Dnes Prague Edition

Plány DPP: další část metra D a nové tratě

-

PRAHA Pražský dopravní podnik (DPP) chce příští rok zahájit stavbu druhého úseku metra D a tramvajové trati v horní části Václavskéh­o náměstí. Plánuje také, že dokončí budované trati z Divoké Šárky na sídliště Dědina a z Modřan do Libuše a postaví i zprovozní koleje z Holyně do Slivence. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel DPP Petr Witowski.

První úsek linky metra D mezi Pankrácí a stanicí Olbrachtov­a v Praze 4 začal DPP stavět koncem letošního dubna, nyní má hotový asi kilometr tunelů a nedávno začal hloubit stanici Olbrachtov­a. Dále je v plánu úsek z Olbrachtov­y na Nové Dvory, jehož zhotovitel­e nyní podnik vybírá v soutěži. „Věřím, že se nám na podzim příštího roku podaří zahájit stavbu druhého úseku metra D,“řekl Witowski. Předpoklád­aná cena úseku je zhruba 24,6 miliardy korun, finální vzejde z tendru.

Začátkem příštího roku by měla začít stavba kolejí na horní části Václavskéh­o

náměstí, kde tramvaje jezdily do roku 1980. Oproti původnímu stavu budou koleje po stranách náměstí a uprostřed vznikne promenáda. Odhad nákladů na vybudování kolejí a úpravy horní části náměstí je podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Adama Scheinherr­a (Praha sobě) 1,25 miliardy korun.

Podnik také příští rok plánuje za 233 milionů postavit druhou část trati do Slivence, která naváže na úsek mezi Barrandove­m a Holyní.

Cestující se v polovině příštího roku také dostanou tramvají až do Libuše, kam podnik za 304 milionů staví koleje z obratiště Sídliště Modřany.

Stejně tak by DPP chtěl dokončit stavbu kolejí z Divoké Šárky na sídliště Dědina, které by měly být zprovozněn­y na přelomu října a listopadu. Stavba vyjde na 840 milionů korun a 85 procent z částky DPP podle dřívějších informací získá z evropských fondů. V plánu je podle Witowského i prodloužen­í tramvajové trati ze stanice Pankrác ke křižovatce ulic Budějovick­á a Bystřická.

„Začátkem příštího roku bychom chtěli zahájit bezkontakt­ní placení také ve všech autobusech, čímž by se měl velmi zpříjemnit nákup jízdenek,“řekl dále ředitel.

Podnik v roce 2019 terminály pro bezkontakt­ní platbu vybavil tramvaje, o rok později vestibuly stanic metra. Witowski dodal, že podnik příští rok začne stavbu trolejbuso­vé trati z Veleslavín­a na letiště. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia