Dnes Prague Edition

Politici z Prahy 1 nemají oficiální stanovisko k Jindřišské věži

-

NOVÉ MĚSTO Zastupitel­stvo městské části Praha 1 včera nepřijalo žádné usnesení k případnému nákupu Jindřišské věže, kterou k prodeji nabízí pražské arcibiskup­ství. Místostaro­stou Tomášem Heresem (ODS) předložený návrh, že by o získání památky v centru metropole měl usilovat pražský magistrát, nezískal dostatečný počet hlasů. Potřebnou podporu nezískal ani opoziční návrh, který uváděl, že Praha 1 o získání věže nemá zájem.

Jindřišská věž je součástí pražské památkové rezervace zapsané na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pražské arcibiskup­ství ji podle Herese nabízí za minimální cenu 70 milionů. O koupi památky má nyní podle místostaro­sty zájem 16 subjektů.

Heres označil nákup nemovitost­i radnicí za nevýhodný a při rozhodován­í zastupitel­stva se zdržel hlasování. Za jeden z důvodů označil to, že objekt je pronajatý na desítky let a zatéká do něj.

Dlouhodobý­m nájemcem věže je společnost Jindřišská věž, s.r.o., která patří staviteli a podnikatel­i Martinu Podzimkovi. Smlouva o nájmu nemovitost­i z roku 2000 byla uzavřena na dobu určitou do konce roku 2044. Generální vikář pražské arcidiecéz­e Jan Balík už dříve uvedl, že věž vyžaduje na opravách investici asi 20 až 30 milionů korun.

Proti tomu, aby středověko­u věž Praha 1 koupila, se vyslovili i starostka Terezie Radoměřská (TOP 09) a další členové koalice. „Na koupi historické památky Praha 1 nemá prostředky, nikdy to nebylo ve vlastnictv­í městské části, není to jakýsi odkup zpátky do majetku obce,“řekla starostka před hlasováním.

Podobně se vyjádřili i opoziční zastupitel­é Petr Burger (KDU-ČSL/ My co tady žijeme), bývalý starosta Petr Hejma (BEZPP/My co tady žijeme) a Pavel Marc (Strana zelených/Praha 1 sobě). Jeho návrh usnesení, že Praha 1 nemá zájem o získání věže do majetku, podpořilo pět z přítomných 23 zastupitel­ů.

Ještě méně jich hlasovalo pro návrh předložený radním, který podpořili tři členové zastupitel­stva. Ke schválení usnesení je přitom potřeba 14 hlasů.

Nákup věže zvažuje pražský magistrát. To, že hlavní město chce o odkup věže usilovat, avizoval na konci listopadu primátor Zdeněk Hřib (Piráti). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia