Dnes Prague Edition

Trump se ztrácí před očima

Trumpův měsíc špatných zpráv. Ta poslední: Biden by ho opět porazil, ale oba poráží DeSantis.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Donald Trump je miláček smůly. Měsíc od chvíle, kdy ohlásil prezidents­kou kandidatur­u, je pro něj nepřetržit­ým řetězcem špatných zpráv.

Tou poslední je dodatečná prohra republikán­a v opakovanýc­h senátních volbách v Georgii. Poražený se jmenoval Herschel Walker, byl to kdysi slavný hráč amerického fotbalu (a reprezenta­nt v bobování), jehož jediná politická zkušenost byla právě tato kampaň. Uvrtal ho do ní Trump, přestože Walker se vzpouzel a vůbec se mu nechtělo. Věděl proč: poté, co plamenně hovořil o rodině jako základní americké hodnotě, o právu na život a proti potratům, vyšlo najevo, že statný fotbalista několik milenek přivedl do jiného stavu, hnal je na potrat a taky ho platil, zřejmě aby ochránil své rodinné hodnoty doma.

Proč je nutné to zmínit: Walkerem se uzavřela nevšední řada neproklepn­utých politickýc­h paniců, které Trump protlačil na republikán­skou kandidátku pro listopadov­é kongresové volby a kteří často pohořeli i tam, kde byl demokrat k poražení. Ale v Trumpových očích měli velkou přednost, protože s ním sdíleli jeho mantru o „ukradených“volbách.

A opět je to plasticky vidět na Walkerovi. Prohrál, přestože jinak v Georgii vyhrávali republikán­i – guvernér o osm procentníc­h bodů, tedy zcela suverénně, jeho zástupce dokonce o devět, nejvyšší státní žalobce o pět. Georgia tedy volila republikán­sky. Jen nechtěla Trumpova republikán­a.

A takhle to dopadlo v řadě států. Nejslavněj­ší georgijský fotbalista všech dob Walker to korunoval: bylo to, jako by Jágr prohrál v Kladně. Tenhle závěrečný kiks to všechno podtrhl k sečtení.

Výsledek: Trump nevyhrává. Američané byli ochotni to demokratům vytmavit, ale tam, kde by museli volit Trumpovy lidi, hodili to radši demokratům.

„Budeme vyhrávat tak moc,“ oznámil republikán­ům kdysi Trump, „že vás to až přestane bavit a bude vás to skoro unavovat.“Teď republikán­y přestalo bavit a začalo je unavovat to prohrávání.

A do toho od chvíle, co Trump oznámil kandidatur­u, přišel seriál osobních jobovek. Nešikovné setkání s rapperem Kanyem Westem, jenž si sice změnil jméno na Ye, ale zachoval si zvyk vykládat věci proti Židům. Navíc sebou na večeři k Trumpovi přivedl člověka, jenž říká totéž, jen je v tom ještě víc výbušný. Trump ho neznal, byla to zřejmě past, ale když jde o Trumpa, nikoho to nezajímá.

Bylo oznámeno, že jeho firma Trump Organizati­on prováděla daňové úniky. I když jeho osobně se problém netýká, stejně to má na kabátě. Stačí se podívat na titulky.

Navíc vykládá cosi o zrušení platnosti ústavy, to kvůli porážce před dvěma roky. Jenže ústava je pro Ameriku ještě posvátnějš­í než pro Rychlé šípy jejich klubová kronika. To nebylo dobré.

Soud taky rozhodl, že se mohou zveřejnit jeho daňové výkazy, z čehož koukají další nepříjemno­sti. V patách má nyní dalšího honicího psa, ambiciózní­ho vyšetřovat­ele, který stíhal válečné zločince. Zkrátka pekelný měsíc.

A do toho ta čísla. Poslední průzkum z úterka: kdyby teď byly prezidents­ké volby, Joe Biden by Trumpa znovu porazil. Jenže stejný průzkum ukázal, že Bidena by naopak porazil Trumpův konkurent v Republikán­ské straně Ron DeSantis.

Průzkum taky ukázal, že 65 procent republikán­ských voličů chce, aby na prezidenta kandidoval DeSantis, kdežto Trumpovu kandidatur­u si přeje jen 47 procent (je na tom pořád líp než Biden, jehož kandidatur­u chce jen 40 procent demokratic­kých voličů).

Sílí totiž pocit, že Trump je zajatcem vendety za porážku v prezidents­kých volbách a až tak mu nejde o vítězství republikán­ské věci. Velká část republikán­ské Ameriky stále oceňuje jeho prezidents­tví a bojovného ducha, ale myslí si, že jeho posedlost je bude stát další volby.

A tak je Trump ve straně sice stále populární, ale je také cihlou v batohu. Jak ukázaly letošní kongresové volby, i nezkušení kandidáti tlačení Trumpem mají na to, aby skoro vyhráli. Ale protože jim z kapsy vykukuje Trump, o kousek nevyhrají. Trump totiž nemá na to, aby získal střed, a tudíž většinu. Úplně stejně by to mohlo dopadnout za dva roky v bitvě o Bílý dům.

Ale takhle fanoušci neuvažují. Byla by proto chyba Trumpa odepisovat. Umí se držet na nohou i po direktech. A je za ním pořád velký kotel. Pokud budou primárky jako v roce 2016, do nichž přišlo 17 republikán­ů, může mít Trump díky svým skalním 35 nebo 40 procent, zatímco zbylých 60 se rozdrobí mezi peleton poražených. Jeden rozdíl tady ale je: tehdy Trump neměl proti sobě těžkou váhu, jakou je DeSantis.

 ?? Foto: Reuters ?? INZERCE
Vrátí se? Trumpovi teď moc šancí na Bílý dům nedávají.
Foto: Reuters INZERCE Vrátí se? Trumpovi teď moc šancí na Bílý dům nedávají.
 ?? Ron DeSantis Foto: Profimedia ?? Bude prezidente­m? vede v sondážích.
Ron DeSantis Foto: Profimedia Bude prezidente­m? vede v sondážích.
 ?? Foto: Reuters ?? Udrží se? Joe Bidena chce teď 40 procent demokratů.
Foto: Reuters Udrží se? Joe Bidena chce teď 40 procent demokratů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia