Dnes Prague Edition

Menší děti plní nemocnice

-

Pokračován­í ze str.1

Podobný stav popisuje i Martin Zimen, primář dětského oddělení jihlavské nemocnice s 39 lůžky. Z toho čtyři jsou vyčleněna pro intenzivní péči. „Plné máme oddělení pro děti do šesti let. Na JIP máme dvě nezralé děti s RS viry v těžším stavu. Epidemie RS virů se obvykle objevuje v únoru. Letos přišla dříve. I loňský rok byl atypický, RS viry se objevily už v září,“zmínil Zimen.

Všude zatím léčbu pacientů zvládli, žádný nezemřel a žádné dítě nemuseli poslat do větší nemocnice.

Dramaticko­u situaci naopak zažila matka pětitýdenn­ího kojence z Jihomoravs­kého kraje. Obvodní lékařka ho poslala s nákazou RS viry a zápalem plic do místní nemocnice. Tamní lékaři ale řekli, že poslechově jsou plíce chlapce čisté, a podle jeho matky zanedbali péči. „Nejdříve se nic nedělo. Na rentgen nás později poslali prý jen proto, aby se vyloučilo podezření obvodní lékařky na zápal plic. Vyšetření potvrdilo nález. Sestra sice přinesla antibiotik­a, ale v tekuté formě, jež syn nezvládl polknout. Večer jsem trvala na přivolání lékaře a infuzi, protože syn nejedl, nečural, hořel, ležel jak hadrový panák a bylo vidět, že jeho tělíčko už to nezvládá,“popisuje žena na sociální síti.

Kojenci s RS viry šlo o život

Před podáním infuze zdravotníc­i připojili kojence na monitor vitálních funkcí. Když lékařka zjistila hodnoty, převezli chlapce na JIP, kde začal kolotoč vyšetření a léčby.

„Chvilku se zdá, že všechno zabralo. Do doby, než mám syna v náručí, kdy je v klidu a přichází vysoká tepová frekvence (220 občas i 240) a kyslík v krvi klesá na 70 procent. V tu chvíli přichází lékařka s tím, že ona už vyčerpala všechny možnosti a navrhuje převoz na ARO Dětské nemocnice v Brně,“líčí žena.

Až v Brně se podle ní potvrdil i RS virus. Chlapec tam dostal potřebnou léčbu a jeho stav se zlepšil.

„Jsem vděčná za záchranu syna. Ale zlobím se na zanedbanou péči v první nemocnici. Jak někdo může podcenit vážnost situace u tak malého dítěte?“ptá se naštvaná matka.

Podle pediatrů není lehké rozpoznat RS viry bez laboratorn­ích testů, protože poslechem nebývá zpočátku nic slyšet. „Říká se tomu tichá plíce. Poznat vážný problém lze ale podle toho, že je dítě apatické, nejí, ztíženě dýchá a promodrává kolem úst. Pak je nutné jít k lékaři,“radí rodičům primář Zimen.

Dřív se RS viry moc nezkoumaly, nebyly testy. „Ani dnes to není všude běžné. Neexistuje cílená léčba, řešíme příznaky, případně komplikace. Nákaze se nedá zabránit. Prevencí je vyhýbat se místům s velkým počtem dětí, zejména hernám v nákupních centrech,“dodává ostravský pediatr Jan Boženský.

V Německu se epidemie nemocí dýchacích cest včetně RS virů rozjela už v minulých týdnech tak masivně, že podle epidemiolo­ga Romana Prymuly polovina nemocnic vyčerpala lůžka na JIP pro děti. V Česku jsme na prahu této epidemie.

Počty nemocných porostou

„Ve 49. týdnu trpělo akutním onemocnění­m dýchacích cest včetně chřipky průměrně 1 754 z každých 100 tisíc obyvatel, což představuj­e vzestup o více než 20 procent v porovnání s předešlým týdnem. Předpoklád­áme ale, že počty nemocných porostou,“říká Jan Kynčl ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Velké fakultní nemocnice sice potvrzují, že i jim přibývá nachlazený­ch pacientů a také zdravotník­ů, ale situaci zatím nevidí nijak dramaticky. „Máme zvýšený výskyt respirační­ch infekcí včetně RS virů, ale naše dětská nemocnice je na to připravena. Pacienty na lůžka přijímá,“říká mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Například Fakultní nemocnice Plzeň ale hlásí, že už má plné ambulance i lůžka pro děti, hlavně pro kojence a batolata. A stejná situace hrozí i v Praze.

„Naše dětská klinika se 70 lůžky ještě volno má, ale může se to rychle změnit. Do naší ambulance nyní přichází obrovský počet dětí s kašlem, teplotami, zahleněním a dušností. Denně posíláme nejméně deset z nich k hospitaliz­aci,“vysvětluje primářka dětského urgentního příjmu a lékařské pohotovost­ní služby v Motole Jitka Dissou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia