Dnes Prague Edition

Stovky obyvatel Tábora mrzly doma bez tepla

Místo poruchy nemohli najít. Pomoci měl dron

- Marie Kučerová redaktorka MF DNES

Nejdříve některým obyvatelům jihočeskéh­o Tábora přestala téct teplá voda. Pak začaly chladnout i radiátory. Obyvatelům Budějovick­é a Ústecké ulice tak už od úterního večera klesala teplota v jejich bytech. Někteří tam včera po poledni měli už jen 12 stupňů Celsia. Důvodem byla havárie na teplovodní­m potrubí. Bez dodávek tepla a teplé vody tam bylo 130 domácností, což je přibližně 400 lidí.

„Zatím to jde, teploměr ukazuje 18 stupňů. Asi proto, že jsem teď vařila,“řekla včera v poledne seniorka Alena Mašková žijící v přízemí domu v Budějovick­é ulici. Obyvatelé zejména vyšších pater ale chlad pocítili už dopoledne. V bytech klesla teplota na 14 stupňů. Někteří lidé se proto přestěhova­li k příbuzným. Potrubí prasklo na vedení z roku 1997. „Rekonstruk­ci jsme plánovali, ale potrubí není natolik staré, že bychom ho měnili hned. Mělo by vydržet déle. Předpoklád­áme, že se stala chyba někde ve sváru,“uvažoval Ondřej Semerák, jednatel společnost­i Bytes Tábor, která byty spravuje. Přestože technici na místě pracovali s nejmoderně­jšími přístroji, včera se jim nepodařilo poruchu najít. „Nehoda je atypická, nikde neutíká pára ani nevyvěrá voda. Proto nevíme, kde přesně nastala chyba,“potvrdil Semerák.

Únik neodhalily ani termokamer­y. Dnes ho má pomoci najít dron s termokamer­ou. „Jedná se o prudký svah v oblasti takzvané Pletárny, kde se trubky navíc natřikrát rozbočují. Jde o obtížně přístupný terén, což práce komplikuje,“doplnil starosta města Štěpán Pavlík.

Radnice nabídla, že jednotlivc­ům zařídí náhradní ubytování. Lidé si mohou také půjčit přímotopy u hasičů. „Nájemci mohou posléze jednat se společnost­í Bytes a zažádat o případnou kompenzaci nárůstu ceny za elektřinu,“doplnil mluvčí města Luboš Dvořák.

Až včera večer po deváté hodině se podle Dvořáka podařilo provizorně dodávky tepla obnovit. Radnice však varovala, že přívod tepla je nestabilní.

Nehoda je atypická, nikde neutíká pára, nikde nevyvěrá voda. Nevím, kde je chyba.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia