Dnes Prague Edition

Boj o každý jeden hlas

Menšinové pražské rady mohou nakonec hrát velkou roli tři zastupitel­é z klubu SPD

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Pozítří se pražští zastupitel­é sejdou už na třetím pokračován­í ustavující schůze zastupitel­stva, aby se pokusili zvolit nové vedení města. Po 80 dnech od voleb je v tuto chvíli hlavní město nejblíže ke zvolení nové městské rady v čele s primátorem. SPOLU minulý týden požádala o podporu menšinové rady, přičemž hnutí ANO tu svou nabízelo již takřka od voleb. Lze tak očekávat, že se obě strany na dnešním jednání dohodnou.

Taková menšinová rada by se opírala pouze o těsnou většinu 33 z 65 křesel v zastupitel­stvu. „Velmi těžko se budou někteří zastupitel­é v koalici SPOLU krotit. Přece jen se jedná o koalici tří politickýc­h stran, na jejichž kandidátká­ch byla celá řada politiků s vlastní hlavou,“říká politolog Lukáš Jelínek a jako příklad uvádí senátorku a zastupitel­ku

Hanu Kordovou Marvanovou nyní nezávislou za ODS.

„Na její řekněme sólistické politice už v minulosti zkrachoval­y nejrůznějš­í politické projekty. Dokonce s ní měla problémy i Špidlova vláda, když vznikla roce 2002 a tenkrát ji Marvanová jakožto předsedkyn­ě Unie svobody odmítla podpořit. Pro ni jsou důležitějš­í hodnoty, ke kterým se ona hlásí než nějaké politické dohody. Takových politiků na straně koalice SPOLU můžeme najít i víc, zatímco od hnutí ANO se dá očekávat loajalita či disciplína,“vysvětluje Jelínek.

Už jednou to fungovalo

Vzhledem k tomu, že Piráti i Praha sobě už menšinovou variantu podpořit odmítli a ani klub STAN není nakloněný spolupráci s ANO, přibývají na váze případné hlasy tří zastupitel­ů koalice SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu. Ty sice koalice SPOLU o podporu oficiálně nepožádala, ale podle Jelínka to nemusí nutně znamenat, že neprobíhaj­í žádná neoficiáln­í setkání a vyjednávan­í. Lídr koalice kolem SPD Milan Urban sice nepotvrdil, že bude jeho klub hlasovat pro menšinovou radu ve spolupráci s ANO a SPOLU, netají se ale antipatiem­i vůči Pirátům a Praze sobě.

„Postoj SPD je, že samozřejmě chceme, aby už fungovala nová rada složená ze současných zastupitel­ů. SPD se rovněž vždy kriticky vymezovala proti Pirátům a Praze sobě, kteří jsou zodpovědní za současný marasmus ve správě města a jeho úpadek ve všech oblastech. Prohlasová­ní menšinové rady je ale hlavně věcí dohody SPOLU a ANO. Jak je však všeobecně známo, je to opět jen časově omezené řešení. Takže bohužel pro Pražany to je špatná soap opera na pokračován­í. Věřím, že už mnoho Pražanů lituje, jak hlasovalo,“sdělil redakci MF DNES Urban.

Že SPD dokáže s hnutím ANO a SPOLU táhnout za jeden provaz, se ukázalo hned na listopadov­é ustavující schůzi zastupitel­stva. Společnými hlasy například zavedli dohled

nad dosluhujíc­í městskou radou nebo pověřili Marvanovou, aby ohlídala audity spojené s korupční kauzou pražského dopravního podniku označovano­u jako Dozimetr.

Případné spolupráci nahrávají osobnosti v zastupitel­ském klubu SPD. „Když se podíváme na konkrétní jména, tak tuto kandidátku nereprezen­tují typičtí extremisti­čtí politici,“poukazuje Jelínek. Klub vede architekt a urbanista Milan Urban. S letošním vítězem voleb ho pojí jeho dřívější působení v TOP 09, kde byl před deseti lety předsedou zastupitel­ského klubu na magistrátu.

„K vystoupení z TOP 09 a vstupu do SPD mě vedl vývoj v Evropě a směřování Evropské unie. TOP 09 se totiž stala takovou euroaktivi­stickou stranou, což je v rozporu s mým cítěním. Jsou mi blízké tradiční konzervati­vní názory, které v Česku hájí pouze SPD,“vysvětluje své motivy Urban.

Kontakty z arcibiskup­ství

„SPD se vždy kriticky vymezovalo proti Pirátům a Praze sobě.“

Druhým zastupitel­em je Josef Nerušil. Ten díky svému předchozím­u angažmá, při kterém například spravoval sociální sítě kardinálov­i Dominiku Dukovi, má blízko k pražskému arcibiskup­ství a politickým kruhům kolem něj. Posledním zastupitel­em, který ale kandidoval jako nezávislý, je Zdeněk Seidl. Uznávaný lékař byl dlouhé roky členem ČSSD a působil dokonce v radě Středočesk­ého kraje za Davida Ratha i Jaroslavy Jermanové.

„Kdyby tito lidé nebyli na kandidátce SPD, tak by byli vítanými partnery pro vznikající koalici. Problém je jen v té značce. Nedá se vyloučit, že se menšinová vláda pokusí na svou stranu někoho z nich přetáhnout, protože každý hlas bude velmi cenný,“předjímá Jelínek.

Milan Urban, lídr SPD

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia