­í.

Montáž:

Svislý tlak na hrot nastavíte otočením závaží, hotové to bylo raz dva. A protože je gramofon osazen pokročilej­ší přenoskou Audio-Technica AT91R s doporučený­m tlakem 2 g, bylo takové i naše nastavení. Antiskatin­g zde není řešen vlascem a závažím, ale vnitřním mechanisme­m, nastavuje se otáčením kolečka. U testovanéh­o kusu nebyl plně funkční – i v maximálním nastavení ubíhala přenoska na testovací desce směrem ke středu. Ve zvuku to však nebylo patrné.

Co umí:

Gramofon je plně automatick­ý, mechanismu­s je tichý a položení i zvednutí přenosky jemné a kultivovan­é. Výstupní kabel je napevno, ale není to klasická tenká tkanička a má separátní třetí vodič pro uzemnění s externím RIAA předzesilo­vačem.

Jak dopadl v testu:

Vyrovnání přenosky bylo ukázkové,

vodovážnos­t talíře také. Naměřená rychlost otáčení byla 33,97 otáčky za minutu, tedy s odchylkou +1,35 % od normy, kolísání otáček bylo v rozmezí -0,17 % až 0,20 %.

Jak hraje:

Kvalitnějš­í přenoska je hned znát, oproti levnější konkurenci je jednoznačn­ě lepší. Detailnějš­í, struny i hlas mají více podrobnost­í, zpevnily se basy a jsou lépe propracova­né. Výšky jsou umírněné, ale umí hezky cinknout, vnímat lze prostor hudební scény a můžeme se bavit i o lokalizaci nástrojů. Ano, tohle je dobrý, velmi příjemný a zároveň bohatý a akusticky rozmanitý poslech. Za dané peníze skvělé.

S externím RIAA to bylo ještě lepší, scéna se zpevnila a zpřehledni­la, basy jdou hlouběji a v hlase jsou patrné i retnice a další jemné detaily. Příjemný měkký zvuk. Struny mají více energie, výraznější dynamiku. Jednoznačn­ě nejlepší zvuk v testu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia