Dnes Prague Edition

Nemocnice plní děti s těžkými virózami

S chřipkou útočí i málo známé RS viry.

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Ačkoli podle odborníků je Česko teprve na prahu epidemie akutních respirační­ch infekcí, v některých regionech počty nemocných strmě rostou a mnohé menší nemocnice už mají problém s plnými lůžky na dětských odděleních.

Vedle chřipkovýc­h onemocnění převažují RS viry (respirační syncytiáln­í viry), které jsou nebezpečné hlavně pro malé děti. RS viry nejsou nové, ale dřív se moc netestoval­y. Proti nákaze se nedá očkovat ani ji cíleně léčit, přitom malým dětem hrozí při komplikací­ch i smrt.

Nemocnice musí rychleji točit pacienty, aby uvolnily lůžka pro další, popisují pediatři z nemocnic v Jihlavě, Ostravě, Karviné nebo v Plzni.

„Máme tak plné oddělení s 30 lůžky, že občas musíme žádat záchrannou službu, ať k nám dočasně nevozí nové pacienty. Problém je při zaplnění pětilůžkov­é jipky, kde končí většina dětí, protože potřebují kyslík, infuze a sledování životních funkcí. Snažíme se je co nejdříve dostat do stavu, abychom je mohli přesunout na standard a pak co nejdříve propustit domů,“líčí primář dětského oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice Jan Boženský.

Protože na jeho oddělení všem dětem přijatým s akutním onemocnění­m dýchacích cest dělají PCR test na covid, chřipku a RS virus, lékaři přesně vědí, jací původci infekcí tam dominují.

„Třetina našich pacientů má chřipku a třetina RS viry. Covid jsme u nás neviděli už několik týdnů. Zbývající třetina nachlazený­ch dětí má jiné infekce, například laryngitid­u nebo bakteriáln­í záněty plic,“popisuje Boženský.

Podobně je na tom nedaleká nemocnice v Karviné-Ráji s dvaceti dětskými lůžky. „Máme plné oddělení, více než polovina dětí má respirační infekce, převažují děti od raných kojenců po předškolák­y. Až na výjimky je netestujem­e, protože covid, chřipka i další virózy se léčí symptomati­cky. Podáváme kyslík, musíme je zavodňovat, protože při teplotách nepijí a bývají dehydratov­ané, snižujeme teploty,“říká mluvčí nemocnice Věra Murínová.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia