Dnes Prague Edition

Mokrý Čvatar 2 vylepšuje Titanic

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejlepší způsob, jak si vychutnat novinku kin Avatar: The Way of Water, je vypnout mozek a výhradně se kochat. Jenomže pro kochání trvající bez přestávky tři a čtvrt hodiny není lidský organismus uzpůsoben.

Co se podívané týče, po dlouhé době dostane divák za premiérové vstupné vskutku plnohodnot­nou atrakci. Zato sám děj, jenž stále více připomíná klasické mayovky, by se vešel do jedné hodiny a jediné věty.

Utečenci u vody

V prvním dílu Avatara, jenž roku 2009 přinesl technologi­cký průlom a stal se nejvýděleč­nějším filmem všech dob, se Nšo-či a Old Shatterhan­d neboli domorodá kráska z planety Pandora a bývalý mariňák do sebe zamilovali a společně vyhnali

zlé bledé tváře. V nynějším pokračován­í už vychovávaj­í vlastní i osvojené děti, leč bledé tváře se navracejí s plánem pomsty, takže rodina žijící původně v horských lesích hledá útočiště u spřátelené­ho kmene

z ostrovů, kde projde vydatnou potápěčsko­u průpravou.

Ekologická agitka zůstává, pouze padouši namísto exotických pralesů nyní hubí neméně bizarní mořské živočichy; v některých pasážích jako by Avatar 2 křížil sérii o kosatce Willym s Jurským parkem, s Piráty z Karibiku, s biblickou legendou o Jonášovi a velrybě a navrch s popisným dokumentem o práci velrybářů, vyzbrojený­ch ovšem hypermoder­ní technikou. Omračující­ch hraček nabízí Avatar 2 hromadu, třebaže živočišné i mechanické dopravní prostředky v podstatě jen variují indiánské mustangy či kánoe.

Klíčová inovace se však odehrává pod vodou, v bohatě, až snově stylizovan­ém obřím akváriu, kde jako by režisér James Cameron ještě vylepšoval slavné výjevy ze svého oscarového Titaniku, počínaje vyhrocenou akcí a konče poetickými záběry v duchu baletu akvabel.

Pod slupkou okouzlení

Právě „mokrá“kapitola, kam se příběh přenese po zdlouhavém prologu, tvoří zásadní oporu druhého Avatara, přestože její idylická část před příštím úderem jako by vypadla z reklamy na luxusní turistický resort kdesi na Tahiti. Triková dokonalost hraničící se závratí znovu bere dech, ačkoli trojrozměr­ný formát už dávno není ani převratný, ani samospasit­elný.

Ale když se sloupne efektní vrstva smyslového okouzlení, hollywoods­ký model trčí z filmu víc než všechny pandorské šípy a oštěpy dohromady. Do úmoru se opakuje jak zaklínadlo soudržné rodiny včetně vazeb otců a synů, tak citové vydírání prostředni­ctvím ohrožených dětí; některé z nich se coby rukojmí ocitají v zajateckýc­h poutech nepřítele opakovaně jako na běžícím pásu. Na druhé straně právě omladina, zejména klukovské třenice mezi potomky exulantů a starousedl­íků, vyprávění příjemně osvěžují a zdůvěrňují; zdá se, že puberta na Pandoře se od té pozemské prakticky neliší.

Srdceryvné dovětky

Platí, že pořád je na co se dívat. Paradoxně i doteků čisté krásy se však člověk může přejíst, pokud se podávají v tak obrovských dávkách, jakými se zjevně nejvíce opájí Cameron sám. Čím blíže k bitevnímu finále, vedenému vynalézavě ve vzduchu i ve vodě, tím silněji se navíc prosazují veškerá myslitelná klišé žánru, od zásahu spojenecké­ho rybího monstra až po nastavovan­ý souboj muže proti muži, jehož výsledek se dá přitom lehce předvídat – vždyť Avatar chystá ještě třetí, čtvrtý i pátý díl a s někým v nich hrdinové přece bojovat musí.

Nejvíce bodů pak ubírají nekonečné srdcervouc­í dovětky rádoby duchovního charakteru, což je disciplína, v níž Cameron rozhodně nevyniká. Nicméně velkolepou podívanou zařídit umí; komu to stačí, půjde v hodnocení právem výš.

 ?? Foto: Falcon ?? Hrdinové se vracejí Příběh, jenž se podobá klasickým mayovkám, se dočkal efektního pokračován­í.
Foto: Falcon Hrdinové se vracejí Příběh, jenž se podobá klasickým mayovkám, se dočkal efektního pokračován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia