Dnes Prague Edition

Zeman jmenoval členy ČNB

Do bankovní rady zasednou Jan Procházka a Jan Kubíček. Odpůrci vyšších sazeb mají dál většinu

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval dva nové členy bankovní rady České národní banky. Do rady v polovině února zasednou dosavadní šéf pojišťovny EGAP Jan Procházka a Jan Kubíček, který vede Úřad Národní rozpočtové rady. Vystřídají tak Marka Moru a Oldřicha Dědka. Viceguvern­érem se stává Jan Frait, kterého do bankovní rady prezident jmenoval letos v květnu.

Kubíček už zkušenost z České národní banky má. V letech 2007 až 2013 totiž působil jako poradce viceguvern­éra ČNB Vladimíra Tomšíka. V letech 2018 až 2019 řídil sekci makroekono­mických a fiskálních analýz Úřadu Národní rozpočtové rady, který vede od letoška. Zkušený ekonom je i Procházka, který deset let působil ve finanční skupině Cyrrus, mimo jiné jako hlavní analytik a ředitel pražské pobočky. Od roku 2012 je předsedou představen­stva a generálním ředitelem Exportní a garanční pojišťovac­í společnost­i.

Komunikujt­e s vládou

„Chtěl bych ocenit práci bankovní rady ve stávajícím složení a věřím, že i tyto personální změny úspěchu rady jako celku prospějí. Hlavním úkolem ČNB je boj proti inflaci a tento boj se nevede pouze prostředni­ctvím úrokových sazeb, ale i péčí o stabilitu české měny. Jsem rád, že česká měna je stabilní,“uvedl ve svém projevu při příležitos­ti jmenování nových členů prezident.

Bankéře také vyzval k co největší komunikaci s vládou.

„Máte-li účinně bojovat s inflací, musíte si najít spojence a tím je vláda. Snažte se proto o co nejintenzi­vnější komunikaci s vládou a ministerst­vem financí a přesvědčuj­te ji, že je třeba respektova­t hlas České národní banky,“doporučil Zeman.

„Beru si jako svůj úkol perfektní komunikaci s vládou. Když jsem si přečetl životopisy nových členů bankovní rady, tak máme všechny předpoklad­y k tomu, abychom byli skvělý tým,“reagoval na prezidentů­v projev guvernér ČNB Aleš Michl.

Ubezpečil také o tom, že boj s inflací je pro centrální banku naprostou prioritou. „Dopady měnové politiky na ekonomiku se dostavují se značným zpožděním. První pozitivní výsledky politiky nové bankovní rady se dostaví na jaře, kdy inflace začne klesat,“doplnil Michl s tím, že centrální banka bude nadále bránit velkým výkyvům kurzu koruny.

Dovršení velké proměny

Jmenováním dvou nových členů Zeman dokončil letošní velkou proměnu centrální banky. Jestřáby pod vedením Jiřího Rusnoka vystřídala už po předchozí obměně rada, která zatím na každém zasedání odhlasoval­a stabilitu sazeb. Tím zároveň plní přání prezidenta Zemana, podle kterého není třeba úroky dále zvyšovat.

„Jsem rád, že sedmiproce­ntní úroková sazba už je dostatečně vysoká, a není tedy důvod k jejímu zvyšování,“uvedl Zeman.

Do čela nejdůležit­ější finanční instituce v zemi prezident v květnu jmenoval Aleše Michla, který byl už v pozici radního odpůrcem rychlého navyšování úroků. Tým doplnila také nová viceguvern­érka Eva Zamrazilov­á a dva členové bankovní rady Jan Frait a Karina Kubelková, kteří jsou v současné situaci zastánci stabilních sazeb. Pro navýšení úrokových sazeb po obměně zatím hlasoval pouze Marek Mora, kterému končí mandát, a Tomáš Holub, který v radě zůstává.

Ať už bude názor na sazby dvou nových členů jakýkoli, holubice (zastánci nenavyšová­ní sazeb) si drží nadále svou většinu.

„Po únorové rošádě v bankovní radě se další změna potenciáln­ě rýsuje až v listopadu 2024, kdy vyprší první mandát Tomáši Holubovi,“zmínil Kevin Tran Nguyen, ekonom Komerční banky.

Trhy nová jména vítají

Jako pro trh pozitivní zprávu vnímá nová jména v radě Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. „Jan Kubíček pracoval dlouhé roky jako poradce viceguvern­éra Vladimíra Tomšíka, takže je obeznámen s tím, jak funguje centrální banka i měnová politika. Jan Procházka byl hlavní ekonom Cyrrusu, takže také člověk, který ekonomické reálie dobře zná. Čekám, že názorově oba doplní stávající radu,“odpověděl na dotaz MF DNES Seidler.

Spokojený s volbou je také Dominik Stroukal, který aktuálně přednáší na Metropolit­ní univerzitě Praha. Netají se ale tím, že jde o pro něj překvapivo­u volbu.

„Jsem překvapený, jak je to konzervati­vní volba. Miloš Zeman mohl překvapit tím, že by jmenoval například někoho mimo obor, ale jmenoval lidi, kteří mají zkušenosti i odbornost. Volba je to dobrá, oba jsou profesioná­lové, při rozhodován­í o sazbách se budou řídit makroekono­mickou prognózou. Obrat v měnové politice určitě nečekám,“komentuje pro MF DNES Stroukal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia