Dnes Prague Edition

Svoboda vystřídá Hřiba

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Na kompletní nové vedení budou muset Pražané i nadále čekat. Zastupitel­é vymění pouze primátora.

STARÉ MĚSTO Zastupitel­é na dnešním pokračován­í ustavující schůze s největší pravděpodo­bností zvolí lídra koalice SPOLU Bohuslava Svobodu z ODS novým primátorem. Kromě ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pro jeho volbu zvednou ruku také členové hnutí ANO. Pokud se dostaví všech 33 zastupitel­ů z obou uskupení, ke zvolení hlasy těsně postačí.

„V duchu toho, že ctíme vítěze voleb, jsme se dohodli, že podpoříme volbu pana docenta Svobody primátorem hlavního města Prahy. Jakožto vítěz voleb na to má SPOLU nesporné právo,“oznámil včera lídr hnutí ANO Patrik Nacher po společném jednání s týmem koalice SPOLU s tím, že zbylí členové rady se volit nebudou.

Právo veta

Podle včerejšího tvrzení místopředs­edy ODS Zdeňka Zajíčka se Svoboda automatick­y nestane členem rady, a naopak dosavadní primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v radě setrvá jakožto řadový radní i poté, co přijde o primátorsk­é křeslo. „Nový primátor bude vykonávat ty pravomoci, které mu jsou ze zákona určeny,“vysvětlil Zajíček.

Klíčovou pravomocí, kterou Svoboda zítra získá, je primátorsk­é veto. S ním bude moci pozastavit výkon usnesení dosluhujíc­í pražské rady a předložit následně věc zastupitel­stvu. Tam má s případnou podporou ANO těsnou většinu. Dále bude Prahu zastupovat navenek a v případě mimořádnýc­h událostí, jako byla pandemie koronaviru či uprchlická krize, usedne v čele krizového štábu. Bude také svolávat a řídit schůze zastupitel­stva.

„Pokud chceme řešit problémy Prahy, musíme mít možnost ta jednání svolat. Pozice primátora umožňuje časové řízení schůzí zastupitel­ů. Nebudeme tak závislí na tom, až schůzi někdo svolá, ani nebudeme muset o svolání žádat,“říká Svoboda.

Zástupci ODS berou zvolení primátora jako další krok poté, co ustanovili nové kontrolní výbory. Když se noví zastupitel­é sešli začátkem listopadu poprvé, SPOLU s ANO a SPD společnými hlasy pověřilo dosluhujíc­í radu, aby projednáva­la tisky, které významně zavazují Prahu, s kontrolním výborem. Do jeho čela zvolili Ondřeje Prokopa z ANO. To samé platí pro usnesení s dopadem na rozpočet Prahy, které zase reviduje finanční výbor s předsedou výboru Zdeňkem Kováříkem z ODS.

Jednání pokračují

Až do včerejška to vypadalo, že dnes vznikne díky podpoře ANO celá menšinová rada složená ze zastupitel­ů SPOLU. Vítězná koalice vstoupila do jednání o podpoře minulý týden, přičemž s hnutím ANO jednala od neděle. Podle Zajíčka tak nebylo na jednání o programový­ch prioritách dost času. Proto dojde pouze ke střídání primátorů. Neshody se týkaly zejména dopravy, konkrétně fungování dopravního podniku a Technické správy komunikací a také řešení nedostatku míst na středních školách, kde SPOLU není zastáncem spádovosti.

Členy rady chce SPOLU podle Zajíčka zvolit až z pozice většinové koalice, přičemž prioritou je i nadále koalice na vládním půdorysu. Podporu ale bude SPOLU hledat i u jiných klubů. „Vyzvali jsme kolegy ze SPOLU, že v dlouhodobé perspektiv­ě bychom byli rádi, aby se z jednání o menšinové podpoře přeměnila v jednání o klasické většinové koalici s tím, že dále respektuje­me snahy o sestavení koalice na vládním půdorysu,“řekl Nacher.

Politolog: Ať to není nadlouho

Pokud by toto řešení mělo fungovat déle než v řádu dnů nebo několika málo týdnů, tak by to podle politologa Lukáše Jelínka byla pro město patová situace, která by ho uvrhla do dalšího chaosu. Takovou situaci podle něj způsobí zejména již zmiňované veto a na druhé straně fakt, že Svoboda bude bez součinnost­i dosluhujíc­ích radních jen těžko prosazovat svou vůli.

„Koalice SPOLU k tomu přistoupil­a buď proto, aby vlepila políček Zdeňku Hřibovi, kterého nejprve sesadí z postu primátora a až potom se bude zabývat budoucnost­í rady. Může to souviset i s tím, že ANO prostě chce zasahovat do personální­ch otázek a do toho, kdo bude za koalici SPOLU vykonávat funkce radních, protože nevěřím tomu, že by koalice SPOLU neměla připravené své radní a nebyla by schopna je zítra instalovat,“míní Jelínek.

Co bude dál, už si netroufá odhadovat. Dle svých slov věřil, že se zítra udělá rychlý řez a bude alespoň do konce února, dokdy ANO svou podporu v původní nabídce přislíbilo, rozhodnuto. Koalice SPOLU se nicméně podle něj setká s negativní reakcí ze strany dosluhujíc­í koalice, což zkomplikuj­e další jednání.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia