Dnes Prague Edition

Zastropuje­me vše, ceny, platy, možná i liberální demokracii

- Antonín Rašek

Vpolistopa­dové historii naší republiky jsme nejdříve chtěli všechno pojmenovat. Poté jsme měli pocit, že žijeme ve virtuálním, respektive pravděpodo­bnostním světě. Teď jako bychom potřeboval­i, anebo snad dokonce museli všechno „zastropova­t“.

A tady nastal drobný sémantický zádrhel. Hlídač spisovné češtiny na internetu se vzepřel. Také vydání slovníku češtiny v mojí knihovně kodifikuje toto dnes běžně známé sloveso jen v dokonavé podobě – jako třeba zastropit patro na stodole. Ale kdo dneska ještě zná a rozeznává nějaký dokonavý a nedokonavý děj?

O zastropová­ní ceny elektřiny, plynu nebo potravin čteme a slyšíme teď denně. Z newspeaku většiny politiků a také některých ekonomů. A to ve smyslu nastavení horního limitu například platového, rozpočtové­ho a tak všelijak podobně.

A tak jsme zase jako na začátku, víme, jak co pojmenovat. Ale v čem jsou příčiny? Stále je více a více zřejmé, že se zároveň zadrhl náš liberálně demokratic­ký politický systém, a to v jeho velmi podstatné části, jakou je tržní ekonomika. Není přece normální, aby se některým společnost­em bez zjevných inovací zvýšily zisky mnohonásob­ně; to je samozřejmě možné jenom spekulacem­i nebo parazitová­ním.

Naše současná vláda se touto záhadou příliš nezabývá – raději zvolila defenzivní strategii, jak občanům finanční ztráty alespoň zčásti nahradit a kde na to sehnat obrovské peníze. Vážnou slabinou je, že nikdo nedokáže přijatou strategii občanům nějak srozumitel­ně vysvětlit. Navíc rozvíjíme diskuse, jak zpomalit valorizaci důchodů, jak prodloužit věk k jeho dosažení, jak zavést zdravotní připojiště­ní… Jako bychom si nepamatova­li, co před časem udělal s výsledky voleb třeba povinný třicetikor­unový poplatek u lékaře.

S důsledky dalších krizí to vede k sociálnímu napětí, které v demokratic­kých zemích nejenom názorově rozděluje společnost, ale – jako například ve Francii a Itálii – také posiluje její krajně politická uskupení.

A my často přesně víme, kdo vyvolal revoluci nebo vyhlásil válku, ale zapomínáme na to, že tomu předcházel­o selhání liberální demokracie. Tedy to nejcennějš­í ze starověkýc­h demokracií, osvícenstv­í a díla francouzsk­ých encykloped­istů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia