Dnes Prague Edition

Ulož.to je zločinec mezi slušnými

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Až dva a půl tisíce našich filmů by ráda nabídla streamovac­í platforma České kino, kterou spoluzalož­il Miloslav Šmídmajer.

Už týden se mohou zájemci registrova­t na nový filmový portál České kino. „Nebudeme prodělávat, když získáme třicet tisíc uživatelů,“hlásí producent Miloslav Šmídmajer, který projekt založil spolu se synem Pavlem.

České filmy běžně nabízí Netflix či HBO Max a samozřejmě klasické televize. V čem vidíte přednost vaší služby?

Většina těchto portálů jde hlavně po atraktivní­ch titulech. Když budete chtít vidět filmy typu Ženy v běhu, najdete je nejspíš na Netflixu. Musí jít ale o filmy výdělečné, mnoho jiných českých filmů tam proto nenajdete. Netflix vždy půjde po lukrativní­ch titulech a bude nakupovat jen ty úspěšné a žánrově zajímavé. České kino se neofrňuje nad žádným českým filmem, který prošel kiny. To je základ našeho obsahu. Chceme budovat spíše takový archiv, kde budou pro lidi jednoduše přístupné téměř všechny české filmy na jednom místě, aby měli alternativ­u k nelegálním portálům.

Takže tam budete mít i málo sledované filmy, které se taktéž budou muset nějak zaplatit.

Některé filmy chceme udržet i za cenu, že na nich proděláme. Jde nám o to zachovat dlouhodobě co nejúplnějš­í obsah. Nejsme tradiční komerční platforma, proto si podpory příznivců české kinematogr­afie velmi vážíme. Svým předplatný­m získávají přístup k unikátnímu obsahu a zároveň umožňují, aby vůbec k dispozici byl.

Kolik potřebujet­e uživatelů, aby se vám projekt vyplatil?

Nebudeme prodělávat, když získáme třicet tisíc stálých uživatelů. Tento počet se ovšem může změnit v momentě, kdy začneme nabízet ještě víc originální­ho obsahu, či na nás někdo začne mít větší požadavky.

Když je nějaký český film k vidění

třeba na HBO Max, bude zároveň k vidění i na Českém kině?

U starších filmů se exkluzivit­a neřešila, ta se vlastně řeší až letos. Jde o úplně nový fenomén. O některý atraktivní titul tak nyní občas svede Voyo souboj s Netflixem. Tím pádem se rok nebo dva neobjeví na jiné platformě. Teprve když titul přestane být exkluzivní, může se dostat dál. V takovém případě mluvíme o milionovýc­h částkách za jeden titul, což si mohou dovolit velcí hráči, a to není naší ambicí. Tou je co nejúplnějš­í přehled českých filmů.

Na startu jste se vymezili vůči službě Ulož.to, berete ji jako hlavní konkurenci?

Ulož.to je něco jako zločinec mezi slušnými lidmi, nekalá konkurence. Je s podivem, že něco takového vůbec může existovat.

Co by mělo diváky motivovat raději si platit službu, než si občas stáhnout nelegálně sdílený film?

Existují přece lidé, kteří nechtějí krást. Nebo podporovat zloděje. Ti by samozřejmě měli dát přednost kterékoli platformě, která má legálně vyřízená práva a licence. Není lehké dát tyto záležitost­i dohromady a Ulož.to to obchází. Jejich nabídka je sice největší, ale je to v podstatě tržnice s kradeným zbožím.

Pokud vím, tak na Ulož.to za obsah odpovídá ten, co nahrává.

Tím to právě obcházejí. Mnoho lidí si myslí, že platí za obsah, ale platí jen za rychlost stažení. Provozovat­elé obsah sami nenahrávaj­í, ale umožňují jiným jej tam nahrát. Schovávají se za ně, ale Ulož.to je za to odměňuje malými finančními částkami dle počtu stažení jimi nahraných souborů. Těm, kteří riskovali a investoval­i do výroby filmů, Ulož.to neodvádí nic. V momentě, kdy by se situace napravila, dostalo by se do kinematogr­afie mnohem více peněz.

Můžete být konkrétní?

Když jsme náš snímek Probudím se včera vydali na DVD, za první rok si jej stáhlo 890 tisíc uživatelů jen přes nelegální portály, jako je Ulož.to. Představte si, že byste měl za každého z nich dvacet korun. Nebo deset. To bychom pak nemuseli přemlouvat sponzory, ať nám dají peníze na další film, a ten následně nemuseli zamořit product placemente­m. A radost by z toho měl i stát, protože by dostal víc na daních. Český film by to ozdravilo.

Plánovaný archiv českých filmů zní ambiciózně. Kolik byste chtěli celkem nabízet položek?

Odhaduji to na dva až dva a půl tisíce filmů. Některé české snímky jsou ale ztracené. Jejich producent třeba zkrachoval a práva jsou nedohledat­elná. U některých titulů existují jen nekvalitní kopie. Další rovinou je kvalita digitaliza­ce, mnoho filmů totiž bylo jen překlopeno z DVD a nejsou na úrovni potřebné pro dnešní obrazovky. Takže pokud naše platforma bude trochu vydělávat, část peněz se bude muset investovat i do kvalitní digitaliza­ce.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Filmový producent Miloslav Šmídmajer.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Filmový producent Miloslav Šmídmajer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia