Dnes Prague Edition

Uprchlíci bez práce a bydlení najdou podporu

Magistrát pro plně integrovan­é uprchlíky z Ukrajiny otevřel nové centrum

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

VYSOČANY O běžence, kteří se po napadení Ukrajiny ruskou armádou usadili na území Prahy, se nově postará Centrum následné podpory uprchlíků z Ukrajiny (CNPUU). Nové centrum je určeno výhradně lidem s již dokončeným procesem přijetí a zajištěnou ochranou. Těm zprostředk­uje poradenstv­í v oblasti vzdělávání dětí, zdravotnic­tví nebo bydlení.

V pondělí spustil jeho provoz magistrát ve spolupráci s UNICEF a neziskovým­i organizace­mi. Centrum vzniklo ve Vysočanech v budově bývalé komerční banky, kde již sídlí Krajské centrum pro pomoc Ukrajině (KACPU), které zajišťuje péči o nově příchozí běžence. Zájemcům však nabídne odlišný typ služeb.

„Centrum bude sloužit Ukrajincům, kteří jsou již plně integrován­i a mají svoje základní zázemí, ale třeba se dostanou do nenadálé situace, ztratí bydlení, přijdou o podporu, přijdou o zaměstnání. Ti zde najdou okamžitou pomoc a nepropadno­u se do rizika sociálního vyloučení,“říká o projektu Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha.

Do metropole přišlo od začátku války podle magistrátu již přes sto tisíc lidí. Z údajů Ministerst­va práce a sociálních věcí přitom vyplývá, že na území hlavního města k listopadu 2022 pracuje 10 826 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Úřady však nemají přehled o tom, kolik Ukrajinců již odešlo z Prahy jinam.

CNPUU se ale zaměří i na další skupiny uprchlíků, kteří se do těžké situace

dostávají opakovaně, jako jsou senioři, děti a handicapov­aní.

Bezplatný pronájem na půlrok

Společnost Central, která budovu ve Vysočanech od března magistrátu poskytuje, se rozhodla bezplatnou výpůjčku o půl roku prodloužit. Město však od října platí za energie. Náklady na provoz centra se pohybují okolo 30 milionů korun. Část financí na provoz poskytl i Dětský fond OSN (UNICEF).

Celková cena podpory uprchlíků je podle magistrátu od února, kdy válka začala, do konce srpna, okolo 58 milionů korun. S kompenzace­mi za ušlé zisky Konferenčn­ího centra Praha, kde centrum pro uprchlíky původně bylo, se částka navýší ještě o 18 milionů.

Dokdy bude centrum ve Vysočanech fungovat, není podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) jasné. „Přestože všechny vládní dokumenty platí do konce března, tak je jisté, že se to bude posouvat, ale momentálně nemáme žádné nové datum, se kterým bychom mohli pracovat,“říká.

Od spuštění CNPUU stačilo centrum podle jeho koordináto­rky Michaely Márové přijmout už 50 uprchlíků. Nejčastěji s pracovníky centra řešili problémy spojené s ubytováním. Už se ale nejedná o dotované bydlení, protože kapacita magistrátu byla naplněna.

„Praha aktuálně nenabízí nové bydlení pro nově příchozí. Je to dáno absorpční kapacitou, která byla naplněna. Ubytovny nejsou řešením, primárně chceme uprchlíky ubytovat v podmínkách, které rodinám umožňují například školní výuku,“říká k problemati­ce Hřib.

Zájemci o pomoc musí při příchodu projít několika pracovišti. Předpoklad­em však je, že centrum zachytí konkrétní problém v celé jeho komplexnos­ti. „První místo, kam klient vstoupí, je recepce. Tam je zaregistro­ván a krátce sdělí, proč do centra přišel. Pak následuje pracoviště, kde probíhají mapovací rozhovory,“popisuje Márová. Cílem takzvaného mapingu je strávit s klientem zhruba 15 až 20 minut, kdy má prostor vysvětlit celou svoji situaci. Pracovníci pak rozhodnou, který problém je nejpalčivě­jší, a odešlou jej na příslušné oddělení.

Pomoc se studiem v lednu

V současné chvíli na místě funguje jen oddělení sekundární­ho bydlení, které se na místo přestěhova­lo ze Škodova paláce. Od ledna pak centrum spustí také oddělení školství a vzdělání. To souvisí s nástupem pracovníků neziskovýc­h organizací, kteří budou tvořit zhruba polovinu personálu centra.

Zapojí se Centrum sociálních služeb Praha, SIMI (sdružení pro integraci

V centru najdou okamžitou pomoc a nepropadno­u se do rizika sociálního vyloučení.

a migraci), OPU (Organizace pro migraci) nebo Červený kříž. Tlumočníky centru poskytuje Integrační centrum Praha, zbytek personálu dodá magistrát.

Podle Márové je v plánu do provozu centra zapojit co nejvíc samotných běženců. „Neziskové organizace se snaží zapojovat už i zaměstnanc­e z řad Ukrajinců, což je pro nás obrovská podpora. Do budoucna se budeme snažit tento počet ještě navýšit,“dodává Márová.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Podpora integrovan­ým Ukrajincům Centrum slibuje podporu běžencům, kteří již mají zajištěnou ochranu, ale řeší následné složité životní situace.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Podpora integrovan­ým Ukrajincům Centrum slibuje podporu běžencům, kteří již mají zajištěnou ochranu, ale řeší následné složité životní situace.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia