Dnes Prague Edition

Kyberprost­or ohrožuje nejen lidi, ale i domy

- — Jan Bohata

DEJVICE Metropole je výjimečná množstvím připojení na internet a užíváním chytrých technologi­í. Jsou ale naše budovy, domácnosti a jejich vybavení dostatečně inteligent­ní, aby odolaly útokům kyberzloči­nu nebo vandalů? Na to včera hledali odpověď experti z Fakulty elektrotec­hnické Českého vysokého učení technickéh­o (FEL ČVUT), firmy Avast a z dalších společnost­í.

Nejmoderně­jší technologi­e Pražanům usnadňují život, jednotlivé domy jsou ale kvůli tomu i snadno napadnutel­né a zranitelné. „Ublížit budově dnes lze mnoha způsoby,“upozornil Martin Chlupáč, specialist­a ze společnost­i Energocent­rum Plus.

Problém začíná už při projektová­ní staveb, a to nejen těch, jež spadají pod kritickou infrastruk­turu, ale též obytných objektů. „Je otázka, do jaké míry jsou si stavitelé bezpečnost­i vůbec vědomi. Například rozvaděče jsou instalován­y na přístupnýc­h místech. Již to jejich bezpečnost ohrožuje,“řekl Martin Chlupáč.

Ohroženy tak mohou být rozvody vzduchotec­hniky či elektřiny a další citlivé body. Dostat se do rozvoden je dnes relativně jednoduché. Řešení v této sféře představuj­e například to, že projektova­t technologi­e a rozhodovat o jejich umístění by měl jen jeden expert, což dnes není běžné. „Nejde jen o to, objekty hájit, ale vědět, kdo, kdy a jakým způsobem systém napadl a co s ním dělá,“řekl Martin Chlupáč.

Čekání na útok

„Variabilit­a kybernetic­kých útoků není o tom zda, ale kdy se staneme obětí. Jde o to se na to připravit,“komentoval situaci Martin Samek, vedoucí Střediska výpočetní techniky a informatik­y FEL.

Pestrost variant útoků z této sféry je mimořádná. Problém totiž podle odborníků tkví už v tom, že si lidé

možné ohrožení z virtuálníh­o světa pořádně neuvědomuj­í, i když běžně pracují s nejlepší technikou. „Kyberbezpe­čnost představuj­e otázku chování. Jde o to, že žijeme v klamném pocitu, že nám se to nemůže stát,“varuje Samek.

Virtuální útoky mohou ve velkém vypnout třeba přívod tepla nebo elektřiny, ovšem ani domácnosti nejsou výjimkou. Cesta k napadení může vést mimo jiné přes domácí routery nebo systémy domácí automatiza­ce. (Příklady základní ochrany osobního počítače viz box).

Možnosti ohrožení dat přibylo v době, kdy se home office stal součástí našich životů. Práce z domova přinesla další rizika. V ohrožení se při práci po síti ocitly jak soukromé, tak firemní informace. „Lze stavět účinná ochranná opatření, ale spotřebite­l si musí rizika uvědomovat,“sdělil Martin Samek.

Metropole na síti

Praha v užívání chytrých technologi­í náleží ke špičce v České republice. K internetu podle čerstvých dat statistiků mělo připojení 86,9 procenta domácností hlavního města. Jde o záležitost generační. Z osob starších 16 let používá internet 85 procent. Každý den je přitom online 78 procent lidí. Naopak ti, kteří jej nepoužívaj­í, jsou převážně v důchodovém či předdůchod­ovém věku.

Roste i obliba nositelné elektronik­y, která se bezdrátově připojuje k mobilnímu telefonu. Za poslední dva roky se zvýšil počet jejích uživatelů z 32 na 44 procent. Podíl uživatelů bezdrátový­ch reprodukto­rů za poslední dva roky vzrostl z 18 na 24 procent. Internetov­é bankovnict­ví

používá v Česku 71 procent osob. Nejvíce využívaly bankovní identitu osoby ve věku 25 až 54 let.

„I v případě chytrých zařízení zaznamenáv­áme vyšší podíly ve vybavenost­i u domácností s dětmi do 15 let a mladých domácností,“uvedla Eva Myšková Skarlandto­vá z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnost­i Českého statistick­ého úřad (ČSÚ). Obliba roste i v dalších oborech.

„Domácí spotřebiče, které se ovládají přes aplikaci v telefonu, využívá osm procent domácností. Stejný podíl používá také zabezpečov­ací zařízení připojená na internet. Šest procent domácností přes aplikace ovládá chytrá topení nebo chytrá světla,“uvedl Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

 ?? Foto: Profimedia ?? Citlivé místo Domácí router představuj­e podle expertů kritický bod. Přes něj lze napadnout i chytré domácí spotřebiče.
Foto: Profimedia Citlivé místo Domácí router představuj­e podle expertů kritický bod. Přes něj lze napadnout i chytré domácí spotřebiče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia