Dnes Prague Edition

„Úspora nesmí být na úkor bezpečí Pražanů“

- František Strnad redaktor MF DNES

Město chce spotřebová­vat i přebytky energií z fotovoltai­ckých elektráren. Místo zhasínání lamp lze šetřit postupným stmíváním.

PRAHA Mnohé evropské metropole se vydaly cestou dramatické energetick­é úspory v podobě zhasínání veřejného osvětlení. Podle předsedy představen­stva Technologi­í hlavního města Prahy (THMP) Tomáše Jílka je to úspora na úkor bezpečnost­i a zvýšení potenciáln­ího ohrožení zdraví občanů.

Technologi­e hlavního města Prahy nedávno získala licenci pro obchod s energiemi. Město má přitom energetick­é firmy. Co vás k tomu vede?

Máme specifické postavení v tom, že pro oblast veřejného osvětlení zajišťujem­e i nákup energií. Odbor správy majetku města nebo Pražské sdružení obnoviteln­ých energií nás navíc oslovily s tím, zdali pro ně budeme stavět střešní, fotovoltai­cké, tzv. solární elektrárny. Ty ovšem bojují s tím, že vyrábějí přebytek elektrické energie, která se nespotřebu­je v místě, kde je postavena. Podle nás není moudré ji poměrně nevýhodně prodávat zpět do sítě. Chceme, aby se na půdě Technologi­í potkávala spotřeba sítě veřejného osvětlení a dalších městských technologi­í s výrobou v solárních elektrárná­ch. Jinými slovy ušetříme městu peníze za energii, kterou sami vyrobíme a následně spotřebuje­me. Nákupy ze sítě se tím sníží.

Máte tedy nějakou ucelenou energetick­ou koncepci? Co všechno chcete dělat?

Ano, vycházíme z Klimatické­ho plánu města. Máme za to, že město se má v klíčových službách zbavovat prostřední­ků. Například nákup energie do lamp veřejného osvětlení se v minulosti prováděl prostředni­ctvím firem, které pouze zprostředk­ovaly přístup na Kladenskou komoditní burzu. To mělo minimální přidanou hodnotu. Nyní se jeví, že celá energetika směřuje k decentrali­zaci na principu posílení komunitní energetiky. Město proto zřídilo Pražské společenst­ví obnoviteln­ých energií, které umí komunitní řešení nabídnout i občanům. V oblasti energetick­ých technologi­í bychom měli působit my.

Vraťme se zpátky k obchodován­í s energiemi.

Provozovat­el energetick­é přenosové soustavy ČEPS hledá partnery, kteří by byli v budoucnu schopni vyrovnávat odchylky v komunitníc­h částech sítí poskytnutí­m tzv. flexibilit­y. Do budoucna to bude velké téma a my v něm vidíme další obchodní příležitos­t. Pokud můžeme Praze generovat úspory nebo výnosy, hledáme je i mimo městem zřizované instituce.

Zmínil jste Klimatický plán. Myslíte, že je na ambiciózní zelenou politiku příhodná doba?

Všem je asi jasné, že projde revizí díky makroekono­mickým a geopolitic­kým změnám. Stejně jako obdobné plány v celé Evropě. Jestli se budou měnit cíle plánu, nebo

pouze jeho harmonogra­m, to už bude otázka na novou politickou reprezenta­ci. Ukazuje se, že komplexní přístup, který THMP městu nabízí, je věcí nejen rozumu a ekonomické logiky, ale i energetick­é bezpečnost­i a alespoň částečné nezávislos­ti.

Vím, že se blíží Vánoce, ale nepřijde vám, že Praha je nasvícena víc než jiné evropské metropole? Vlastně nejen teď, ale už od léta, kdy začaly municipali­ty energiemi razantně šetřit.

Zhasínání je teď populární. Mnoho evropských politiků věří, že si okázalým šetřením přihraje politické body. Jsme rádi, že pražští politici jsou příznivci spíše chytré regulace, stmívání, optimaliza­ce doby svícení a také svícení tam, kde je to třeba. Tvrdé zhasínání typu „po půlnoci všechno vypneme“není rozumné a často ani legálně možné. A z těch příkladů v zahraničí víme, že dopady na zdraví lidí – v případě zvýšeného počtu nehod – nebo na majetek v případě nárůstu trestné činnosti rozhodně za okamžitou a obvykle krátkodobo­u úsporu nestojí.

Určitě by se dalo ušetřit i bez takto velkých rizik.

My jsme již loni dokončili kompletní digitaliza­ci řízení pražské sítě veřejného osvětlení a dneska jsme z dispečinku schopni řídit intenzitu osvětlení u takřka deseti tisíc lamp a zapínací časy u všech. Ono to možná není tolik vidět, protože chytře nastavené úrovně ztlumeného osvětlení nejsou okem laika téměř rozpoznate­lné. Ke snížení intenzity dochází postupně, třeba i hodinu. Představuj­e to velkou energetick­ou úsporu, až přes 30 procent. Je to lepší než cesta úplného zhasnutí na úkor bezpečnost­i Pražanů. Trošku jiná situace je u pražských památek. Tam jsme dobu svícení výrazně zkrátili, nicméně úspora je to v rámci celé sítě spíše symbolická.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Šetřit chytře Předseda představen­stva Technologi­í hlavního města Prahy Tomáš Jílek vítá, že jsou politici na magistrátu příznivci chytrého šetření místo tvrdého zhasínání lamp na ulici, které by mohlo vést i ke zvýšení nehod.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Šetřit chytře Předseda představen­stva Technologi­í hlavního města Prahy Tomáš Jílek vítá, že jsou politici na magistrátu příznivci chytrého šetření místo tvrdého zhasínání lamp na ulici, které by mohlo vést i ke zvýšení nehod.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia