Dnes Prague Edition

Kauza Diviš: úkol pro Ústavní soud

Stát zavinil nerovnost kandidátů před volbou prezidenta. Ústavní soud by ji měl zajistit i za cenu opakování celé procedury výběru budoucí hlavy státu.

- Cyril Svoboda právník, bývalý ministr vnitra a zahraničí

Podnikatel Karel Diviš svou registrací mezi kandidáty na úřad prezidenta republiky splnil ústavní podmínku. Petice pro jeho kandidatur­u obsahuje více než 50 tisíc podpisů. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud. Diviš nyní ví, že byl nesprávným a manipulati­vním úředním postupem ministerst­va vnitra protiprávn­ě vyřazen ze soutěže. Ostatní kandidáti mohli vést kampaň. On fakticky nemohl, a to i přesto, že se vědělo, že se domáhá změny negativníh­o rozhodnutí ministerst­va vnitra u soudu.

Postupem ministerst­va (státu) tak byl porušen princip rovného přístupu všech kandidátů k veřejné funkci. Diviš tím byl zásadním způsobem poškozen ve svém ústavně garantovan­ém právu na rovné zacházení a spravedliv­ou soutěž. Diviš byl a je protiústav­ně poškozen. Stejně jsme poškozeni i my voliči, protože nemáme stejnou šanci posuzovat kvalitu všech kandidátů v rovných podmínkách soutěže.

Pro vyváženost pohledu uvádím, že Diviš šel do soutěže, i když věděl, jaká je právní úprava. Věděl, jak se ověřují údaje na petici. Věděl, že je možné, že ministerst­vo vnitra rozhodne negativně o jeho registraci. Věděl, že nápravu může učinit následně soud a že tedy jeho kampaň tak může být zkrácena. Inu, měl smůlu, že „chyba“se stala u něho a ne například u Danuše Nerudové nebo Petra Pavla. Jeho smůla je dovršena tím, že na revizní rozhodnutí soudu tak dlouho čekal. Důvody pro revizi rozhodnutí ministerst­va byly zjistiteln­é v řádu hodin, ne týdnů. Nyní stát soudním rozhodnutí­m řekl: „Pane Karle Diviši, můžete se dodatečně zapojit do zbytku/závěru kampaně.“Tím ale náprava nenastane. Poškození je nevratné, pokud se čas probíhajíc­í kampaně neprodlouž­í.

Prováděcí zákon o volbě prezidenta je podle mého názoru protiústav­ní, protože umožňuje takové poškození. Ministerst­vo vnitra všechny podpisy neprověřuj­e. Právní úprava ověření údajů je založena jen na odhadu. Dokonce umožňuje manipulaci, účelové rozhodnutí, fakticky vyřadit „politicky nevhodného kandidáta“.

Zákon musí být změněn tak, aby petice byla podána s takovým předstihem, aby ji ministerst­vo mohlo detailně prověřit. Stejně tak musí být dán čas pro případný soudní přezkum. A teprve pak je možné zahájit vlastní kampaň, všech kandidátů současně.

Diviš se jistě zapojí do kampaně. Doufám, že mu Česká televize, Český rozhlas a ostatní média poskytnou stejný prostor, jaký již poskytly a dál hodlají poskytnout jiným kandidátům. Ale jen tím se rovnosti nedočká.

Diviš má šanci se postavit za všechny, kterým záleží na dodržování pravidel ze strany státu. Prezident republiky by měl bránit právní stát a domáhat se změny pravidel. Kvalifikac­e kandidáta Karla Diviše na úřad prezidenta se tak prověřuje již nyní: měl by podat žalobu k Ústavnímu soudu a domáhat se zajištění rovnosti již v probíhajíc­í kampani. Prokáže tím, že obrana právního státu pro něj není jen prázdnou frází.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia