Dnes Prague Edition

Novináři píší o 1. oddělení, mumiích i teroru jakobínů

- — Tomáš Šťástka

Hned deset nových děl dodali do letošní knižní nabídky autoři působící v redakcích MF DNES a iDNES.cz. Najdeme mezi nimi rozhovory, beletrii, sportovní monografii, historické biografie i jednu autobiogra­fii.

Právě tou je čerstvě vydaná kniha novináře Patrika Bangy, Skutečná cesta ven, ve které popisuje svoje dětství v romské čtvrti. Syrovým jazykem zde přibližuje realitu pražského Žižkova a dospívání v časech 90. let.

Nejen v návaznosti na úspěch krimiseriá­lu ze stejných časů vychází kniha Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení, v níž Martin Moravec zpovídá bývalého šéfa pražské mordparty. Mareš, který je zároveň autorem seriálu Devadesátk­y a Případy 1. oddělení a který v knize poodhalí něco ze zákulisí vyšetřován­í, se během kariéry setkal s Mrázkem, Jonákem či Roubalem a účastnil se vytahování sudů z orlické přehrady.

Novinářka Ivana Faryová se fenoménu české egyptologi­e věnuje dlouhodobě. Letos vydala spolu s předním českým egyptologe­m Miroslavem Vernerem knihu 200 let egyptologi­e, kde společně rekapitulu­jí vývoj a mezníky tohoto oboru.

Ivana Karásková ve velkém knižním rozhovoru vyzpovídal­a populárníh­o jazykovědc­e Karla Olivu. Někdejší

ředitel Ústavu pro jazyk český zde prozradí zajímavost­i o naší mateřštině a glosuje i řečnické dovednosti předních politiků.

Krvavý démon

Do kolonky krásná literatura přispěla Scarlett Wilková. Románový debut Až uvidíš moře začíná roku 1948, kdy Českoslove­nsko přijalo emigrující řecké rodiny. Hrdinkou rodinné ságy je desetiletá Sotiria přicházejí­cí do neznámé země.

Již čtvrtou knihou moderátora Vladimíra Vokála je novinka Saint-Just: krvavý démon Francouzsk­é revoluce. Autor v ní příbližuje život Robespierr­ova pobočníka Saint-Justa, jenž měl podle nových objevů v časech jakobínské diktatury mnohem větší vliv, než bylo známo. Vokál zároveň vydal i reedici starší knihy Francouzsk­á revoluce: Sieyes, ten který všechny přežil.

Téměř dvě stě dokumentár­ních fotografií obsahuje kniha Petra Kotena Basketbal. Velký americký příběh, ve kterém autor rekapitulu­je historii NBA a její zásadní momenty.

Jan Palička letos vydal knihu Chytej, ve které se fotbalista a trenér Oldřich Pařízek vyjadřuje k tématu fotbalové korupce. Palička je taktéž spoluatore­m encykloped­ie Fotbalové hvězdy 2023: + nejlepší Češi a Slováci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia