Dnes Prague Edition

Osobní spory ženou Slovensko k volbám

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Neshody a antipatie stranickýc­h lídrů vedou Slovensko předčasně k urnám.

BRATISLAVA Vládní krize na Slovensku trvá dlouho, a místo aby utichala, eskaluje. Parlament zřejmě dnes večer rozhodne o osudu kabinetu premiéra Eduarda Hegera. Vládě zhruba rok před koncem jejího mandátu hrozí nedůvěra, pravděpodo­bně i předčasné volby.

Konflikty už letos v září vedly k odchodu strany Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka z koalice. Kabinet se tak mohl opírat jen o jejich podporu, i ta se teď hroutí. Jeden z vládních poslanců totiž nečekaně ohlásil, že bude hlasovat pro pád kabinetu, tím ho připravil o potřebné minimum hlasů.

Za iniciativo­u odvolat vládu stojí právě SaS. Podle komentátor­ů to byla jen otázka času. Už od sestavení kabinetu měl Sulík spory s předsedou nejsilnějš­ího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO) Igorem Matovičem. Nejdřív vedly k sesazení Matoviče z postu premiéra do křesla ministra financí, následně vyústily v odchod SaS z koalice.

Pád vlády se zdá být nevyhnutel­ný – pro její odvolání je potřeba 76 ze 150 hlasů, podle médií pro návrh bylo včera připraveno hlasovat až 78 poslanců. Zachránit kabinet může jeho rekonstruk­ce, která by zahrnovala odchod Matoviče a některých dalších ministrů. Rozdělené je teď i OLANO – část jeho poslanců na odchod svého šéfa tlačila, jiní to mají za potupu hnutí.

Tři scénáře

Pro následujíc­í měsíce jsou na stole tři scénáře.

Nejpravděp­odobnější jsou podle komentátor­ů předčasné volby. Parlament by ale musel nejdříve schválit ústavní změny, které by mu daly pravomoc o jejich konání rozhodnout. Uskutečnit by se mohly už v dubnu nebo červnu, na což tlačí zejména opozice v čele s expremiéry Robertem Ficem a Peterem Pellegrini­m. Jejich strany totiž mají nyní v průzkumech nejvyšší preference.

O předčasnýc­h volbách nicméně uvažuje už i OLANO, které by chtělo do jejich konání dovládnout bez omezení pravomocí, jak by tomu bylo při demisi. Vláda by se ale musela domluvit s opozicí, aby se o potřebných ústavních změnách hlasovalo co nejdříve. To se ale části OLANO nelíbí. Neshody ve straně včera vyvrcholil­y hádkami s Matovičem a odchodem některých poslanců z vnitrostra­nického jednání. Hrozí přitom, že postoj stranickéh­o lídra, který často není schopen kompromisu ani se spolustran­íky, povede k odchodu desítek nespokojen­ých členů.

Pokud dnes vláda padne, musí prezidentk­a Zuzana Čaputová kabinet odvolat. Zároveň mu ale může umožnit dovládnout v demisi, a to až do řádného termínu parlamentn­ích voleb. Jeho pravomoce by byly značně omezené. Mohl by samostatně předkládat návrhy zákonů či mezinárodn­ích smluv, ovšem na přijetí klíčových kroků by ministři potřeboval­i souhlas prezidentk­y. S tou má ale třeba Matovič už teď napjaté vztahy a je tedy otázkou, jak dlouho by taková spolupráce mohla fungovat.

Slovenský deník Sme připomněl, že kabinet by mohl odstoupit sám. V takovém případě by vládnutí v demisi nepodléhal­o kontrole Čaputové. Jenže tuto variantu by prý zase nepodpořil­i nezávislí poslanci, na nichž nynější vláda rovněž závisí.

Nejméně pravděpodo­bným scénářem je vznik nového kabinetu – ať už úřednické vlády, nebo té, kterou sestaví opozice. Největší šance totiž mají Ficův Smer-SD, Pellegrini­ho Hlas-SD a krajně pravicoví kotlebovci. Ty by navíc mohli podpořit nezávislí poslanci a nyní vládní Jsme rodina. Avšak Čaputová zřejmě takový kabinet nejmenuje, sama opozice chce raději volby.

Variantou je také úřednická vláda, do jejíhož čela by mohla prezidentk­a dosadit třeba odborníka. I kdyby ho poslanci nepodpořil­i, může takový kabinet vládnout až do řádných voleb. Čaputová nicméně už avizovala, že takovou možnost nezvažuje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia